De meestvoorkomende ingrediënten van make-up

Het artikel van vandaag bespreekt de meestvoorkomende ingrediënten die in make-up worden gebruikt, het hulpmiddel waarmee velen hun gezicht dagelijks verbeteren. Weet je wat ze zijn?
De meestvoorkomende ingrediënten van make-up

Laatste update: 24 augustus, 2022

Het verminderen van onvolkomenheden, een matterende teint en langere wimpers zijn slechts enkele van de kenmerken van een aantal veelgebruikte ingrediënten van make-up. Een aantal van deze producten werkt echter beter dan andere en dit komt door hun formule.

Er zijn sinds de hausse van deze industrie veel soorten make-up op de markt gekomen en er is van alles, van volledig natuurlijke ingrediënten tot chemische stoffen. De industrie heeft bovendien meer regels om zich aan te houden en zijn er tegenwoordig dus minder risico’s op een huidaandoening.

Er is een grote verscheidenheid aan cosmetica op de markt. De meestvoorkomende ingrediënten van make-up zijn onder andere:

  • emulgatoren
  • conserveermiddelen
  • water
  • parfum
  • verdikkingsmiddelen
  • vochtinbrengende middelen
  • pigmenten

De meestvoorkomende ingrediënten van make-up

Laten we eens kijken welke ingrediënten het meest in make-up voorkomen. Onthoud wel dat de volgorde van de genoemde ingrediënten willekeurig is.

Alcohol

De belangrijkste functie van deze stof is om de smeerbaarheid van het product over de huid te vergemakkelijken. Het dient ook als emulgator. Dat wil dus zeggen, het laat de andere stoffen in de cosmetica met elkaar versmelten (Spaanse link).

Oliën zijn in make-up een veelgebruikt ingrediënt

Pot met sheaboter

Dit is een van de ingrediënten in make-up die zachtheid en glans aan de formule geeft. De meestvoorkomende oliën zijn lanoline en vaseline. Aan de natuurlijke kant vind je onder andere:

  • olijfolie
  • ricinusolie
  • kokosboter
  • macadamia-olie
  • sheaboter

Onthoud dat oliën van natuurlijke, ecologische of organische oorsprong in cosmetische formules aan kracht winnen. Jojoba-olie werkt bijvoorbeeld als een vochtinbrengende crème en cellulaire vernieuwer.

Geurstoffen

Dit ingrediënt verbergt de geur van een aantal chemicaliën. Het is echter een van de stoffen die de meeste allergieën en huidirritaties veroorzaakt. Dit is de reden waarom veel cosmetica nu ‘hypoallergeen’ zijn en geen geur bevatten. Deze geurstoffen kunnen op een cosmetisch etiket voorkomen onder de volgende namen:

  • isoeugenol
  • cinnamaldehyde
  • eugenol
  • hydroxycitronellal

Parabenen zijn veelvoorkomende ingrediënten in make-up

Parabenen en benzoylperoxide zijn chemicaliën die helpen om ingrediënten in make-up te behouden en bijvoorbeeld voorkomen dat er schimmels of bacteriën groeien. Deze producten worden aan borstkanker gelinkt en bootsen oestrogeen na, en daarom hebben verschillende landen ze verboden.

Een in 2005 gepubliceerde studie in Critical Reviews in Toxicology (Engelse link) heeft bovendien vastgesteld dat dit bestandsdeel risico’s voor de menselijke gezondheid kan vormen wanneer je er dagelijks aan wordt blootgesteld.

Titaandioxide

Dit natuurlijke mineraal absorbeert en blokkeert blootstelling aan ultraviolet (UV). Deze zonnebeschermer heeft tot veel discussie geleid omdat de nanodeeltjes diep in de huid kunnen doordringen.

Was

Er zijn verschillende soorten was. Bijenwas, candelilla en carnaubawas komen bijvoorbeeld als texturizers veel in lippenstiften voor. Ze fungeren in make-up ook als barrièremiddelen.

Moisturizers zijn veelvoorkomende ingrediënten in make-up

Hyaluronzuur is een van de meest gewilde ingrediënten omdat het huidveroudering vertraagt en diep hydrateert. Op dezelfde manier is glycerine een andere vochtinbrengende crème die vanwege het vermogen om vocht te absorberen en in de huid te houden vaak wordt gebruikt.

Vitaminen

Tocoferol of vitamine E is een stof die de huid tegen vrije radicalen beschermt en die ook een antioxidant is. Vitamine A of retinol minimaliseert bovendien expressielijnen terwijl het gezicht gladder wordt.

Andere essentiële vitamines zijn vitamine C, een krachtige antioxidant die collageenvezels herstelt, en vitamine B5 of panthenol, dit is een nogal prijzige vochtinbrengende crème.

Samenstelling van de gebruikelijke ingrediënten in make-up

Je kent nu de lijst met de meest voorkomende ingrediënten van make-up. Je moet echter nog steeds hun gebruikelijke formats op de markt kennen. Laten we ze dus eens bekijken.

Foundations

Foundations zijn er in de vorm van crème, vloeistof of lotion. Ze zijn ideaal om rimpels te verminderen en het uiterlijk van de huid te verbeteren. Hun hoofdbestanddeel is bovendien water en siliconenverbindingen, waaraan bedrijven ook verzachtende middelen, vitamines of zonnefilters kunnen toevoegen.

Foundations op waterbasis werken goed bij mensen met een normale of vette huid, omdat ze 50-60% water bevatten. Foundations op oliebasis bevatten uiteraard meer olieachtige stoffen en ze zijn ideaal voor de droge huid.

Lippenstiften

Lippenstoft en borstels en kwasten

Zoals hierboven vermeld, is was het ingrediënt dat de lippenstift vorm en consistentie geeft. Dit product kan bovendien alcohol, olie, kleurpigmenten en vochtinbrengende crèmes in zijn formule bevatten.

Oogschaduw

Mica (mineralen) of talk geeft zachtheid aan dit soort cosmetica. Ze verbeteren zelfs ook de kleur, glans en schaduw die de andere belangrijke componenten van oogschaduw vormen.

Mascara

Dit is meestal van water, was en siliconen gemaakt. Het bevat ook vaak polymeren en in een aantal gevallen vezels die een verlengend effect creëren. Daarnaast zijn de zwarte en bruine kleuren meestal van ijzeroxiden afkomstig.

Conclusie

Tot slot verschilt de samenstelling van elk cosmetisch product van merk tot merk. Daarbij komen ook nog markttrends: dierproefvrij (niet getest op dieren), make-up die gebruikmaakt van grondstoffen van natuurlijke oorsprong, of hypoallergeen. (Dit laatste veroorzaakt minder snel allergieën of irritatie.)

Een aantal bestanddelen van make-up trekken meer aandacht van de consument dan andere, dat komt omdat mensen steeds vaker hogere kwaliteit en gezondere ingrediënten eisen.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • F Carrasco. Diccionario de ingredientes cosméticos [Internet].Málaga: Imagen Personal 4ta edición; 2009 [consultado marzo 2021]. Disponible en: https://books.google.com.co/books?hl=es&lr=&id=B3DlzBC0_UQC&oi=fnd&pg=PT5&dq=ingredientes+cosmeticos&ots=3CIPuf7Txe&sig=nWXItntTgu63HgRiBT-BCJyVNTg&redir_esc=y#v=onepage&q=ingredientes%20cosmeticos&f=false
  • Julie Gabriel. The Green Beauty Guida [Internet]. Deerfield Florida: Healt Communications Inc; 2008 [consultado marzo 2021]. Disponible en: https://books.google.com.co/books?hl=es&lr=&id=F4WjAgAAQBAJ&oi=fnd&pg=PR1&dq=natural+makeup&ots=yp4FmO3KcT&sig=3PFUstLoTT07u2lNc3r-zFJdUxA&redir_esc=y#v=onepage&q=natural%20makeup&f=false
  • Golden, Robert, Jay Gandy, and Guenter Vollmer. “A review of the endocrine activity of parabens and implications for potential risks to human health.” Critical reviews in toxicology 35.5 (2005): 435-458.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.