Een zittende levensstijl - moet je naar de sportschool?
Volgens verschillende onderzoeken naar lichamelijke inactiviteit heeft 36,8% van de bevolking een zittende levensstijl en beweegt niet genoeg. Het ergste is echter dat dit cijfer steeds hoger wordt. De bevolking leidt steeds meer een leven dat noch actief, noch gezond is.
Aan de andere kant lijkt het erop dat fitness in de sportschool nu de meest voorkomende vorm van lichaamsbeweging is in verschillende landen, volgens een recent gezondheids- en fitnessmarktrapport (link in het Spaans).
Fysieke inactiviteit is een soort epidemie in goed ontwikkelde landen, en toch hebben deze landen de hoogste inschrijving voor sportscholen.
Volgens de studie is de sportschool echter geen goede oplossing om mensen een actief leven te laten leiden. Dit komt omdat, ongeacht de theoretische voordelen, het niet motiverend genoeg is en mensen zich meestal niet houden aan de fitnessprogramma’s. Het is ook niet genoeg om naar de sportschool te gaan om onze sedentaire levensstijl te bestrijden.
Naar de sportschool gaan verbetert onze gezondheid namelijk niet echt als we de rest van onze tijd zitten. Een zittende levensstijl leidt wereldwijd tot tweemaal zoveel sterfgevallen als gevolg van obesitas. Er is ook een geassocieerd cardiovasculair risico en het is niet afhankelijk van het gewicht.
Moet je naar de sportschool toe?
Wat gezondheid betreft, lijkt het erop dat naar de sportschool gaan niet zo gezond is als je misschien denkt, omdat het je er niet van weerhoudt om ook langdurig te zitten. Daarnaast dekt het naar de sportschool gaan niet eens je behoeften op het gebied van fysieke activiteit, omdat de meeste mensen zich er niet aan houden.
Dit gebrek aan toewijding kan komen doordat naar de sportschool gaan tijd en geldt kost en omdat het vaak saai en zwaar is, vooral als je nog niet fit bent.
Verschillende onderzoeken wijzen er zelfs op dat de meerderheid van de mensen die een fitnessprogramma starten en het opgeven, dit doen omdat ze er niet genoeg tijd voor hebben of omdat het niet leuk is of te moeilijk.
Een zittende levensstijl: hoe kun je fysiek actief zijn?
Zoals we hierboven al zeiden, is fysieke inactiviteit een probleem in alle westerse landen, en het lijkt erop dat de sportschool geen oplossing biedt. Dus om problemen als gevolg van fysieke inactiviteit te voorkomen, moeten we voldoen aan de dagelijkse aanbevelingen voor lichaamsbeweging. Probeer ook niet te lang te zitten.
De echte sleutel tot het beëindigen van een zittende levensstijl is fysieke activiteit een integraal onderdeel van je dagelijkse routine te maken.
De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) beveelt minimaal 20 minuten matige lichamelijke activiteit per dag aan (150 minuten per week – link in het Engels).
De meeste onderzoeken geven echter aan dat het cardiovasculaire risico significant afneemt wanneer de activiteit de 7.500 stappen per dag overschrijdt. Dit is ongeveer 1 uur en 15 minuten beweging.
Over het algemeen geldt dat hoe actiever je bent (zonder het te overdrijven natuurlijk!), hoe gezonder je kunt zijn . Als een minimum, het is belangrijk om minimaal de 150 wekelijkse minuten beweging te bereiken die door de WHO worden aanbevolen.
Tips
Hier zijn enkele tips hoe je een zittende levensstijl kunt vermijden:
- Neem de trap in plaats van de lift.
- Fiets of loop van en naar het werk.
- Loop of fiets naar de school van je kinderen om ze daar heen te brengen en op te halen.
- Doe je boodschappen lokaal. Om je fysieke activiteit te verhogen doe je steeds een paar boodschappen en ga je vaker naar de winkel. Als dit onmogelijk is vanwege je dagelijkse verplichtingen, loop dan in ieder geval naar de supermarkt en kijk of je grote aankopen kunt laten bezorgen, zodat je terug kunt lopen.
- Probeer voertuigen te vermijden tijdens tripjes die je minder dan 20 minuten zouden kosten. Loop in plaats daarvan of neem de fiets.
- Kies waar mogelijk voor het openbaar vervoer.
- Voer huishoudelijke taken uit.
- Sluit je dag af met een korte wandeling. Dit draagt bij aan zowel je fysieke gezondheid als je psychische welzijn.
- Zoek een leuke activiteit waaraan je kunt deelnemen en die je in beweging brengt.
Naast al het bovenstaande is het ook belangrijk om bepaalde strategieën op je werkplek te implementeren. Je brengt daar namelijk veel tijd door en kantoorwerk maakt deel uit van je zittende levensstijl. Een gebrek aan activiteit op de werkplek maakt het moeilijk om te voldoen aan aanbevelingen voor fysieke activiteit.
Neem fysieke activiteit op in je dagelijkse routine, ook op je werk
- Probeer indien mogelijk vergaderingen verspreid te plannen. Zorg dat je ze niet allemaal hebt in de kamer naast je.
- Promoot ‘staande vergaderingen’ op je werkplek. Als er minder dan 3-4 mensen zijn, kun je zelfs tijdens een wandeling vergaderen!
- Als je met iemand moet praten, loop dan naar zijn of haar bureau en beperk je gebruik van de telefoon.
- Identificeer de activiteiten die je buiten je werk moet doen en waarvoor je geen vast schema hebt. Verdeel ze vervolgens over de hele dag. Vind in het ideale geval een reden om elk uur uit je stoel op te staan.
- Als je sport, probeer dat dan te doen op dagen dat je weet dat je minder fysiek actief bent.
- Tot slot, als je je niet kunt concentreren, loop dan vijf minuten. Het helpt je lichaam te activeren waarna je je intellectuele activiteiten kunt hervatten en meer zult bereiken.
Onthoud dat het niet voldoende is om alleen te voldoen aan de dagelijkse aanbevelingen voor fysieke activiteit om de risico’s van een zittende levensstijl te vermijden. Je moet ook de tijd dat je in een stoel zit minimaliseren. De sportschool is dus niet de volledige oplossing.
De echte oplossing ligt in het opbouwen en onderhouden van een actieve levensstijl waarin fysieke activiteit deel uitmaakt van onze dagelijkse routines.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Ekelund, U., et al. (2015). Physicall activity and all-cause mortality across levels of general and abdominal adiposity. The European prospective investigation into cancer and nutrition study (EPIC). Soy J Clin Nutr, 101(3): 613-211. doi: 10.3945 / ajcn.114.100065
- Guthold, R., Stevens, G.A., Riley, L.M. & Bull, F.C. (2018). Worldwide trends in insufficient physical activity from 2001 to 2016: a pooled analysis of 358 population-based surveys with 1·9 million participants. Lancet Glob Health, 6(1): e1077-e1086. Consultado el 11/12/2019. Recuperado de: https://www.thelancet.com/journals/langlo/article/PIIS2214-109X(18)30357-7/fulltext
- Macarro Moreno, J., Romero Cerezo, C. & Torres Guerrero, J. (2010). Motivos de abandono de la práctica de actividad físico-deportiva en los estudiantes de bachillerato de la provincia de Granada. Revista de Educación, 353(1): 495-519. Consultado el 11/12/2019. Recuperado de http://www.revistaeducacion.educacion.es/re353/re353_18.pdf
- Martínez Baena, A.C, Chillón, P., Martín Matillas, M., Pérez López, I., Castillo, R., Zapatera, B., Vicente Rodríguez, G., Casajús, J.A., Álvarez Granda, L., Romero Cerezo, C., Tercedor, P. & Delgado Fernández, M. (2012). Motivos de abandono y no práctica de actividad físico-deportivo en adolescentes españoles: estudio Avena. Cuadernos de Psicología del Deporte, 12(1): 45-54. Consultado el 11/12/2019. Recuperado de http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1578-84232012000100005
- Recomendaciones mundiales sobre la actividad física para la salud. Organización Mundial de la Salud (OMS). https://www.who.int/dietphysicalactivity/factsheet_recommendations/es/
- Caminar a paso rápido de forma regular reduce hasta un 11% el riesgo cardiovascular. Fundación Española del Corazón (FEC). https://fundaciondelcorazon.com/prensa/notas-de-prensa/2604-caminar-a-paso-rapido-de-forma-regular-reduce-hasta-un11-riesgo-cardiovascular.html.