Herken de symptomen van een hartaanval

De symptomen van een hartaanval kunnen bij mannen en vrouwen verschillen. Ook verwarren mensen deze symptomen vaak met andere aandoeningen. Daarom is het erg belangrijk om hier aandacht aan te besteden.
Herken de symptomen van een hartaanval

Laatste update: 28 augustus, 2020

Veel mensen kennen de symptomen van een hartaanval niet, ook al is het een van de belangrijkste doodsoorzaken in de wereld. Daardoor worden mensen niet altijd op tijd behandeld. Weten hoe je de symptomen van een hartaanval kunt herkennen en daarna zo snel mogelijk een arts raadplegen, is belangrijk om schade zo veel mogelijk te voorkomen.

Aan de andere kant zijn hartaanvallen een van de belangrijkste vermijdbare doodsoorzaken, omdat ze vaak verband houden met levensstijl. Daarom leggen we enkele risicofactoren uit in verband worden gebracht met hart- en vaatziekten.

De symptomen van een hartaanval

Myocardinfarcten of hartaanvallen treden op wanneer de slagaders zijn geblokkeerd. Dit veroorzaakt een gebrek aan bloedtoevoer en daardoor kan zuurstofrijk bloed de myocardcellen niet bereiken.

Hoe snel het probleem succesvol wordt behandeld en hoeveel hartweefsel er doodgaat bepaalt de gevolgen voor de gezondheid van de patiënt. Daarom is de symptomen van een hartaanval te leren herkennen een van de belangrijkste sleutels om een ​​hartaanval te overleven en zo min mogelijk schade op te lopen.

1. Pijn op de borst

Pijn op de borst

Het eerste symptoom dat we bespreken is pijn op de borst. Patiënten omschrijven deze pijn als beklemming, alsof er een zwaar gewicht op hun borst ligt. Soms is dit echter geen intense pijn, waardoor mensen niet aan een hartaanval denken. Daarnaast kunnen mensen denken dat de pijn wordt veroorzaakt door andere factoren zoals angst, stres en psychische factoren.

Bovendien is pijn op de borst het meestvoorkomende symptoom bij mannen. Bij vrouwen komt acute pijn in het bovenlichaam, nek, rug of kaak vaker voor. Dit is een van de redenen waarom hartaanvallen bij vrouwen niet zo snel herkend worden als bij mannen.

We zijn gewend pijn in de borst of linkerarm te beschouwen als een van de belangrijkste symptomen van een hartaanval. Pijn in de rug of nek kunnen echter ook veelvoorkomende klachten zijn die bij een (dreigende) hartaanval optreden.

2. Intense kortademigheid

Soms gaan pijn op de borst gepaard met ernstige kortademigheid. Plotselinge en onverklaarbare vermoeidheid komt ook vaak voor bij vrouwen. Veel mensen negeren deze symptomen echter omdat ze meestal mild zijn en maar een paar dagen aanhouden.

3. Misselijkheid

Een dame die ziek is

Misselijkheid en braken zijn andere symptomen van een hartaanval. Dit treedt echter vaker op bij vrouwen dan bij mannen. Onthoud dat als iemand last krijgt van misselijkheid en braken in combinatie met de andere symptomen van een hartaanval, hij of zij waarschijnlijk onmiddellijke medische hulp nodig heeft. Het kan een (dreigende) hartaanval zijn of een ander ernstig probleem.

Zoals je kunt zien, kunnen de symptomen van een hartaanval variëren op basis van geslacht en ook per persoon. In de meeste gevallen treden ze bijna nooit allemaal tegelijkertijd op.

Wanneer een hartaanval dreigt of begint, kan de persoon zich duizelig en licht in het hoofd voelen en vragen om te gaan zitten. In veel gevallen verschijnen en verdwijnen de symptomen binnen een paar minuten. Dit is nog een reden waarom veel mensen deze signalen van het negeren.

Mogelijk ben je ook geïnteresseerd in:
Zes ongewone redenen waarom je hartkloppingen kunt hebben

Risicofactoren voor hartaanvallen

Afgezien van intense pijn op de borst, kunnen er ook andere symptomen aanwezig zijn. Deze symptomen kunnen op een hartaanval wijzen, maar houden lang niet altijd verband met dit probleem. Dit zijn onder andere klachten zoals:

Daarom is het ook belangrijk om na te denken of iemand aan een of meer van de risicofactoren voor hartaanvallen voldoet. Enkele van de risicofactoren zijn hartaandoeningen, zwaarlijvigheid en roken. Bovendien moet je bedenken of degene met symptomen veel stress heeft.

Een andere belangrijke factor om te overwegen is de leeftijd. Het risico op een hartaanval schiet omhoog vanaf de leeftijd van 40 jaar bij mannen en 50 jaar bij vrouwen.

Om hartaandoeningen zo goed mogelijk te voorkomen, kun je daarom enkele veranderingen in je levensstijl aanbrengen. Je kunt bijvoorbeeld het beste proberen om:

Conclusie over de symptomen van een hartaanval

Als bij jou of een geliefde een hartaandoening is vastgesteld of een aandoening die een verhoogd risico op hartaanvallen met zich meebrengt, probeer dan de instructies van de arts op te volgen. Zorg er ook voor dat je een gezonde levensstijl aanneemt. We hopen dat onze gids over het herkennen van de symptomen van een hartaanval nuttig voor je is.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.