Hyaluronzuur: schoonheid die je kunt creëren

Wist je dat je lichaam zelf hyaluronzuur aanmaakt, net als collageen? En dat we de productie hiervan kunnen stimuleren door de juiste voedingsmiddelen te consumeren?
Hyaluronzuur: schoonheid die je kunt creëren
Karla Henríquez

Geschreven en geverifieerd door de dokter Karla Henríquez.

Laatste update: 21 augustus, 2018

Er wordt tegenwoordig veel over hyaluronzuur gepraat. Dit komt omdat beroemdheden er steeds meer aandacht aan schenken met het oog op hun schoonheidsbehandelingen.Wat veel mensen echter niet weten is dat dit een stof is die in ons lichaam voorkomt. Bovendien kan ons lichaam deze stof produceren mits een gezond eetpatroon wordt gevolgd.

In dit artikel gaan we hier wat dieper op in.

Wat is hyaluronzuur en waar dient het voor?

Hyaluronzuur: gladde huid
Net als collageen is dit zuur een belangrijke metgezel in de strijd tegen rimpels en het verslappen van de huid door ouderdom.

Hyaluronzuur komt van nature voor in ons lichaam. Het bevindt zich in de meeste organen, weefsels, kraakbeen en uiteraard in de huid.

Naarmate we ouder worden vermindert de hoeveelheid hyaluronzuur in ons lichaam aanzienlijk.

Vanaf de leeftijd van 35 jaar neemt de productie van deze stof sterk af. Dit wordt zichtbaar in ons gezicht en in andere delen van het lichaam. De meest zichtbare tekenen die wijzen op een tekort aan deze stof zijn rimpels en huidverslapping.

Een van de belangrijkste eigenschappen van dit zuur is het vasthouden van water en het hydrateren van de huid.

Het zorgt ervoor dat de huid er steviger uitziet en het is perfect om rimpels ‘op te vullen’. De esthetische geneeskunde gebruikt hyaluronzuur reeds sinds de jaren ’90 in de vorm van inspuitingen die de huid meer volume geven en er weer jonger doen uitzien.

Vrouwen wenden zich tot deze stof eenmaal ze merken dat ze ouder worden. Met andere woorden vanaf het moment dat het moeilijker wordt voor het lichaam om het zelf te produceren.

Een tekort aan hyaluronzuur heeft het meeste invloed op de volgende lichaamsdelen:

 • de mondhoeken en de lippen
 • de kaken
 • lachrimpeltjes (naast de neus)
 • kraaienpootjes (naast de ogen)

Wil je meer hierover lezen?  Kraaienpootjes. Oorzaken en remedies

Hoe kun je op een natuurlijke manier hyaluronzuur toevoegen?

Hyaluronzuur: blondine
Hyaluronzuur, ook wel bekend als ‘de fontein van de eeuwige jeugd’, is een belangrijk nutriënt die meer doet dan alleen maar rimpels verminderen en de huid laten stralen. Het versterkt bovendien het immuunsysteem en herstelt beschadigd weefsel.

Wij raden aan dat je de volgende voedingsmiddelen consumeert als je het tekort aan deze stof door ouder te worden wenst te compenseren.

Mager vlees

Mager vlees bevat betrekkelijk veel van dit nutriënt. Bovendien helpt dit het lichaam om collageen te produceren. Zo hoef je geen plastische chirurgie te ondergaan of veel geld uit te geven aan dure schoonheidsbehandelingen.

Het hyaluronzuur in mager vlees kan helpen bij de genezing van wonden en het versterken van het bindweefsel.

Voeg deze vleessoorten toe aan je eetpatroon:

 • Lam
 • Rund
 • Kalf
 • Eend
 • Kalkoen

Gelatine

Hyaluronzuur: gelatine
Gelatine is een voedingsmiddel dat vooral in de zomer populair is. Het helpt om gewicht te verliezen en kinderen zijn er vaak dol op. Gelatine bevat veel hyaluronzuur en bovendien is het verfrissend, verrukkelijk en het bevat weinig calorieën.

Eet dus elke dag een portie gelatine (je kunt het combineren met fruit) om je lichaamsweefsels gezonder te maken.

Weet dat het eten van gelatine meer doet dan alleen maar de huid hydrateren. Je metabolisme zal het verdelen tussen je gewrichten en je synoviale vloeistoffen.

Dit is de perfecte bron van hyaluronzuur die we nodig hebben.

Levertraan

Je kunt levertraan kopen in natuurvoedingswinkels. Levertraan voorziet ons lichaam zowel van hyaluronzuur als van vitamine A.

Deze twee nutriënten voorkomen:

 • het vroegtijdig verouderen van de huid
 • helpen bij de productie van collageen
 • verminderen rimpels.

Je hebt er bovendien niet veel van nodig: een theelepel per dag is voldoende.

Groenten

Hyaluronzuur: groenten
Groenten zijn de ideale bron van vitamines en nutriënten – en dus ook van hyaluronzuur.

Snijbieten en aardappelen bevatten het meeste van dit zuur. Je kunt ze samen of afzonderlijk eten. Eet ze niet gefrituurd want dit zal een averechts effect hebben op je gezondheid.

Deze groenten bevatten eveneens zink, een nutriënt dat nodig is voor de productie van collageen.

Eet bovendien ook andere groenten die rijk zijn aan vitamines en bètacaroteen, zoals tomaten, pepers, wortelen en bieten.

Fruit

Voor een gezonde huid en een betere gezondheid moet je uiteraard ook fruit eten.

Kies voor fruit dat veel vitamine C bevat want naast het produceren van hyaluronzuur verbetert dit ook het gezichtsvermogen, beschermt het de huid tegen vrije radicalen en helpt het bij de wondgenezing.

De beste bronnen van vitamine C zijn citrusvruchten (sinaasappelen, grapefruits) en bessen (aardbeien, frambozen, kersen).

Vergeet niet om ook dit artikel te lezen:  6 fruitsoorten die je kunnen helpen om makkelijk af te vallen

Aromatische kruiden

Hyaluronzuur: aromatische kruiden
Kruiden voegen vaak een verrukkelijk smaakje toe aan je gerechten. Bovendien zitten ze vol nutriënten die je lichaam omzet in gezondheid en schoonheid. Kruiden zijn dus perfect!

Om je huid te helpen kan je je gerechten kruiden met rozemarijn, peterselie, koriander en basilicum. Daarnaast zal je je metabolisme versnellen en rimpels helpen te voorkomen.

Ook willen we erop te wijzen dat je lichaam een aanzienlijke hoeveelheid magnesium nodig heeft om hyaluronzuur te kunnen aanmaken.

In welke producten vind je magnesium?

 • Bananen, abrikozen en avocado’s
 • Cashewnoten, amandelen, walnoten en kastanjes
 • Bonen en doperwten
 • Zonnebloempitten
 • Tofu
 • Sojameel
 • Zilvervliesrijst en gierst
 • Melk

Naast een evenwichtig eetpatroon en de consumptie van voedingsmiddelen die hyaluronzuur bevatten, raden we ook aan om twee liter water per dag te drinken en regelmatig te sporten.

Hierdoor zal je de gifstoffen kunnen verwijderen die zich in je lichaam hebben opgestapeld. Deze kunnen immers schade toebrengen aan de huid.

Uiteraard is het beter om niet te roken en geen alcohol te drinken als je wilt dat je huid jong en gezond blijft.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.