Een vegetarisch dieet voor diabeten

Als bij mensen die een vegetarisch dieet volgen diabetes wordt vastgesteld, kunnen ze daarmee doorgaan, en het kan hun behandeling helpen. We leggen uit hoe je voor deze gevallen een geschikt dieetplan uitwerkt.
Een vegetarisch dieet voor diabeten
Maria Patricia Pinero Corredor

Geschreven en geverifieerd door de diëtist Maria Patricia Pinero Corredor.

Laatste update: 15 oktober, 2022

De sterftestatistieken van diabetes en de complicaties ervan hebben het tot een echt volksgezondheidsprobleem gemaakt. Overgaan op een gezonder voedingspatroon is een belangrijke preventie- en behandelingsmaatregel geworden. Maar werkt het vegetarisch dieet ook voor diabeten?

Verschillende versies van vegetarische diëten hebben bewezen even heilzaam te zijn als conventionele diëten. Ze moeten echter wel op de juiste manier worden toegepast.

Dit houdt in dat je voldoende porties voedingsstoffen en calorieën binnenkrijgt volgens de individuele behoeften. Vandaar dat bepaalde tips nodig zijn om ze beter te laten werken.

In dit artikel geven we je algemene richtlijnen waarmee je een vegetarisch dieet voor diabeten adequaat kunt volgen. Daarom kun je, als je dit artikel verder leest, helpen de statistieken van deze gevreesde ziekte te verminderen.

Wat is een vegetarisch dieet?

Het vegetarisch dieet omvat alle voedingsmiddelen van plantaardige oorsprong en sluit vlees en daarvan afgeleide producten uit. Afhankelijk van de mate van uitsluiting vinden we het volgende:

 • Veganistisch. Dieet waarbij geen voedsel van dierlijke oorsprong wordt geconsumeerd.
 • Lactovovegetariër. Naast groenten worden ook eieren, melk en zuivelproducten geconsumeerd.
 • Lactovegetariër. Omvat alleen melk en zijn derivaten als voedingsmiddelen van dierlijke oorsprong, maar geen eieren.
 • Minder belangrijke varianten. Ovo-vegetarisch (eieren en groenten) en semi-vegetarisch (vis en gevogelte zijn toegestaan).

Hoe beïnvloedt het vegetarisch dieet diabetes?

De behandeling van diabetes berust op 3 fundamentele pijlers: een gezonde voeding, regelmatige lichaamsbeweging, en medicatie. De eerste twee worden preventief toegepast. Maar daarnaast is dieet een levensvatbare en onvervangbare optie vanwege zijn beschermende mogelijkheden.

Vegetarische eetpatronen bevatten weinig verzadigd vet, cholesterol en natrium. Ze zijn ook rijk aan vezels, kalium en onverzadigde vetzuren. Het vegetarisch dieet kan de bloedsuiker onder controle houden (Engelse link), het lichaamsgewicht reguleren en complicaties bij ziekten verminderen.

Voordelen van een vegetarisch dieet voor diabeten

Een vrouw met diabetes
Zowel diabetes type 1 als type 2 kunnen baat hebben bij een vegetarisch dieet. Alsbij de planning ervan maar een paar principes gevolgd worden.

De voedingskenmerken en eigenschappen van een vegetarisch dieet komen de behandeling van verschillende ziekten ten goede. In het bijzonder die van diabetes. Laten we eens kijken waarom.

Controleert het lichaamsgewicht

Vegetarische maaltijdschema’s zijn lager in calorieën dan de gewone. Dit bevordert gewichtsverlies bij zwaarlijvige diabeten, waardoor de Body Mass Index beter wordt.

Door een goede gewichtsbeheersing neigt bovendien de bloedsuiker te normaliseren. Het risico op veelvuldige complicaties van diabetes vermindert.

Vermindert cardiovasculaire complicaties

Veganistische diëten zijn cholesterolvrij en bevatten weinig verzadigd vet, wat als een cardiovasculaire beschermende factor wordt beschouwd. Ook kan het hogere gehalte aan voedingsvezels verhoogde bloedlipidenwaarden reguleren.

Regelt bloedsuiker en insulinerespons

Groenten, vers fruit, peulvruchten, volle granen en noten kunnen helpen de bloedsuiker onder controle te houden en de insulinerespons te verbeteren.

Overconsumptie van bepaalde groenten en bijproducten, vooral die welke rijk zijn aan eenvoudige suikers en zetmeel (brood, rijst, aardappelen, te gare pasta), kan de bloedsuiker echter negatief beïnvloeden.

Je bent wellicht geïnteresseerd in:
Diabetes en hoge bloeddruk: wat mag je eten?

Tips voor het plannen van een vegetarisch dieet voor diabeten

Peulvruchten
Peulvruchten hebben een plaats in te nemen in het dieet van de diabeten. Vier tot vijf porties per dag zou ideaal zijn.

De eerste tip voor het volgen van een vegetarisch dieet voor diabeten is het raadplegen van een voedingsdeskundige, die de gezondheidstoestand van de patiënt individueel zal beoordelen. Bovendien zullen ze de caloriebehoefte vaststellen van macro- en micronutriënten die tijdens het dieet ingenomen moeten worden.

In het geval dat het dieet niet strikt vegetarisch is…

Afhankelijk van het soort vegetarisch dieet komen sommige voedingsmiddelen van dierlijke oorsprong wel of niet in aanmerking. Is dit het geval, dan moet je weten hoe je moet kiezen welke producten er wel in zullen zitten.

Als eieren er wel in zitten, is het aan te raden om ongeveer 5 eiwitten per week te gebruiken, omdat ze geen vet bevatten. Het is echter ook toegestaan om ongeveer drie dooiers per week te eten en, in geval van hoge bloedlipiden, slechts twee.

Kazen moeten mager of vetvrij zijn. Ricotta of kwark kunnen een goede keuze zijn, omdat ze lage waarden verzadigd vet bevatten. Melk en yoghurt moeten vetarm zijn.

Als wit vlees in het dieet is toegestaan, wordt vette vis aanbevolen, zoals zalm, makreel, sardines of tonijn. Deze bevatten hoge gehaltes aan omega 3-vetzuren, die hart- en vaatziekten voorkomen.

Vlees van gevogelte moet zonder vel bereid worden en bij voorkeur met magere stukken. Roosteren, bakken of grillen wordt aanbevolen om het gebruik van vet bij het koken te vermijden.

Kies groenten met een lage glycemische index

De glycemische index (GI) van een voedingsmiddel is een getal dat de snelheid aangeeft waarmee het de bloedsuiker doet stijgen. Deze waarde wordt vergeleken met een referentie-element, dat glucose of wit brood kan zijn.

Er zijn voedingsmiddelen van plantaardige oorsprong met een hoge GI, dat wil zeggen dat ze de bloedsuiker snel verhogen. Daarom moeten ze vermeden worden bij diabeten.

Volgens de American Diabetes Association hebben brood, suiker, aardappel, pompoen, witte rijst, tarwemeel, ananas en meloen een GI hoger dan 70. Terwijl zilvervliesrijst, haverzemelen, parboiled rijst, peulvruchten, wortelen en de meeste vruchten een lage GI hebben (minder dan 55).

Consumeer groenten die rijk zijn aan vezels

Vezel is een voedingsstof met erkende gezondheidsvoordelen. In het geval van oplosbare vezels kan het de opnamesnelheid van koolhydraten reguleren. Zo is het in staat de bloedsuiker onder controle te houden.

Pectine, slijmstoffen, en beta-glucanen zijn voorbeelden van oplosbare vezels. Om ze in je dieet te verhogen, eet je peulvruchten, zoals bonen, linzen, erwten en kikkererwten.

Neem alle vruchten op, behalve avocado, olijven, watermeloen en ananas. Kies ook volle granen, zoals quinoa, haver, gerst en amarant.

Wat de inname betreft, raadt de American Diabetes Association (Engelse link) tussen de 20 en 35 gram vezels per dag aan om suiker en insuline bij diabeten onder controle te houden. Daarom is het advies om het volgende te eten:

 • 3 dagelijkse porties groenten: tomaten, komkommers, wortels, bloemkool, broccoli, kool, courgette, artisjokken, en spinazie.
 • 2 porties fruit: appels, pruimen, druiven, peren, perzik, kiwi, grapefruit, bessen.
 • 5 porties volkoren granen.
 • 4 tot 5 porties peulvruchten.

Gebruik de juiste soort en hoeveelheid vet

Hoewel plantaardige oliën essentiële vetzuren en omega 3-vetzuren bevatten, moet de door de gezondheidsdeskundige vastgestelde hoeveelheid worden geconsumeerd. Bovendien zijn vetten en oliën een bron van energie. Eén gram levert 9 calorieën, dat is meer dan het dubbele van wat eiwitten en koolhydraten kunnen leveren.

Je moet gefrituurd voedsel, dressings met olie, avocado’s, pindakaas, olijven en room vermijden. Vergeet niet bij voorkeur olijfolie te gebruiken.

Verdeel de koolhydraten op hetzelfde tijdstip

De verdeling van het aantal koolhydraatinnames over de dag moet elke dag hetzelfde zijn, ook in de tijdsintervallen. Regelmaat beïnvloedt de bloedsuikerbeheersing positief. Zo’n koolhydraatverdeling geldt niet voor alle patiënten. Dat beslist de voedingsdeskundige.

Voorkomt tekorten aan bepaalde voedingsstoffen

Vitamine B12 is een micronutriënt die voorkomt in voedingsmiddelen van dierlijke oorsprong, vooral melk, yoghurt, en eieren. Bij veganisten kan er een tekort aan deze vitamine ontstaan en daarom is het raadzaam supplementen te nemen in doses van 5 microgram per dag.

Een vegetarisch model dieet voor diabeten

Bij het plannen van een vegetarisch dieet voor diabeten moet men met elk van de bovenstaande tips rekening houden. Dit modelmenu varieert van 1200 tot 1600 calorieën per dag.

 • Ontbijt: 1 volkorenboterham met gesauteerde spinazie, snijbiet, en olijfolie, 3/4 kop ongezoete havermoutvlokken, een hele appel, en koffie.
 • Tussendoortje: verse fruitsalade
 • Lunch: 1/2 kopje gesauteerde spinazie met pijnboompitten, 1 kopje gestoofde linzen met zilvervliesrijst, een fruitspiesje, ongezoete ijsthee.
 • Snack: 1/4 kop gedroogde vruchten en noten.
 • Avondeten: 3/4 kop parboiled kerrierijst met champignons en kikkererwten, 1 kop gesauteerde courgette, aubergine en paprika, 1 fruitspiesje.

Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.