Eigenschappen en voordelen van Griekse alant

Griekse alant heeft ontstekingsremmende en antioxidante eigenschappen. Studies hebben geprobeerd om de effecten ervan op aandoeningen van de longen en de spijsvertering aan te tonen.
Eigenschappen en voordelen van Griekse alant

Geschreven door Daniela Andarcia

Laatste update: 09 augustus, 2022

Vandaag gaan we je alles over de eigenschappen en voordelen van de Griekse alant vertellen. De Inula helenium is een plant die afkomstig is uit Europa. Het heeft stijve, gele bloemen met lange bloembladen en dikke, gevorkte wortels.

De naam komt van Helena, de vrouw die het begin van het Trojaanse conflict veroorzaakte. De oude Romeinen gebruikten het bovendien om verschillende huidaandoeningen, problemen met het spijsverteringsstelsel en zelfs nierproblemen te behandelen.

Op dezelfde manier gebruiken de traditionele Chinese geneeskunde en herbologie vaak de wortel en wortelstokken. Zo wordt het in thee, tincturen, siropen, extracten en snoep gebruikt. Hier laten we je alles zien wat je moet weten.

Gebruik van Griekse alant

Griekse alant heeft voor veel kwalen als een traditionele remedie gediend. Zoals we hebben gezegd, gebruikten de oude Romeinen het om ziekten te behandelen die de toestand van organen zoals de huid, maag, baarmoeder, nieren en hersenen aantasten.

In de zeventiende eeuw werd het populair in de vorm van kauwtabletten. Tegenwoordig wordt het voor verkoudheid gebruikt, maar ook om stafylokokkeninfecties te bestrijden (Engelse link) en maagproblemen te verlichten.

Op dezelfde manier gebruiken mensen het om voedsel en dranken op smaak te brengen en om de aangename geur aan schoonheidsproducten toe te voegen.

Mogelijke voordelen van Griekse alant

Hoewel Griekse alant veel in de kruidengeneeskunde wordt gebruikt, is er niet veel wetenschappelijk bewijs voor. Laten we eens kijken naar wat we wel over de voordelen van Griekse alant weten.

1. Het is ontstekingsremmend en antioxidant

Volgens onderzoek gepubliceerd in het Journal of Ethnopharmacology ( Engelse link), heeft Griekse alant ontstekingsremmende eigenschappen die bij aandoeningen van de luchtwegen kunnen helpen.

Aan de andere kant bleek uit een beoordeling van meer dan 120 onderzoeken (Engelse link) dat Inula helenium een bron van antioxidanten is die helpt om oxidatieve stress en ziekten die worden veroorzaakt door chronische ontstekingen, zoals diabetes, te bestrijden. Over het algemeen komt dit door de chemische verbinding alantolacton.

2. Kan de gezondheid van de luchtwegen verbeteren

Vrouw moet hoesten

In de volksgeneeskunde zijn specialisten dol op Griekse alant vanwege het vermogen om hoest te verminderen en aandoeningen van de luchtwegen zoals rhinitis, bronchitis en keelinfecties te verlichten.

Volgens een onderzoek in Respiratory Research (Engelse link) was het alantolacton in de Griekse alant in staat om ontstekingen door contact met sigarettenrook te remmen. Onderzoek suggereerde ook dat deze verbinding het potentieel heeft om aan de behandeling van chronische obstructieve longziekte (COPD) bij te dragen.

Uit een onderzoek bij kinderen met acute hoest bleek bovendien (Engelse link) dat het innemen van een onderdrukker met Griekse alant gedurende 8 dagen niet alleen veilig was, maar ook de ernst en duur van de hoest verminderde. We moeten echter ook vermelden dat deze onderdrukker andere ingrediënten had, dus de wortel werkt mogelijk niet op zichzelf.

3. Kan eigenschappen tegen kanker hebben

Hoewel er meer onderzoek nodig is, is er wetenschappelijk bewijs (Engelse link) dat de chemische verbindingen in Griekse alant in verband brengen met een afname van de kankerverwekkende activiteit.

  • Een reageerbuisstudie toonde aan (Engelse link) dat extract van Griekse alant giftig is voor een aantal kankercellen en een tumorremmend effect heeft.
  • Een ander reageerbuisonderzoek toonde aan (Engelse link) dat de verbinding sesquiterpenoïde in Griekse alant leukemische cellen kan doden.
  • Op dezelfde manier suggereerde onderzoek in Phytotherapy Research (Engelse link) en Archives of Pharmacal Research (Engelse link) dat extract van Griekse alant borstkankercellen kan remmen.

Dit komt door de werking van sesquiterpeenlactonen en alantolacton. Er is echter geen zekerheid over het gebruik ervan als eerstelijnsbehandeling in de oncologie. Het is het beste om voorzichtig te zijn en de wortel nooit zonder toestemming van je arts te gebruiken.

4. Het is een natuurlijk antimicrobieel middel

Studies tonen aan dat het extract helenio actieve stoffen bevat die Staphylococcus-bacteriën bestrijden. Uit een onderzoek in het European Journal of Clinical Microbiology & Infectious Diseases bleek zelfs (Engelse link) dat de wortel effectief tegen deze bacterie was.

  • Een onderzoek in Planta Medica ontdekte bovendien ook (Engelse link) dat extract van Griekse alant de bacterie Mycobacterium tuberculosis kan bevatten, die tuberculose veroorzaakt.
  • Op dezelfde manier wordt het met het stoppen van de Candida-schimmel geassocieerd (Engelse link).

5. Kan spijsverteringsproblemen verbeteren

Gezien de antimicrobiële, ontstekingsremmende, windafdrijvende en krampstillende eigenschappen, denken onderzoekers dat het misselijkheid, winderigheid en diarree kan helpen verminderen.

De hoeveelheid alantolacton en isoalantolacton wordt ook met de dood van darmparasieten en zweepwormen in verband gebracht, die veel verschillende spijsverteringsproblemen veroorzaken.

Bijwerkingen en contra-indicaties van Griekse alant

Een oudere vrouw die haar bloedsuikerspiegel controleert

Het nemen van een standaarddosis Griekse alant is veilig. Een aantal kruiden van het geslacht Inula kunnen echter de bloeddruk en de bloedsuikerspiegel beïnvloeden. Het is daarom niet de beste optie voor mensen met diabetes of mensen die medicijnen voor een hoge bloeddruk gebruiken.

  • Aan de andere kant bleek uit een overzicht van onderzoeken (Engelse link) dat het sesquiterpeenlacton dat erin zit een allergische reactie kan veroorzaken bij mensen die geen planten van de Asteraceae-familie verdragen.
  • Er is bovendien anekdotisch bewijs dat je deze plant niet mag gebruiken terwijl je slaapmedicatie gebruikt.
  • Zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven mogen het ook niet consumeren, omdat er geen onderzoek is dat aantoont dat het volkomen veilig is.

Presentatie en dosering

Je kunt deze plant als droog poeder, vloeibaar extract, thee en gedroogde wortelstukken vinden. Hun doses kunnen echter variëren en er is niet genoeg bewijs om de beste hoeveelheid te kunnen bepalen. Hoewel een aantal producten zeggen dat je 1/4 of 1/2 theelepel per dag moet nemen, is het het beste om er met je arts over te praten.

Griekse alant, een bron van meerdere voordelen

De Griekse alant is een plant afkomstig uit Europa. Volgens de mythe komt de naam van Helena van Troje, die dit kruid met haar tranen baarde. Het meest gebruikte onderdeel is de wortel. Het heeft veel eigenschappen die kunnen helpen om bepaalde aandoeningen te verlichten.

Over het algemeen weten we dat het antioxidante, antimicrobiële, ontstekingsremmende en zelfs windafdrijvende voordelen heeft. Het kan ook de gezondheid van de luchtwegen en bepaalde spijsverteringsproblemen verbeteren.

Hoewel het veilig is in de standaarddosis, moeten zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven, evenals mensen met diabetes en mensen die bepaalde medicijnen gebruiken, het echter vermijden.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • O’Shea, S., Lucey, B., & Cotter, L. (2009). In vitro activity of Inula helenium against clinical Staphylococcus aureus strains including MRSA. British journal of biomedical science, 66(4), 186–189. https://doi.org/10.1080/09674845.2009.11730271
  • Gierlikowska, B., Gierlikowski, W., Bekier, K., Skalicka-Woźniak, K., Czerwińska, M. E., & Kiss, A. K. (2020). Inula helenium and Grindelia squarrosa as a source of compounds with anti-inflammatory activity in human neutrophils and cultured human respiratory epithelium. Journal of ethnopharmacology, 249, 112311. https://doi.org/10.1016/j.jep.2019.112311
  • Tavares, W. R., & Seca, A. (2019). Inula L. Secondary Metabolites against Oxidative Stress-Related Human Diseases. Antioxidants (Basel, Switzerland), 8(5), 122. https://doi.org/10.3390/antiox8050122
  • Dang, X., He, B., Ning, Q., Liu, Y., Guo, J., Niu, G., & Chen, M. (2020). Alantolactone suppresses inflammation, apoptosis and oxidative stress in cigarette smoke-induced human bronchial epithelial cells through activation of Nrf2/HO-1 and inhibition of the NF-κB pathways. Respiratory research, 21(1), 95. https://doi.org/10.1186/s12931-020-01358-4
  • Carnevali, I., La Paglia, R., Pauletto, L., Raso, F., Testa, M., Mannucci, C., Sorbara, E. E., & Calapai, G. (2021). Efficacy and safety of the syrup “KalobaTUSS®” as a treatment for cough in children: a randomized, double blind, placebo-controlled clinical trial. BMC pediatrics, 21(1), 29. https://doi.org/10.1186/s12887-020-02490-2
  • Seca, A. M., Grigore, A., Pinto, D. C., & Silva, A. M. (2014). The genus Inula and their metabolites: from ethnopharmacological to medicinal uses. Journal of ethnopharmacology, 154(2), 286–310. https://doi.org/10.1016/j.jep.2014.04.010
  • Koc, K., Ozdemir, O., Ozdemir, A., Dogru, U., & Turkez, H. (2018). Antioxidant and anticancer activities of extract of Inula helenium (L.) in human U-87 MG glioblastoma cell line. Journal of cancer research and therapeutics, 14(3), 658–661. https://doi.org/10.4103/0973-1482.187289
  • Ding, Y., Pan, W., Xu, J., Wang, T., Chen, T., Liu, Z., Xie, C., & Zhang, Q. (2019). Sesquiterpenoids from the roots of Inula helenium inhibit acute myelogenous leukemia progenitor cells. Bioorganic chemistry, 86, 363–367. https://doi.org/10.1016/j.bioorg.2019.01.055
  • Chun, J., Song, K., & Kim, Y. S. (2018). Sesquiterpene lactones-enriched fraction of Inula helenium L. induces apoptosis through inhibition of signal transducers and activators of transcription 3 signaling pathway in MDA-MB-231 breast cancer cells. Phytotherapy research : PTR, 32(12), 2501–2509. https://doi.org/10.1002/ptr.6189
  • Cui, L., Bu, W., Song, J., Feng, L., Xu, T., Liu, D., Ding, W., Wang, J., Li, C., Ma, B., Luo, Y., Jiang, Z., Wang, C., Chen, J., Hou, J., Yan, H., Yang, L., & Jia, X. (2018). Apoptosis induction by alantolactone in breast cancer MDA-MB-231 cells through reactive oxygen species-mediated mitochondrion-dependent pathway. Archives of pharmacal research, 41(3), 299–313. https://doi.org/10.1007/s12272-017-0990-2
  • O’Shea, S., Lucey, B., & Cotter, L. (2009). In vitro activity of Inula helenium against clinical Staphylococcus aureus strains including MRSA. British journal of biomedical science, 66(4), 186–189. https://doi.org/10.1080/09674845.2009.11730271
  • Stojanović-Radić, Z., Comić, L. j., Radulović, N., Blagojević, P., Denić, M., Miltojević, A., Rajković, J., & Mihajilov-Krstev, T. (2012). Antistaphylococcal activity of Inula helenium L. root essential oil: eudesmane sesquiterpene lactones induce cell membrane damage. European journal of clinical microbiology & infectious diseases : official publication of the European Society of Clinical Microbiology, 31(6), 1015–1025. https://doi.org/10.1007/s10096-011-1400-1
  • Cantrell, C. L., Abate, L., Fronczek, F. R., Franzblau, S. G., Quijano, L., & Fischer, N. H. (1999). Antimycobacterial eudesmanolides from Inula helenium and Rudbeckia subtomentosa. Planta medica, 65(4), 351–355. https://doi.org/10.1055/s-1999-14001
  • Deriu, A., Zanetti, S., Sechi, L. A., Marongiu, B., Piras, A., Porcedda, S., & Tuveri, E. (2008). Antimicrobial activity of Inula helenium L. essential oil against Gram-positive and Gram-negative bacteria and Candida spp. International journal of antimicrobial agents, 31(6), 588–590. https://doi.org/10.1016/j.ijantimicag.2008.02.006
  • Hakkou, Z., Maciuk, A., Leblais, V., Bouanani, N. E., Mekhfi, H., Bnouham, M., Aziz, M., Ziyyat, A., Rauf, A., Hadda, T. B., Shaheen, U., Patel, S., Fischmeister, R., & Legssyer, A. (2017). Antihypertensive and vasodilator effects of methanolic extract of Inula viscosa: Biological evaluation and POM analysis of cynarin, chlorogenic acid as potential hypertensive. Biomedicine & pharmacotherapy = Biomedecine & pharmacotherapie, 93, 62–69. https://doi.org/10.1016/j.biopha.2017.06.015
  • Paulsen E. (2017). Systemic allergic dermatitis caused by sesquiterpene lactones. Contact dermatitis, 76(1), 1–10. https://doi.org/10.1111/cod.12671

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.