Endometriose: risico's en symptomen

Hoewel er bij endometriose zowel sprake kan zijn van pijnlijke symptomen als helemaal geen symptomen, is het vooral problematisch dat dit een aandoening is waar geen geneesmiddel voor bestaat en die op den duur zou kunnen leiden tot cardiovasculaire problemen.
Endometriose: risico's en symptomen
José Gerardo Rosciano Paganelli

Geschreven en geverifieerd door de arts José Gerardo Rosciano Paganelli.

Laatste update: 18 januari, 2019

Eén op de tien vrouwen krijgt last van endometriose. Volgens de Spaanse Vereniging voor endometriose is dit voor veel van de vrouwen die er last van hebben een stille en slopende aandoening.

Endometriose is een aandoening waarbij sprake is van goedaardige groei van endometriumweefsel buiten de baarmoeder. Vaak bereikt deze groei ook de:

  • eierstokken
  • bekken
  • eileiders
  • organen in de buik, zoals de darmen

Het is een klinisch probleem waar vooralsnog geen geneesmiddel voor bestaat. De aandoening is doorgaans erfelijk en is volgens een studie gepubliceerd door het Brigham Women’s Hospital mogelijk de oorzaak van veel hartaanvallen bij vrouwen onder de veertig.

In dit artikel geven we je daarom alle informatie die je nodig hebt over deze aandoening.

Endometriose, een stille aandoening waar veel vrouwen last van hebben

Wellicht zal dit je verbazen, maar er zijn zelfs meisjes die nog maar twaalf of dertien jaar oud waren toen ze geopereerd werden vanwege endometriose. Met deze kennis wordt duidelijk wat voor zware weg deze ziekte kan veroorzaken. Het verdient eigenlijk al lang en breed veel meer medische aandacht.

Pas in 2013 is er voor het eerst een boekje in elkaar gezet om het publiek te voorzien van informatie en kennis over endometriose.

Het is belangrijk om te begrijpen dat endometriose een zeer ‘eigenaardige’ aandoening is. Hoewel sommige vrouwen namelijk last kunnen krijgen van een immense hoeveelheid pijn, kan het zijn dat de aandoening bij andere vrouwen juist helemaal geen symptomen veroorzaakt.

Wellicht is dit de reden waarom verenigingen wereldwijd eisen dat er een vaste instelling met multidisciplinaire teams wordt samengesteld (met urologen, spijsverteringsdeskundigen en psychologen) om deze aandoening binnen hun werkvelden beter op te kunnen sporen.

Laten we dan nu kijken wat de meest voorkomende symptomen zijn.

Buikpijn door endometriose

Symptomen van endometriose

  • Zeer pijnlijke menstruatie.
  • Ernstige rugpijn die doorstraalt naar de onderbuik. Deze pijn kan tijdens of voor de menstruatie erger worden.
  • Pijn na geslachtsgemeenschap.
  • Moeite met of pijn tijdens de ontlasting of zelfs het plassen.
  • Het komt vaak voor dat tussen de dertig en veertig procent van de patiënten onvruchtbaar is.

Het is belangrijk om nogmaals aan te geven dat niet alle vrouwen dezelfde symptomen ervaren. Sommige vrouwen hebben haast nergens last van.

De aandoening wordt meestal gediagnosticeerd tijdens een gynaecologisch routineonderzoek of tijdens een operatie in de buik, zoals een keizersnee of een blindedarmoperatie.

Leven met endometriose

We hebben hier te maken met een aandoening waar geen geneesmiddel voor bestaat. Voor alle vrouwen die met deze aandoening hebben moeten leren leven, is het ongetwijfeld vooral belangrijk dat ze toegang hebben tot een behandeling die hun leefkwaliteit kan verbeteren.

In sommige gevallen kan de pijn zo heftig zijn, dat zelfs lopen al lastig is. Vrouwen die hier last van hebben, worden daarnaast ook nog geconfronteerd met veel onbegrip van:

  • de maatschappij
  •  collega’s op het werk
  • soms zelfs hun partners, die misschien niet begrijpen waarom geslachtsgemeenschap zoveel pijn doet

Hormonale behandeling voor endometriose is een van de opties, maar deze behandelingen veroorzaken doorgaans wel bijwerkingen. Zo krijgen veel vrouwen last van depressie en dergelijke.

  • Sommige pijnlijke symptomen kunnen worden behandeld door middel van medicijnen. In sommige gevallen wordt er ook een behandeling toegepast die soortgelijk is aan de behandeling voor prostaatkanker.
  • Een andere veel gebruikte oplossing is een operatie om het beschadigde weefsel te verwijderen. In de meeste gevallen groeit dit weefsel echter gewoon weer terug en komt ook de pijn weer opzetten.

Endometriose vergroot de kans op een hartaanval

We hebben dit in het begin van dit artikel ook al aangegeven. Volgens een studie die werd uitgevoerd aan een ziekenhuis in Boston, Verenigde Staten, hebben vrouwen die last hebben van endometriose en die hun baarmoeder of eierstokken operatief hebben laten verwijderd een verhoogde kans op hartaanvallen.

De onderzoekers die meededen aan deze studie analyseerde de medische gegevens van 116430 vrouwen tot twintig jaar terug. Van deze 116430 vrouwen hadden er 11903 last van endometriose.

Uit deze analyse kwam naar voren dat vrouwen die vroegtijdig in de overgang raakten vanwege operatie een grotere kans hadden op het ontwikkelen van:

  • verstopte aderen
  • hartaanvallen
  • angina

Vergeet niet dat endometriose zich voor kan doen bij vrouwen die veel jonger zijn dan veertig.

Wandelen om buikpijn te verlichten

Het belang van een gezonde leefstijl

Artsen raden alle vrouwen die last hebben van endometriose aan om goed voor hun lichamelijke en emotionele gezondheid te zorgen, om cardiovasculaire problemen te voorkomen.

  • Vergeet niet dat de pijn en het gebrek aan algemene kennis onder de bevolking kan leiden tot gevoelens van eenzaamheid en frustratie die op den duur zelfs over kunnen gaan in depressie. Als je toestaat dat je immuunsysteem op deze manier zwakker wordt, verhoog je de kans op hartziekte.
  • Vervroegd in de overgang gaan zorgt ervoor dat je evenveel kans hebt op hartziekte als vrouwen die op natuurlijke wijze in de overgang gaan.

Of je nu dertig of 55 bent, het is belangrijk dat je goed op je dieet let en een actieve leefstijl hebt om te voorkomen dat gezondheidsproblemen toeslaan.

Regelmatige controles, ondersteuning van je arts en verenigingen voor vrouwen die last hebben van endometriose kunnen enorm behulpzaam zijn wanneer je geconfronteerd wordt met deze ingewikkelde ziekte. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.



Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.