Wat zijn de meestvoorkomende bijwerkingen van cosmetica?

Huid die rood wordt of uitslag krijgt na het gebruik van een bepaald product worden bijwerkingen genoemd. Zulke gebeurtenissen komen voor door de factoren die we in dit artikel onthullen.
Wat zijn de meestvoorkomende bijwerkingen van cosmetica?

Laatste update: 24 augustus, 2022

Sommige stoffen die in contact komen met je huid, zoals cosmetica, kunnen een negatieve reactie veroorzaken. Veel verschillende factoren kunnen deze huidreacties uitlokken, die vaak veroorzaakt worden door allergieën en ontstekingen veroorzaken, die soms zelfs ook medisch ingrijpen vereisen. Kom meer te weten over bijwerkingen van cosmetica in dit artikel.

Intolerantie voor ingrediënten in make-up of verzorgingsproducten kan je gezondheid in gevaar brengen als je ze verkeerd behandelt. Ontdek wat deze huidaandoeningen inhouden en hoe je ze op de juiste manier kunt behandelen.

Wat zijn bijwerkingen van cosmetica?

Vrouw met make-up
Sommige mensen kunnen last krijgen van bijwerkingen van make-up, crèmes, zeep of andere cosmetica.

Cosmetica zijn producten die op het menselijk lichaam gebruikt worden om het te reinigen, te verfraaien of om het uiterlijk te veranderen zonder de werking of de structuur van het lichaam aan te tasten. De definitie omvat producten zoals:

  • Crèmes
  • Lotions
  • Zeepjes
  • Make-up
  • Parfums
  • Deodorants
  • Zonbeschermende producten

De meeste mensen zouden cosmetica van nature moeten verdragen. Weerstand tegen bepaalde bestanddelen is echter mogelijk. Dit gebeurt door huidpathologie of irritatie.

Hoewel veel persoonlijke verzorgings- en schoonheidsproducten veilig zijn, kun je niet uitsluiten dat sommige producten ongewenste reacties kunnen veroorzaken. De lichamelijke symptomen zijn meestal duidelijk op de huid, hoewel soms het ongemak inwendig is.

Bijwerkingen treden op als het product gebruikt wordt zoals de fabrikant het voorschrijft, niet door verkeerd aanbrengen.

Veelvoorkomende cosmetische ingrediënten die bijwerkingen veroorzaken

Gearomatiseerde, niet-afspoelbare verzorgingsproducten vergroten het risico op bijwerkingen. Zo zijn vochtinbrengende crèmes, bleekmiddelen, haarverf, nagellak, en make-up sponzen of applicators voorwerpen die zeer waarschijnlijk een nadelige invloed op ons hebben.

Het gevaar ontstaat omdat ze vervaardigd zijn met chemische stoffen zoals benzyl, propyleenglycol, en lanoline. Ze bevatten ook actieve bestanddelen zoals hydrochinon en additieven zoals formaldehyde.

Een tekst in het tijdschrift Actas Dermo-Sifilográficas wijst erop (Spaanse link) dat elk ingrediënt als een potentiële sensibilisator beschouwd wordt. Er zijn echter 3 bijzondere verbindingen die het risico verhogen.

  • Conserveringsmiddelen. Dit zijn actieve biologische mengsels die uitsluitend bedoeld zijn om de ontwikkeling van micro-organismen in cosmetica tegen te gaan.
  • Allergenen. Dit zijn geurstoffen die, wanneer ze zich binden met een huideiwit, verschijnselen in het immuunsysteem kunnen veroorzaken, volgens (Spaanse link) het Wetenschappelijk Comité voor Consumentenveiligheid van de Europese Commissie (klik op het juiste tabblad om de informatie in het Engels te zien).
  • Irriterende stoffen. Deze worden onder andere gebruikt om acne, fotoveroudering, en hyperpigmentatie te behandelen. De reactie varieert naargelang de blootstellingstijd, de concentratie, en de diepte van de penetratie.

Nog een geweldig artikel:
Voordelen van cusi-olie in cosmetica

Wat zijn de meestvoorkomende bijwerkingen van cosmetica?

In het Publicatieblad van de Europese Unie verscheen Verordening (EG) nr. 1223/2009 betreffende cosmetische producten, waarin wordt benadrukt (Spaanse link) dat er 2 soorten bijwerkingen zijn. De eerste zijn ongewenste effecten op de menselijke gezondheid, die toe te schrijven zijn aan het normale gebruik van de stof.

De tweede zijn ernstige ongewenste effecten, die leiden tot functionele of permanente onbekwaamheid, invaliditeit, ziekenhuisopname, aangeboren afwijkingen, en onmiddellijk levensgevaar. Concentraties boven de toegestane concentraties hebben de neiging reacties te veroorzaken als de volgende.

Gevoelige huid

Iedereen kan bijwerkingen ondervinden, maar mensen met een gevoelige huid of dermatologische aandoeningen, zelfs als ze niet gediagnosticeerd zijn, zijn vatbaarder voor bijwerkingen van cosmetica.

Deze zijn gebaseerd op gewaarwordingen of ongemakken na het gebruik van een product. De huid wordt rood, maar vormt geen eczeem. Je kunt het voorkomen door milde formules te gebruiken.

Uitslag
Netelroos komt vooral voor bij mensen met een voorgeschiedenis van atopische ziekten, zoals astma en rhinitis.

Urticaria

Cosmetische urticaria (netelroos) is een reactie die zwelling en jeuk veroorzaakt binnen enkele minuten na het gebruik van het product met het allergeen. Het kan erg jeuken.

Allergische contactdermatitis

Deze vorm van irritatie is de reactie van het immuunsysteem op contact met het cosmetisch product. De mate wordt bepaald door de formule, de sterkte van het middel, de frequentie van gebruik, de aangebrachte hoeveelheid, de tijd zonder spoelen, en ook de conditie van de epidermale barrière.

Allergische contactdermatitis veroorzaakt schilferen, barsten, roodheid en jeuk, als je gevoelig bent voor de ingrediënten van het product.

Irritante contact dermatitis

Irritante dermatitis is een plaatselijke ontsteking die beïnvloed wordt door omgevingsfactoren en daarnaast persoonlijke aanleg of atopische dermatitis. Iedereen kan er last van hebben, ook zonder strikt allergisch te zijn.

Dit komt door herhaaldelijk contact met het product. De irriterende eigenschappen tasten de epidermale barrière aan, waardoor transepidermaal waterverlies optreedt. De tekenen van deze aandoening zijn huiduitslag.

Fototoxiciteit en fotoallergie

Fototoxiciteit is een gevolg van verhoogde absorptie van zonlicht, door inname of contact met verschillende stoffen. Sommige parfums veroorzaken het, vooral die met bergamotolie. De instelling wijst erop dat deze allergie waarschijnlijk erytheem, ontstekingen, blaren en achterblijvende hyperpigmentatie veroorzaakt.

De stichting stelt ook dat fotoallergie veroorzaakt wordt door blootstelling aan kleine hoeveelheden stoffen die door licht gemodificeerd worden. Deodorants, zonnecrèmes, en muskusachtige geuren behoren tot de middelen die schilfering, uitslag en jeuk kunnen veroorzaken.

Hoe voorkom je bijwerkingen van cosmetica?

De techniek om zelf te ontdekken of je een allergie voor een cosmeticum hebt, is door het dagelijks aan te brengen. Veel van de bijwerkingen zijn mild, duren kort, en laten geen blijvende schade achter.

Merk je een nare reactie, stop dan onmiddellijk met het gebruik van het product. Als de symptomen dagenlang aanhouden, raadpleeg dan een arts. De preventie van huidaandoeningen draait om de volgende aanbevelingen.

  • Lees etiketten – koop artikelen met weinig ingrediënten; kijk of het product niet over datum is.
  • Analyseer je huid, zonder voor 100% te vertrouwen op etiketten die beweren hypoallergeen, dermatologisch getest, en daarnaast niet-irriterend te zijn.
  • Doe een patch test: smeer een kleine hoeveelheid op de binnenkant van je elleboog en wacht vervolgens 72 uur of er een reactie komt.
  • Spuit geurstoffen op je kleren, want je vermindert de risico’s door contact en door hun actieve bestanddelen te vermengen met de formules van andere cosmetica.

Het belang van het goed bewaren van schoonheidsproducten

Behalve conserveringsmiddelen en andere allergenen vermindert voorzichtigheid ook gezondheidsrisico’s. Het is daarnaast belangrijk om cosmetica goed te verzorgen.

Anmat stelt voor de stoffen in hun eigen verpakking te bewaren, ze goed af te sluiten, en ze te bewaren op een plaats waar ze niet door vochtigheid of zonlicht worden aangetast. Ze dringen er ook op aan dat je je handen wast voor je ze aanraakt en dat je voorwerpen die tijdens een infectie of huidlaesie gebruikt zijn beter kunt weggooien.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.



Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.