Een huisgemaakte en natuurlijke gezichtsreiniging

Je zult ze wel vaker hebben voorbij zien komen hier: recepten voor natuurlijke gezichtsreiniging. Lees hier verder voor nog een aantal unieke maniertjes met onder andere amandelen, kokos en chocolade!
Een huisgemaakte en natuurlijke gezichtsreiniging
Karla Henríquez

Geschreven en geverifieerd door de dokter Karla Henríquez.

Laatste update: 24 augustus, 2022

We moeten zorg dragen voor onze huid, het gevoelige orgaan dat zo goed als ons hele lichaam bedekt. Dit betekent dat we dus wel degelijk moeten stilstaan bij de zorg voor onze huid, niet alleen om esthetische redenen, maar ook om gezondheidsredenen. Vandaag zullen we daarom stilstaan bij natuurlijke gezichtsreiniging.

Je hoeft niet naar een gerenommeerde schoonheidssalon te gaan of dure chemische producten te gebruiken om je gezichtshuid te reinigen of herstellen. Je kunt dit namelijk gewoon thuis doen en een volledig natuurlijke gezichtsreiniging verzorgen.

Het gaat hier niet enkel om noodzakelijke lichaamshygiëne. Het is ook de perfecte manier om je gezicht opnieuw te verjongen. Wij stellen de volgende stappen voor voor een eenvoudige en natuurlijke maar doeltreffende zuivering van je gezichtshuid.

Open je poriën door middel van natuurlijke gezichtsreiniging

De allereerste stap is je gezicht met zeep en warm water wassen. Zodra je al het vuil en de oppervlakkige onzuiverheden die zich tijdens de dag opstapelen verwijderd hebt, gaan we over tot het openen van de poriën vooraleer we het masker aanbrengen.

De voorbereiding van de huid is een essentiële stap, aangezien het de opname van de producten die we daaropvolgend gebruiken bevordert. 

Verwarm een pan water tot het kookt. Haal de kookpot vervolgens van het vuur en voeg een kruid toe, bijvoorbeeld lavendel, kamille of groene thee. Positioneer je gezicht vervolgens meteen boven de pan en bedek jezelf en de kookpot met een handdoek. Zo kan je gezicht de damp optimaal opnemen. Twee tot vijf minuten zouden moeten volstaan om de poriën te doen opengaan.

Scrubben of exfoliëren

In deze fase willen we alle dode huidcellen die op de huid liggen verwijderen. Ook willen we de aanmaak van nieuwe cellen stimuleren. Scrubben helpt bovendien littekens te verwijderen en een schilferige huid te voorkomen. Verder bevordert het een goede bloedcirculatie in de huid.

Het is belangrijk deze stap pas uit te voeren wanneer de huid helemaal schoon is en de poriën open zijn. Je kunt het scrubben of exfoliëren op basis van verschillende huisgemaakte recepten uitvoeren:

Natuurlijke gezichtsreiniging met amandelen

Amandelscrub

Combineer de volgende ingrediënten en bewaar het geheel in een schone, glazen kom. Telkens wanneer je de natuurlijke gezichtsreiniging toepast, wat een keer per week kan zijn, breng je dit mengsel aan op het gezicht.

 • 1/2 kopje zeezout;
 • 1/2 theelepel puur amandelextract;
 • 1/2 kopje gemalen koffie;
 • 1/2 kopje bruine suiker;
 • 1/2 kopje zoete amandelolie.

Kokosnoot-en-chocoladescrub

Mix olie met suiker en extracten tot je een homogeen geheel hebt. Voeg vervolgens cacaopoeder toe en bewaar het voor later gebruik.

 • 1/2 kopje vloeibare kokosolie;
 • 3  eetlepels ongezoet cacaopoeder;
 • 1 kopje bruine suiker;
 • 1/2 theelepel puur kokosextract;
 • 1 theelepel vanille-extract.

Citroen-en-amandelscrub

Bij dit mengsel vermijd je bij voorkeur contact met vloeistoffen. Bereid het geheel alvorens je gezicht te wassen en meng nog eens met je vingers net voor gebruik.

 • 1/2 theelepel citroenzest;
 • 1/2 kopje zeezout;
 • 1/2 kopje zoete amandelolie.

Het is belangrijk dat je de scrubs met een zachte, circulaire massage over het hele gezicht toepast. Je gebruikt het beste een antiseptisch watje, want zo kun je wat druk gebruiken. Deze stap verwijdert het vuil en de dode cellen, zodat de huid helemaal klaar is voor de rest van de natuurlijke behandeling.

Laat na de massage de scrub nog even intrekken, zo’n 20 minuten, zodat die zijn werk kan doen. Spoel vervolgens je gezicht met warm water. Na deze stap kunnen we ons ontfermen over puistjes en mee-eters. Dit is het enige moment dat je dit kan doen zonder de huid te beschadigen of infecties te veroorzaken.

Gezichtsmasker

Gezichtsmasker

Is de huid schoon en gescrubd en zijn alle onzuiverheden verwijderd? Dan is het moment aangebroken om een natuurlijk masker aan te brengen naargelang jouw noden.

Er zijn maskers die een droge huid opnieuw bevochtigen, die het teveel aan olie verwijderen, die littekens elimineren. Ook zijn er weer andere die poriën sluiten of het verschijnen van rimpels tegengaan.

Je kan het masker aanbrengen tot het hard wordt. Wanneer je een masker gebruik voor peeling, laat je het zo’n 20 tot 30 minuten intrekken alvorens het met warm water af te spoelen. Achteraf kun je de huid het beste drogen door deze zacht te deppen.

Hierna geven we de recepten van enkele van de meest eenvoudige en doeltreffendste maskers mee, zodat je zelf aan de slag kan. Dit is de op één na laatste stap van onze natuurlijke gezichtsreiniging.

Masker tegen rimpels

Meng 1/2 kopje pulp van komkommer (zonder de zaadjes) met een rauw ei. Breng voldoende aan op het gezicht en laat het minstens een half uur intrekken.

Masker dat je pH-graad stabiliseert

Meng een pakje gelatine met een kopje tomatenpulp. Verwarm de gelatine en voeg vervolgens de pulp toe tot een compact masker vormt. Zodra het mengsel afgekoeld is, laat je het masker 20 minuten intrekken. De aanwezigheid van de tomaat zal je pH-graad opnieuw stabiliseren, terwijl de gelatine de huid een gezonde kleur geeft.

Een hydraterend masker

Voor dit masker heb je een halve gepureerde avocado, twee theelepels honing en twee eieren nodig. Klop de eieren tot een schuimig geheel en voeg dan de overige ingrediënten toe. Wanneer je een dunne pasta hebt, breng je het aan op de huid.

Dit masker hydrateert niet alleen. De avocado helpt namelijk ook om littekens of hyperpigmentatie te controleren. Laat het masker minstens een half uur op je gezicht.

Zoals je waarschijnlijk al wel gemerkt hebt, heb je geen speciale ingrediënten nodig om een huisgemaakt masker te maken. Het grootste voordeel is dat alle maskers helemaal natuurlijk zijn en dus geen contra-indicaties hebben. Ze zorgen voor een gladde en mooie huid. Verwijder de maskers altijd met warm water en dep de huid vervolgens droog.

Sluit de poriën

Zodra je de huid gezuiverd hebt door middel van natuurlijke gezichtsreiniging, kun je het beste meteen ervoor zorgen dat de poriën ook weer sluiten. Zo vermijd je dat onzuiverheden opnieuw in je poriën dringen.

Je kan dit doen door ijskoud water op de huid aan te brengen. Hiervoor smelt je enkele ijsblokjes. Wanneer je echter een masker hebt gebruikt dat tomaat of komkommer bevat, hebben zij er al voor gezorgd dat je poriën sluiten.

Andere producten die ook helpen bij het sluiten van de poriën dankzij hun unieke eigenschappen zijn onder andere groene thee, munt en appelazijn.

Breng ze op je gezicht aan, nadat je je gezicht bevochtigd hebt met een handdoek. Wacht tot ze volledig opgedroogd zijn voordat je je gezicht opnieuw afspoelt met koud water.

De laatste stap van natuurlijke gezichtsreiniging

Zodra je klaar bent met het zuiveren van je huid, is het belangrijk je gezicht voldoende vochtig te houden, zodat deze zuiverheid een tijdje blijft hangen. Laat je huid niet uitdrogen of te vettig worden.

Een bevochtigende crème is daar perfect voor, al check je beter wel even of het geschikt is voor jouw huid. Hierdoor vermijd je dat je huid te droog of te vettig wordt, gaat jeuken of veroudert. Bevochtig je huid dagelijks om hem strak en glad te houden.

Je kunt ook een huisgemaakte anti-rimpelcrème voor droge huid maken. Wanneer je het in de koelkast bewaart, iun je het mengsel gedurende drie maanden bewaren, al raden we dat niet aan. De crème is het doeltreffendst de dagen nadat het bereid is. Gebruik de volgende ingrediënten:

 • 25 gram komkommerpuree;
 • 25 gram gedistilleerd water;
 • 25 gram jojoba-olie;
 • 25 gram druivenpitolie;
 • 25 gram etherische rozenolie.

Meng alle ingrediënten in een diepe kom totdat het water en de olie zich goed met de andere ingrediënten vermengd hebben. Bewaar de crème in een glazen kom. Je kunt deze nu dagelijks gebruiken om volop van de voordelen te genieten.

Een tip: breng het masker aan wanneer je uit de douche/bad komt. De huid is dan schoon en de poriën zijn open, waardoor de crème gemakkelijker zijn werk kan doen.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.