Maak zelf herbruikbare make-up remover pads

Make-up remover pads zijn van elke gezichtsverzorgingsroutine een onmisbaar onderdeel. Het artikel van vandaag biedt je een milieuvriendelijk alternatief voor wegwerpartikelen en je leert hoe je thuis herbruikbare exemplaren kunt maken.
Maak zelf herbruikbare make-up remover pads

Laatste update: 24 augustus, 2022

Herbruikbare make-up remover pads zijn duurzame en milieuvriendelijke producten. Waarom zou je je er zorgen over maken? Nou, het gebruik van wegwerpartikelen leidt tot overtollig afval en draagt bij aan milieuvervuiling.

In het bijzonder zijn deze herbruikbare make-up remover pads ideaal voor het toepassen van het ‘3R’-concept van afvalminimalisatie: verminderen, hergebruiken en recyclen (reduce, reuse en recycle).

Zoals je kunt zien, verklein je niet alleen je ecologische afdruk, maar behoud je ook je mooie huid zonder producten voor eenmalig gebruik te kopen. Wil je hier graag meer over weten? Lees dan verder!

Waarom herbruikbare make-up remover pads gebruiken?

Het opnemen van duurzame producten in je schoonheidsroutine heeft opwindende voordelen. Ten eerste zijn ze een milieuvriendelijk alternatief en vervuilen ze niet zo veel als wegwerpartikelen.

Ten tweede hoef je geen geld aan je huidverzorging uit te geven. Laten we eens nader bekijken waarom je herbruikbare make-up remover pads zou moeten gebruiken.

Make-up verwijderen

Wattenschijfje om make-up te verwijderen

Je gezicht wassen met zeep is niet genoeg om alle make-up te verwijderen en daarom heb je pads nodig om tijdens je dagelijkse gezichtsreinigingsroutine het teveel te verwijderen.

Deze herbruikbare exemplaren zijn perfect voor het verwijderen van mascara, lippenstift en andere producten. Het enige wat je hoeft te doen is ze met micellair water te bevochtigen (Engelse link).

Aanbevolen door schoonheidsspecialisten

Make-up remover pads zijn al jaren een trend. Pads zijn nu na verloop van tijd de favoriete keuze geworden. Een aantal schoonheidsspecialisten raden ze zelfs aan, omdat ze zacht zijn, de huid niet irriteren en geweldig zijn voor een diepe reiniging van het gezicht (Engelse link).

Herbruikbare pads voor het verwijderen van make-up zijn milieuvriendelijk

Als je traditionele wattenschijfjes gebruikt, dan moet je ongeveer 60 schijfjes per maand weggooien. Je kunt je wel voorstellen dat dit veel afval oplevert. Zelfgemaakte herbruikbare make-up remover pads dragen dus op de volgende manieren daadwerkelijk bij aan het milieu:

 • Ten eerste zijn ze herbruikbaar en verminder je de hoeveelheid afval.
 • Ten tweede is het een geweldige manier om je oude kleren en handdoeken een tweede gebruik te geven.

Verlaag financiële kosten

Hoeveel pads gebruik je elke keer dat je je make-up verwijdert? Tussen de twee en vier per dag. Dit betekent dat je bij het rekenen ongeveer 730 tot 1.460 schijfjes per jaar gebruikt.

Door herbruikbare make-up remover pads aan je gezichtsverzorgingsroutine toe te voegen kun je ze keer op keer gebruiken, maandenlang of jarenlang. Dit vertaalt zich in een aanzienlijke geldbesparing!

Ze zijn goed voor alle huidtypes

De pads zijn vanwege hun zachtheid handig voor de vette, gecombineerde of droge huid. Ze zijn ook handig voor het reinigen van zowel het gezicht als voor het reinigen van de hals.

Ze zijn gemakkelijk te wassen

Herbruikbare pads absorberen make-up en onzuiverheden. Om deze reden moet je ze na elk gebruik wassen. Hoe? Het is eigenlijk heel simpel: was ze gewoon met de hand met water en zeep of gooi ze in een waszak en was ze in de machine.

Maak thuis herbruikbare pads voor het verwijderen van make-up

Gekleurde make-up remover pads

Dit is eigenlijk vrij eenvoudig om te doen en je hebt alleen wat basismateriaal nodig dat je waarschijnlijk al in huis hebt. Je hebt voor het maken van de pads het volgende nodig:

 • Een stuk flanel en handdoek
 • Een balpen of een markeerstift met een fijne punt
 • Garen
 • Rond glas of een stijf voorwerp om als sjabloon voor de vorm van de pad te gebruiken.

Heb je al de benodigde materialen verzameld? Laten we dan beginnen! Volg gewoon de procedure die we hieronder hebben beschreven om je eigen make-up remover pads te maken:

 • Plaats eerst het sjabloon op de stof.
 • Trek vervolgens de cirkel over en herhaal deze procedure op de stof zo vaak als je wilt (het hangt af van het aantal schijven dat je nodig hebt).
 • Knip vervolgens de cirkels uit met een schaar.
 • Verbind vervolgens een cirkel van flanelstof met een cirkel van handdoekstof.
 • Naai vervolgens de hele rand van de cirkel om deze te sluiten.
 • Bewaar ze ten slotte in een glazen bak om ze schoon te houden.

Herbruikbare make-up remover pads zijn een duurzaam alternatief

Dagelijks worden meer dan negen miljoen doekjes of wattenschijfjes weggegooid. Het vervangen door herbruikbare exemplaren is dus een kleine handeling die zich in een groot resultaat kan vertalen. Deze verandering kan op elk individu een positieve ecologische, esthetische en economische impact hebben.

Herbruikbare make-up remover pads hebben een lange levensduur, maar gaan niet eeuwig mee. Zoals bij elk type doek, moet je ze op een gegeven moment niet meer gebruiken. Het vasthouden aan het 3R-concept voor afvalvermindering is daarom een prima alternatief.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Walters RM, Mao G, Gunn ET, Hornby S. Cleansing formulations that respect skin barrier integrity. Dermatol Res Pract. 2012;2012:495917. doi:10.1155/2012/495917
 • Draelos ZD. Facial skin care products and cosmetics. Clin Dermatol. 2014 Nov-Dec;32(6):809-12. doi: 10.1016/j.clindermatol.2014.02.020. Epub 2014 Oct 29. PMID: 25441474.
 • Cantarellas, V. Del caldo casero al Tacobell. Aproximación etnoarqueológica a la gestión de desechos domésticos. España: Universitat de les Illes Balears; 2019.
 • Chacon, M, Pacheco, A, Cendejas M, Ortega, F. Tendencia del crecimiento en la cultura del reciclaje. Revista de Ciencias Ambientales y Recursos Naturales. 2016; 2 (5): 63-72.
 • Lara, J. Reducir, reutilizar, reciclar. Elementos: Ciencia y cultura. 2008. 15 (69), 45-48.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.