Leuke activiteiten doen: de sleutel tot welzijn in een relatie

Hoewel er een patroon van sleutelelementen is om dit te bereiken, stelt seksuele- en relatiepsychologie een gedragstechniek voor om geluk in je relatie te bereiken: het doen van plezierige activiteiten.
Leuke activiteiten doen: de sleutel tot welzijn in een relatie

Laatste update: 28 januari, 2021

Veel mensen vragen zich af wat de ingrediënten zijn voor een echt en langdurig liefdesdrankje. Wat is de sleutel tot welzijn in een relatie? Hoe kun je een relatie op de lange termijn laten werken?

De waarheid is dat er geen magische ingrediënten zijn die altijd voor een bevredigende relatie zorgen. Samen deelnemen aan leuke activiteiten vormt echter een belangrijk onderdeel ervan.

Hoewel alle mensen verschillend zijn, stellen seksuele- en relatiepsychologie bepaalde maatregelen vast die je kunt nemen om welzijn in je relatie te bereiken. Dit is het geval met leuke activiteiten en hun impact op partners. Hieronder leggen we dit in detail uit.

Wanneer een stel door problemen getroffen wordt

Stel ligt met de rug naar elkaar

Er zijn veel triggers voor relatieproblemen. Als gevolg hiervan kun je zowel je communicatieve vaardigheden verliezen als de wens om samen tijd door te brengen.

Seksuele problemen, stress, kinderen, gezinsverzoening, werk en geldproblemen, kunnen naast andere conflicten van grote invloed zijn op het welzijn van een relatie.

Deze problemen of een combinatie daarvan kunnen op veel manieren invloed hebben op de interactie tussen partners. Een of beiden partners kunnen door diverse oorzaken bijvoorbeeld:

 • boos worden
 • zich emotioneel terugtrekken
 • elkaar afwijzen
 • de communicatie verminderen

Wat echter altijd gebeurt, is dat beide partners stoppen om dingen met elkaar te doen. Als ze geen leuke activiteiten meer doen, dan verergert het probleem (Engelse link).

Deze onderdrukking is niet alleen het gevolg van een groter probleem, maar ook de kern van een ander conflict. Dit komt doordat voor beide partners een onderdrukking van de bekrachtigers plaatsvindt. Ze:

 • doen samen geen dingen meer.
 • delen niet langer activiteiten die ze vroeger graag deden.
 • voeren geen gesprekken meer.
 • gaan niet meer naar hun favoriete restaurant.

Bekrachtiging en affiniteit voor welzijn in een relatie

Stel maakt een selfie

Bekrachtigers zijn stimuli die ervoor zorgen dat bepaalde gedragspatronen vaker voorkomen. Als een van de partners bijvoorbeeld elke keer dat hij of zij iets lekkers kookt een kus krijgt, dan zal deze partner er waarschijnlijk naar streven om de volgende keer nog iets lekkerders te koken.

In dat geval zou de bekrachtiger de kus zijn, omdat het ervoor zorgt dat het gedrag om lekker te koken vaker zal gebeuren. Wanneer je stopt met dingen als stel te doen, dan is er voor beide partners minder kans om bekrachtigers te gebruiken.

Als je samen geen leuke activiteiten doet, dan is er geen mogelijkheid om bekrachtigers te gebruiken. Het is daarom veel minder waarschijnlijk dat dit gedrag optreedt. Vanuit zowel seksuele als relatiepsychologie, is het doen van leuke activiteiten daarom een effectieve oplossing die vaak goede resultaten oplevert.

Koppels komen meestal samen vanwege een bepaalde affiniteit. Het is daarom normaal dat er leuke activiteiten zijn die je samen kunt doen en die jullie band versterken. Het doel hiervan is om de bekrachtigers die je niet meer gebruikt, opnieuw te gaan gebruiken.

Het feit dat je ze niet meer gebruikt, betekent niet dat ze onbruikbaar zijn. Bekrachtigers stoppen niet ineens met effect te hebben. In plaats daarvan vergeten de meeste mensen ze gewoon.

Gedrags- of emotionele oplossingen?

Als je denkt aan huwelijks- of relatieproblemen, denk je meestal niet dat de oplossing gedragsmatig is, maar eerder emotioneel en cognitief. Bij therapie is het echter normaal om beide te gebruiken. Het is natuurlijk belangrijk om kwesties aan te pakken zoals:

 • de normen van een stel.
 • overtuigingen over hechte relaties.
 • onrealistische en irrationele verwachtingen.

Het is van vitaal belang om over die aspecten te praten om huwelijksaanpassingen, communicatiepatronen of seks te verbeteren. Plezierige activiteiten maken echter deel uit van een reeks nuttige gedragsstrategieën.

De resultaten van gedragstechnieken kunnen een stel zeker motiveren, door beide partners te laten zien dat alle relaties werken als gedrag wordt aangepast, en door te blijven werken aan het bereiken van welzijn.

Hoe kun je bekrachtigers vergroten?

Naast het doen van leuke activiteiten, kun je andere gedragsstrategieën gebruiken waarmee je een effectieve en blijvende verandering in de relatie kunt bereiken.

Leuke activiteiten voor het welzijn van een relatie

Samen koken

Wanneer een relatie is verslechterd, is het waarschijnlijk dat beide partners geen dingen samen willen doen. Dat is het grootste probleem met leuke activiteiten. Het is daarom handig om langzaam te beginnen.

Als een stel meer dan acht maanden niet weg is geweest, dan is een reis van twee weken naar Panama misschien geen goed idee. Kleine activiteiten die comfortabel zijn voor een of beide partners, kunnen echter een goed idee zijn. Eenvoudige activiteiten die bekrachtigers op kunnen bouwen zijn:

Naarmate het stel vordert, kunnen de partners samen in hun favoriete restaurant te dineren of naar de film te gaan. Het is normaal om de bekrachtigers van dit soort activiteiten terug komen, wat de waarschijnlijkheid beïnvloedt dat het stel dergelijke activiteiten opnieuw zullen doen.

Veel stellen die vanwege een verslechterende relatie in relatietherapie gaan, beginnen automatisch leuke activiteiten te ondernemen nadat ze eerst samen eenvoudige activiteiten hebben gedaan. Ze nemen het initiatief om samen boodschappen te gaan kopen voor het avondeten, zonder dat de therapeut dat zegt.

Dit laatste is slechts een voorbeeld van het feit dat gedragstechnieken aan het begin van de relatietherapie nuttig zijn: het eerste dat je moet doen, is naar bekrachtigers zoeken. Iets zo eenvoudig als om als stel samen te koken of te gaan winkelen kan nuttig zijn om het welzijn van de relatie te bevorderen.

Technieken voor speciale dagen

Een andere manier om bekrachtigers te herintroduceren zonder een specifieke activiteit is door technieken voor speciale dagen te gebruiken. Dit is handig als het paar niet bereid is om iets samen te doen of als ze niet genoeg tijd hebben.

Op speciale dagen wordt aan beide partners gevraagd om een dag te besteden aan het versterken van hun relatie met hun partner. Ze kunnen niet dezelfde dagen kiezen en beide partners moeten weten welke dagen ‘speciale dagen’ zijn.

Hoewel er in het begin misschien aarzeling is, omdat de partners het misschien als onnatuurlijk of gedwongen beschouwen, is de waarheid dat stellen zich er meestal goed bij voelen. Bekrachtiging ontvangen van opmerkingen, gesprekken of acties geeft mensen vaak een voldaan gevoel.

Wanneer je bekrachtigingen geeft, ontvang je ze meestal ook. Dat is een idee waar beide partners rekening mee moeten houden. Meestal besluiten beide partners om bekrachtigers te geven, omdat het hen een goed gevoel geeft wanneer ze ze ontvangen. Hoewel deze techniek geen methode voor conflictoplossing is, verhoogt het wel de voldoening.

Misschien ook interessant om te lezen:
Tien tips voor gelukkige koppels

Het positieve observeren om welzijn in een relatie te bevorderen

welzijn in een relatie tussen man en vrouw

Een andere gedragstechniek die je naast leuke activiteiten kunt gebruiken is het observeren van de positieve dingen. Hoewel er positieve dingen zijn, dingen waar je ooit van hield, hebben partners, wanneer een relatie is verslechterd, de neiging om deze positieve aspecten niet meer waar te nemen.

Het bewust waarnemen van het positieve (Engelse link) probeert ook bekrachtigers te vergroten door het benoemen van aspecten die je leuk vindt aan je partner zoals

 • fysieke aspecten.
 • psychologische kwaliteiten.
 • alledaagse gewoontes, zoals je partner vertellen dat je genoten hebt van de maaltijd die ze gekookt hebben.

Het is belangrijk om elkaar elke dag positieve dingen te vertellen. In het ideale geval communiceer je elke dag drie dingen gedurende 10 of 15 minuten. Zoals je misschien hebt gezien, is er geen specifieke sleutel voor geluk in een relatie.

Alle relaties kunnen echter werken als beide partners besluiten wat gedrags- en cognitieve veranderingen aan te brengen. Deze veranderingen gaan hand in hand.

Met andere woorden, gedragstechnieken kunnen cognitieve veranderingen veroorzaken en vice versa. Het is daarom belangrijk om beide te kennen en te weten hoe je ze kunt toepassen om welzijn in een relatie te bereiken.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.