Kraaienpootjes: oorzaken en remedies

Dit artikel beschrijft de verschillende oorzaken van kraaienpootjes rondom de ogen en helpt het verschijnen ervan te verminderen en lijntjes te verzachten.
Kraaienpootjes: oorzaken en remedies
Karla Henríquez

Geschreven en geverifieerd door de dokter Karla Henríquez.

Laatste update: 23 november, 2018

Niemand ontkomt helaas aan kraaienpootjes. Dit artikel beschrijft de verschillende oorzaken van kraaienpootjes rondom de ogen en helpt het verschijnen ervan te verminderen en de lijntjes te verzachten.

Zodra je wat ouder wordt, komen ze vroeg of laat tevoorschijn. De rimpeltjes aan de zijkant van je ogen, die ook wel eens de vriendelijke benaming lachrimpels krijgen, kunnen als heel vervelend ervaren worden.

Lees hier alles over de oorzaken van kraaienpootjes en vooral wat je doet tegen zulke lachrimpels

Aarzel niet! Pas de natuurlijke schoonheidstips die hieronder beschreven worden meteen toe en merk hoe kraaienpootjes in je gelaat misschien wel snel merkbaar vervagen.

Ontdek de oorzaken van kraaienpootjes en wat je er tegen kunt doen

1. Stress

Stress is een van de beruchtste oorzaken van kraaienpootjes. Hoe vaak gebeurt het niet dat we de ogen onder druk zetten en tot het uiterste inspannen omdat we extra aandacht willen besteden of iets niet goed leesbaar is?

Hierdoor spannen we echter de huid rondom de ogen en vooral in de ooghoeken op, waardoor kraaienpootjes sneller ontstaan. Dit gebeurt voornamelijk als de ogen vermoeid zijn of indien er sprake is van bijziendheid.

Zorg daarom voor aangepaste lenzen of een bril om zicht te corrigeren en leer de ogen te ontspannen met onderstaande oefeningen en tips: 

 • Spoel de ogen een aantal keer per dag met koud, helder water. Het bevordert de bloedcirculatie en geeft de huid rondom je ogen een flinke boost!
 • Maak er een dagelijkse gewoonte van jezelf te trakteren op een ontspannende gelaatsmassage. Start net onder het been waar de wenkbrauwen zich bevinden en masseer naar beneden toe.
 • Breng je, zoals zovelen onder ons, uren door achter het scherm van je pc? Neem dan regelmatige pauzes, warm de handpalmen op door ze tegen elkaar te wrijven en druk ze vervolgens zachtjes tegen de oogleden aan gedurende enkele minuten.
 • Sluit en ontspan je ogen, neem enkele minuten voor jezelf en adem diep in en uit.
kraaienpootjes2

2. Een ongezonde lever

Een ongezonde lever zorgt voor diepe rimpels, veroudering en huidveroudering, dus ook voor kraaienpootjes. Wat veroorzaakt deze ongezonde toestand van het grootste orgaan in het lichaam?

 • Ongezonde voedingsgewoontes door voedingsmiddelen met te veel verzadigde vetten, witte suiker, kleurstoffen en conserveermiddelen te eten.
 • Alcohol en koffie drinken, en roken.
 • Negatieve atmosfeer en energie, zoals woede.

Tips om een ongezonde lever te helen

 • Kies voor gezond en vers voedsel op het dagelijks menu. Fruit, groenten, volkorenproducten, gedroogde vruchten, noten en zaden. Kook met gezonde, plantaardige olie.
 • Trakteer je lever regelmatig op een infusie van paardenbloem.
 • Ga actief op zoek naar activiteiten die je emotionele gezondheid bevorderen.
 • Gun je lever een ontspannend moment door een gevulde warmwaterkruik ter hoogte van de ribben te plaatsen vóór je op de rug gaat liggen.
kraaienpootjes3

3. Gebrek aan silicium

Als we de leeftijd van 40 naderen, dan begint een verminderde aanmaak van bindweefsel en collageen in het lichaam. Deze bouwstoffen zorgen voor sterke botten, stevige nagels en mooi haar en huidweefsel.

Silicium is een mineraal dat via voedingssupplementen de productie van collageen en elastine in de huid zou kunnen helpen verhogen en beschadigde huidcellen kan helpen herstellen.

Ook supplementen van paardenstaart, een medicinale plant, bevatten silicium en kunnen helpen huidveroudering te vertragen.

Zorg voor de tere huid rondom het oog

kraaienpootjes4

En natuurlijk kan je jezelf beschermen tegen rimpels en kraaienpootjes door aangepaste cosmetica te gebruiken.

Belangrijk is om zorgvuldig om te gaan met anti-rimpelcrèmes en gezichtsverzorging tegen diepe rimpels en andere vochtinbrengende crèmes om de delicate huid rondom de ogen te beschermen.

Helaas verstoppen  veel cosmetica de poriën en belemmeren de ademhaling van de huid. Chemische grondstoffen in crèmes, poeders, vulstoffen en stabilisatoren zijn eveneens een ware nachtmerrie.

Kies voor natuurlijke, eenvoudige remedies om deze tere huid te beschermen en te behandelen.

Rozenbottel- en arganolie zijn beiden bijvoorbeeld uitstekend om een droge of oudere huid met rimpels te verzorgen.

Een extra voedende tip voor je schoonheid is enkele druppels geraniumolie toevoegen aan gelijk welke verzorgende olie je gebruikt voor het gelaat.

Extra natuurlijke anti-rimpel- en schoonheidstips voor de huid rondom de ogen zijn:

 • Koele, verse komkommerschijfjes op de oogleden aanbrengen
 • Dunne, rauwe aardappelschijfjes op de oogleden aanbrengen
 • Gekoelde kamilletheezakjes op de oogleden aanbrengen 

Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • León, Blanca. “La cola de caballo (Equisetum, Equisetaceae) comercializada y exportada del Perú.” Revista Peruana de Biología 19.3 (2012): 345-346.
 • López, Jorge H., and J. Jauregui. “Fisiología del envejecimiento.” Bogotá: Impreandes Presencia (1998).
 • Musso, Carlos G., and Paula A. Enz. “Hígado, hombre y cultura.” Rev. Hosp. Ital. B. Aires (2004) 28.2 (2008): 91-92.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.