Een inspannings-ecg: wat is dat?

Een inspannings-ecg is een middel om mogelijke hartproblemen te diagnosticeren of er een prognose over te maken. Het wordt ook gebruikt om een vastgestelde hartziekte op te volgen. Lees meer in dit artikel!
Een inspannings-ecg: wat is dat?

Geschreven door Edith Sánchez

Laatste update: 09 augustus, 2022

Een inspannings-ecg is een eenvoudige, niet-invasieve test die wordt uitgevoerd om de reactie van het lichaam op lichamelijke inspanning te evalueren. Het algemene doel is het observeren van de reactie en de manier waarop het lichaam zich aanpast aan de eisen van fysieke inspanning.

Dit type test komt vandaag de dag steeds vaker voor, omdat het waardevolle informatie geeft over iemands gezondheidstoestand en capaciteiten. Een inspannings-ecg, of looptest zoals wij het ook kennen, wordt uitgevoerd door zowel diagnostische als prognostische doeleinden.

Het wordt aanbevolen dat mensen deze test doen voordat ze aan een trainingsroutine of aan training voor een sport beginnen. Afhankelijk van de omstandigheden kan bewegen en/of sporten op den duur verborgen ziekten verergeren of nieuwe veroorzaken.

Wat is een inspannings-ecg?

Deze test is een fysieke uithoudingstest waarbij men het lichaam controleert tijdens het uitvoeren van verschillende fysieke oefeningen. Het doel is om te evalueren hoe het hart reageert op lichamelijke activiteit.

Deze test wordt ook wel ergometrie genoemd. Veel hartaandoeningen vertonen geen symptomen terwijl de persoon in rust is. Ze kunnen echter duidelijk worden wanneer het lichaam harder moet werken. Lichaamsbeweging kan deze eis simuleren.

De inspannings-ecg maakt het mogelijk om te detecteren of er een hartprobleem is of een follow-up te doen met een patiënt die al een diagnose heeft gekregen. De resulterende informatie helpt bij het maken van een prognose van de prestaties van het hart en bij het evalueren van de effectiviteit van de eventuele behandeling.

Een inspannings-ecg doen om eventuele hartproblemen te diagnosticeren

Voor wie is een inspannings-ecg?

Zowel gezonde mensen als mensen die al een hartaandoening hebben, kunnen een inspannings-ecg doen. Deze test is nuttig om een coronaire hartziekte of aritmie te diagnosticeren. Het helpt ook om het risico op een hartaanval of ernstige ziekte te bepalen. Ook helpt het om vast te stellen welk niveau van lichaamsbeweging veilig is voor elke persoon.

In het algemeen vragen artsen dit type test in de volgende omstandigheden aan:

  • Wanneer er symptomen zijn van verminderde bloedtoevoer naar het hart. Deze kunnen pijn op de borst, kortademigheid, onregelmatige hartslag en tachycardie omvatten.
  • Wanneer er een risico is op hartaandoeningen. Dit risico is hoger bij mensen met diabetes (Spaanse link) of een familiegeschiedenis van hartaandoeningen.
  • Om een pathologie of behandeling te evalueren. Bij degenen die een hartaanval hebben gehad, een hartoperatie hebben ondergaan of een of andere vorm van behandeling voor hartaandoeningen ondergaan.
  • Bij het starten van een sportroutine. Met de test kan het potentiële risico van inspanning worden beoordeeld.

Wat houdt de inspannings-ecg in?

De test duurt ongeveer een uur, inclusief voorbereidingstijd. Het eerste dat de medische professional doet is het plaatsen van zelfklevende pleisters – of elektroden – op de borst, armen en benen van de patiënt. Deze zijn via draden verbonden met een machine die een elektrocardiogram maakt.

Ze plaatsen ook een polsband om de bloeddruk om de bloeddruk tijdens de test te controleren. Degenen die niet regelmatig sporten krijgen intraveneuze medicatie. De patiënt kan daardoor aan het eind warmte in het gezicht, kortademigheid of hoofdpijn voelen.

Vervolgens begint de patiënt met trainen op een loopband of hometrainer. Eerst langzaam, daarna neemt de moeilijkheidsgraad toe. Medisch personeel kan de patiënt vragen om tijdens de test door een buis te ademen om de ademhalingsfunctie te beoordelen.

De test gaat door totdat het vooraf ingestelde doel is bereikt of totdat er symptomen optreden die verder testen in de weg staan. De patiënt moet dan stil blijven staan en vervolgens gaan liggen, nog steeds met de monitoren op hun plaats. De arts geeft aan wanneer de test is afgelopen.

De test duurt ongeveer een uur

Aspecten om rekening mee te houden

Een inspannings-ecg is veilig maar deze tests worden niet aanbevolen voor zwangere vrouwen. Slechts zeer zelden leiden ze tot complicaties zoals lage bloeddruk, hartritmestoornissen of een hartaanval. Zelden treedt een allergische reactie op op de geïnjecteerde medicatie op.

De arts dient aan te geven hoe de patiënt zich op dit type onderzoek dient voor te bereiden. Als ze dat niet doen, is het aangewezen dat de patiënt hen ernaar vraagt. Over het algemeen wordt je alleen gevraagd om enkele uren voor de test comfortabele kleding en schoenen te dragen en de voedselinname te verminderen.

Vertel de specialist over alle medicijnen die je gebruikt, aangezien sommige de testresultaten kunnen veranderen.  Voor dit type test moet een formulier voor geïnformeerde toestemming worden ondertekend voordat de test wordt uitgevoerd.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Montero, F. C., Peinado, P. B., & Zapico, A. G. (2002). Aplicación práctica de las pruebas de esfuerzo. Selección, 11(4), 202-209.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.