Duindoorn: Een plant met huid- en gezondheidsvoordelen

Ontdek in dit artikel de vele voordelen van duindoorn.
Duindoorn: Een plant met huid- en gezondheidsvoordelen
Franciele Rohor de Souza

Geschreven en geverifieerd door de apotheker Franciele Rohor de Souza.

Laatste update: 23 mei, 2023

De duindoorn is een doornige struik die meestal groeit op gronden in Azië en Europa. Om precies te zijn is hij te vinden in kustgebieden of in gebieden bij rivieren en beken. Hoewel er zeven soorten van deze soort bestaan, is de meest voorkomende de wetenschappelijke naam Hipphophae rhamnoides.

De bladeren, bloemen, vruchten en zaadolie worden gebruikt voor de vervaardiging van medicinale supplementen. Daarnaast heeft het ook aantrekkelijke cosmetische toepassingen, toegeschreven aan zijn overvloedige voorraad antioxidanten. Wil je weten waarvoor het gebruikt wordt? Hieronder lichten we de voordelen en contra-indicaties toe.

Gebruik en voordelen van duindoorn

In de traditionele geneeskunde wordt duindoorn gewaardeerd om zijn ontstekingsremmende, antioxiderende, genezende en antimicrobiële mogelijkheden. Zoals beschreven in een publicatie (Engelse link) in het tijdschrift Antioxidants , is het een bron van actieve verbindingen zoals de volgende:

  • Flavonoïden: isorhamnetine en quercetine.
  • Tocoferolen: α-tocoferol, β-tocoferol, γ-tocoferol.
  • Fytosterolen: cycloartenol, campesterol, citrostadienol en sitosterol.
  • Carotenoïden: lycopeen, luteïne, zeaxanthine, α-caroteen en bèta-caroteen.
  • Polyfenolische verbindingen: galluszuur, cafeïnezuur, p-coumarinezuur en ferulinezuur.

Het is dan ook niet verwonderlijk dat deze struik – ook wel duindoorn of Siberische ananas genoemd – verschillende toepassingen heeft in de gezondheid en de cosmetica. Laten we zijn populairste toepassingen eens nader bekijken.

Huidgezondheid

De belangrijkste voordelen van duindoorn hebben te maken met de gezondheid van de huid. In het bijzonder wordt het in verband gebracht met het voorkomen van vroegtijdige veroudering, verjonging en verlichting van sommige dermatologische aandoeningen.

Volgens een overzicht (Engelse link) in het Journal of Ethnopharmacology zijn flavonoïden, vitaminen en onverzadigde vetzuren grotendeels verantwoordelijk voor het dermatologisch potentieel van deze struik. Om precies te zijn is vastgesteld dat hij antibacteriële, anti-zalf, anti-schimmel, anti-psoriasis en wondgenezende eigenschappen bezit.

In een onderzoek (Engelse link) dat werd gedeeld in Experimental and Therapeutic Medicine werd gezien dat duindoornextract hielp bij het verminderen van laesies veroorzaakt door psoriasis. En hoewel de onderzoekers meer sluitende studies voorstellen, worden de bevindingen als veelbelovend beschouwd.

Ondertussen meldde een studie (Engelse link) in Skin Pharmacology and Physiology dat de essentiële olie van deze plant de ernst van dermatitis hielp verminderen. Op zich hielp het de aanwezigheid van chemokines, gekoppeld aan ontstekingen, te remmen, waardoor laesies aanzienlijk werden verlicht.

De plant en zijn derivaten worden onder andere positief in verband gebracht met het voorkomen van zonneschade. Een studie (Engelse link) gedeeld in het tijdschrift Antioxidants meldde dat duindoornzaadolie fotoprotectieve eigenschappen heeft die UV-geïnduceerde veranderingen door de zon voorkomen.

Vrouw smeert zich in tegen de zon
De toevoeging van de plant aan zonnecrèmes zou het UV-blokkerende vermogen kunnen vergroten.

Wondgenezing

In verband met het bovenstaande voordeel moet speciaal melding worden gemaakt van het vermogen van duindoorn om de wondgenezing te bevorderen. In diermodelstudies, zoals een studie (Engelse link) in het tijdschrift Burns, stimuleerde olie uit de zaden van deze struik het epithelisatieproces in de huid van door brandwonden getroffen schapen.

Ondertussen deed een studie (Engelse link) bij ratten, gepubliceerd in Food and Chemical Toxicology, soortgelijke bevindingen. De onderzoekers stelden vast dat duindoornolie het herstel van bindweefsel stimuleerde in aanwezigheid van wonden.

Voorlopig blijven de studies (Engelse link) beperkt tot dierlijke waarnemingen. Hoewel de bevindingen veelbelovend zijn, is bewijs bij mensen nodig om deze effecten te bevestigen.

Hoge glucosecontrole

Allereerst moet duidelijk worden gemaakt dat duindoornsupplementen geen eerste keus behandeling zijn voor diabetes of pre-diabetes. Vanwege de complexiteit van deze ziekte moet men de aanbevelingen van de arts volgen.

Het is echter de moeite waard te weten dat deze struik potentieel heeft als supplement om hoge glucosewaarden te verlagen. In een studie (Engelse link) die werd gerapporteerd in het tijdschrift Foods, was inname van een duindoornvruchtenpuree gedurende 5 weken nuttig bij het stabiliseren van de bloedglucose bij patiënten met veranderde niveaus.

Een ander onderzoek (Engelse link) in het European Journal of Nutrition meldde dat suppletie met deze plant de insulineresistentie vertraagde en het glycemische profiel na het eten verbeterde. Het overvloedige gehalte aan flavonoïden wordt in verband gebracht met dit effect.

Over het geheel genomen zijn de onderzoeken beperkt. Groter, uitgebreider onderzoek is nodig om dit voordeel te evalueren.

Andere mogelijke voordelen

Gezien zijn samenstelling en eigenschappen is duindoorn een ingrediënt dat nog steeds onderzocht wordt. Voorlopig wordt het gebruik ervan slechts als aanvullend beschouwd.

Naast het bovenstaande wordt het in verband gebracht met andere voordelen:

  • Antitumorpotentieel. Vooral de bessen worden in verband gebracht met antiproliferatieve en immunomodulerende eigenschappen. Een overzicht (Engelse link) in Frontiers in Pharmacology geeft aan dat hun gehalte aan fenolische verbindingen, vitaminen, vetzuren en fytosterolen positieve anti-kanker effecten heeft. Menselijke studies zijn nodig.
  • Cardiovasculaire gezondheid. Antioxidanten geconcentreerd in duindoornderivaten zijn positief verbonden met cardiovasculaire gezondheid. Een publicatie (Engelse link) in Trends in Food Science & Technology suggereert dat suppletie met dit ingrediënt hyperlipidemie (hoog cholesterol) en hoge bloeddruk helpt verminderen. Het wordt beschouwd als een cardioprotectant, hoewel meer bewijs nodig is.
  • Beheersing van ontstekingen. Het overvloedige gehalte aan antioxidanten, vetzuren en andere fytoconstituenten van duindoorn wordt in verband gebracht met een ontstekingsremmend vermogen (Engelse link) dat het risico op chronische ziekten verlaagt.

Je bent misschien ook geïnteresseerd in dit artikel:
Diabetes en hoge bloeddruk: wat kun je eten?

Hippophae rhamnoides
Hippophae rhamnoides.

Duindoorn bijwerkingen en contra-indicaties

Het feit dat duindoorn een natuurlijk voorkomend supplement is, stelt het niet vrij van mogelijke bijwerkingen. Alleen de vrucht in zijn natuurlijke staat wordt over het algemeen veilig geacht voor consumptie, zolang de inname gematigd is.

Extracten, olie en andere supplementen die van de plant zijn afgeleid moeten met voorzichtigheid worden ingenomen. Het is noodzakelijk het etiket te raadplegen om ongemak te voorkomen. Ongewenste reacties zijn meestal gastro-intestinaal ongemak, zoals pijn, misselijkheid en ontstekingen.

Anderzijds wordt het afgeraden in de volgende gevallen:

  • Diabetes
  • Hypotensie
  • Kleine kinderen
  • Zwangerschap en borstvoeding
  • Hemorragische aandoeningen
  • Behandelingen met anticoagulantia, antidiabetica of antidepressiva (kunnen de werking ervan versterken).

Het is belangrijk om in gedachten te houden dat onderzoek naar duindoorn vooral is uitgevoerd op dieren en in het laboratorium. Menselijke studies zijn schaars en met lage aantallen. Daarom moet het niet beschouwd worden als een enkelvoudige behandelingsoptie en moet men alert zijn op mogelijke bijwerkingen.

Wat moet je onthouden over duindoorn?

Tegenwoordig wordt duindoorn als supplement verspreid in kruidenwinkels en apotheken. Het is te vinden in cosmetische producten, capsules, olie en extracten, maar ook in andere vormen. Hoe dan ook, het moet met voorzichtigheid en volgens de instructies van de fabrikant worden gebruikt.

Voorlopig suggereren studies dat het potentieel heeft tegen sommige dermatologische aandoeningen, hoge glucosespiegels en hart- en vaatziekten. Het vervangt echter niet de effecten van een gezonde levensstijl en door artsen aanbevolen therapeutische maatregelen.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Jaśniewska A, Diowksz A. Wide Spectrum of Active Compounds in Sea Buckthorn (Hippophae rhamnoides) for Disease Prevention and Food Production. Antioxidants (Basel). 2021 Aug 12;10(8):1279. doi: 10.3390/antiox10081279. PMID: 34439527; PMCID: PMC8389226.
  • Pundir S, Garg P, Dviwedi A, Ali A, Kapoor VK, Kapoor D, Kulshrestha S, Lal UR, Negi P. Ethnomedicinal uses, phytochemistry and dermatological effects of Hippophae rhamnoides L.: A review. J Ethnopharmacol. 2021 Feb 10;266:113434. doi: 10.1016/j.jep.2020.113434. Epub 2020 Oct 2. PMID: 33017636.
  • Boca AN, Ilies RF, Saccomanno J, Pop R, Vesa S, Tataru AD, Buzoianu AD. Sea buckthorn extract in the treatment of psoriasis. Exp Ther Med. 2019 Feb;17(2):1020-1023. doi: 10.3892/etm.2018.6983. Epub 2018 Nov 16. PMID: 30679968; PMCID: PMC6327666.
  • Hou DD, Di ZH, Qi RQ, Wang HX, Zheng S, Hong YX, Guo H, Chen HD, Gao XH. Sea Buckthorn (Hippophaë rhamnoides L.) Oil Improves Atopic Dermatitis-Like Skin Lesions via Inhibition of NF-κB and STAT1 Activation. Skin Pharmacol Physiol. 2017;30(5):268-276. doi: 10.1159/000479528. Epub 2017 Sep 6. PMID: 28873377.
  • Gęgotek A, Jastrząb A, Jarocka-Karpowicz I, Muszyńska M, Skrzydlewska E. The Effect of Sea Buckthorn (Hippophae rhamnoides L.) Seed Oil on UV-Induced Changes in Lipid Metabolism of Human Skin Cells. Antioxidants (Basel). 2018 Aug 23;7(9):110. doi: 10.3390/antiox7090110. PMID: 30142919; PMCID: PMC6162715.
  • Ito H, Asmussen S, Traber DL, Cox RA, Hawkins HK, Connelly R, Traber LD, Walker TW, Malgerud E, Sakurai H, Enkhbaatar P. Healing efficacy of sea buckthorn (Hippophae rhamnoides L.) seed oil in an ovine burn wound model. Burns. 2014 May;40(3):511-9. doi: 10.1016/j.burns.2013.08.011. Epub 2013 Sep 3. PMID: 24007892.
  • Upadhyay NK, Kumar R, Siddiqui MS, Gupta A. Mechanism of Wound-Healing Activity of Hippophae rhamnoides L. Leaf Extract in Experimental Burns. Evid Based Complement Alternat Med. 2011;2011:659705. doi: 10.1093/ecam/nep189. Epub 2011 Mar 20. PMID: 19946025; PMCID: PMC3152935.
  • Ren, Z., Gong, H., Zhao, A., Zhang, J., Yang, C., Wang, P., & Zhang, Y. (2021). Effect of Sea Buckthorn on Plasma Glucose in Individuals with Impaired Glucose Regulation: A Two-Stage Randomized Crossover Intervention Study. In Foods (Vol. 10, Issue 4, p. 804). MDPI AG. https://doi.org/10.3390/foods10040804
  • Mortensen, M.W., Spagner, C., Cuparencu, C. et al. Sea buckthorn decreases and delays insulin response and improves glycaemic profile following a sucrose-containing berry meal: a randomised, controlled, crossover study of Danish sea buckthorn and strawberries in overweight and obese male subjects. Eur J Nutr 57, 2827–2837 (2018). https://doi.org/10.1007/s00394-017-1550-8
  • Olas, B., Skalski, B., & Ulanowska, K. (2018). The Anticancer Activity of Sea Buckthorn [Elaeagnus rhamnoides (L.) A. Nelson]. In Frontiers in Pharmacology (Vol. 9). Frontiers Media SA. https://doi.org/10.3389/fphar.2018.00232
  • Zielińska A, Nowak I. Abundance of active ingredients in sea-buckthorn oil. Lipids Health Dis. 2017 May 19;16(1):95. doi: 10.1186/s12944-017-0469-7. PMID: 28526097; PMCID: PMC5438513.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.