Voordelen van cusi-olie in cosmetica

Veel van de producten die in schoonheidsroutines gebruikt worden bevatten cusi-olie. Het is een lichte substantie met een positieve werking op de huid. Ontdek dit natuurlijke wondermiddel.
Voordelen van cusi-olie in cosmetica

Laatste update: 07 juli, 2022

Heb je ooit al eens gehoord van de babassu-palm? Het is de plant waaruit cusi-olie (ook babassu-olie genoemd) wordt gewonnen, een veelgebruikt ingrediënt in de cosmetica-industrie vanwege zijn gulle eigenschappen.

In een industrie die ernaar streeft natuurlijke producten te gebruiken, is cusi-olie een optie die rijk is aan vitaminen en andere heilzame bestanddelen voor haar, nagels en huid.

Een artikel gepubliceerd in het Bolivian Journal of Chemistry benadrukt (Spaanse link) dat oliën en vette bestanddelen essentieel zijn in cosmetische formules vanwege hun affiniteit met de menselijke huid. Daarom zijn ze normaal te vinden als emulsies, lotions, serums, lippenstiften, oogschaduw, en meer.

Cusi-olie: wat zijn de eigenschappen?

Cusi-olie
Cusi-olie bevat vitaminen en antioxidanten die heilzaam kunnen zijn voor de huid.

Deze heldere, lichte substantie bevat vitamine A, B en E, fytosterolen, enkelvoudig onverzadigde vetzuren en laurinezuur. Het nut van cusi-olie breidt zich uit tot het medisch gebruik om klachten zoals hoofdpijn, koorts en hoest te verlichten.

Het wordt ook in de gastronomie gebruikt; dankzij de amandelachtige smaak kleedt het salades en andere gerechten aan. Maar het is de cosmetische industrie die de hydraterende, verzachtende, ontstekingsremmende, voedende, regenererende, antioxiderende en antimicrobiële kwaliteiten van cusi-olie ten volle benut.

Al die producten die cusi-olie bevatten vermelden op het INCI (International Nomenclature Cosmetic Ingredient) etiket de terminologie“Orbignya Oleifera Seed Oil.

Voordelen van cusi-olie in de cosmetica-industrie

Sommige mensen vergelijken kokosolie en cusi-olie, want ze lijken nogal op elkaar. Sommige fabrikanten die de kokosolie vervangen door cusi-olie beweren zelfs een grotere werkzaamheid en een beter aroma.

De dichtheid van cusi-olie maakt het tot een ster in de schoonheidswereld en het wordt gebruikt voor de volgende doeleinden:

  • Bescherming tegen de zon.
  • Oogcontouren bevoordelen.
  • Make-up verwijderen.
  • Vochtinbrengende en verzachtende lippen.
  • Als basis van sommige tandpasta’s.
  • Om acne-littekens weg te werken.
  • Exfoliëren.

Er zijn daarnaast nog meer toepassingen van deze olie en we bekijken deze hieronder.

Hydrateert het haar

De werkingen van cusi-olie op het haar worden verondersteld de meest effectieve toepassingen te zijn. Het Centro de Investigación y Promoción del Campesinado de La Paz stelt in een rapport (Spaanse link) dat de cusi-boom goed is voor alles.

De tekst voegt eraan toe dat de olie gelijkwaardig is aan een behandeling om haaruitval en het verschijnen van grijs haar te voorkomen, terwijl het haar verzacht, de kleur intensifieert, beschadigd haar herstelt en de groei bevordert.

Bijkomende voordelen voor het haar zijn o.a. grotere elasticiteit en sterkte, glans, eliminatie van roos, en herstel van gespleten haarpunten. Het kan in shampoos gebruikt worden en ook rechtstreeks, volgens de onderstaande aanwijzingen:

  • Smeer een beetje van de olie op droog haar, minstens een half uur voordat je onder de douche gaat. Deze stap is essentieel om het haar de eigenschappen te laten opnemen.
  • Masseer zachtjes van de wortels tot de punten. Aanraking van de hoofdhuid bevordert de bloedcirculatie.
  • Was je haar met natuurlijke shampoo, zo versterk je de werking van de cusi-olie. Ga na of dit reinigingsmiddel geen parabenen bevat.
  • Föhn niet en gebruik geen stijltang, vermijd hitte tot je haar in perfecte conditie is.

Deze olie gebruikt men voornamelijk als uitspoelend masker en als mousse of fixeermiddel voor kapsels.

Voedt nagels

De vitamine E die in cusi palm zit zou ideaal zijn om nagels en nagelriemen te voeden. Deze olie heeft microbiële en schimmelwerende functies, waarvan manicures en pedicures profiteren.

Voorkomt en vermindert rimpels

Cusi-olie bevat antioxidanten die onder andere de aanmaak van collageen stimuleren. Bovendien zou het vrije radicalen bestrijden die vroegtijdige veroudering versnellen. Van de cosmetische doelstellingen springt het voorkomen van expressielijntjes en vlekken eruit.

Houdt striae onder controle

Omdat het een snel absorberend preparaat is dat de aanmaak van collageen bevordert, zou het samenwerken met de elasticiteit die striae en cellulitis doet verdwijnen. Men raadt het meestal aan voor zwangere vrouwen, via crèmes of directe olie, altijd in overleg met de arts die de zwangerschap begeleidt.

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in dit artikel:
Mahanarayan-olie: wat is het, gebruik en voordelen

Herstelt de huid

Cusi-olie wordt aanbevolen voor elk huidtype omdat het geen vettig gevoel geeft en ook de poriën niet verstopt. Het behoort tot comedogene graad 1. Dit product werkt onder andere mee aan de regeneratie van beschadigde lederhuid. Veel mensen vinden het perfect voor het herstel van gebarsten hielen en kleine brandwonden.

Bij psoriasis, rosacea en eczeem wordt soms cusi-olie uitwendig gebruikt, gezien de antimicrobiële bijzonderheden en het laurinezuur. Bij deze ziekten moet een dermatoloog het gebruik van het product onderschrijven.

Ook wordt de olie, gezien de fysische en chemische eigenschappen van babassu, vaak gebruikt in zepen met een hoge consistentie en grotere duurzaamheid, volgens een studie gepubliceerd door de Virtuele Bibliotheek van de Duitse Coöperatie (Spaanse link). Dit soort cosmetica zou namelijk gunstig zijn voor de huid.

Stimuleert de baardgroei

Man met baard
Sommige mensen beweren dat cusi-olie zou helpen om gezichtshaar te laten groeien.

Niet alleen vrouwen profiteren van de eigenschappen van cusi-olie. Mannen maken namelijk gebruik van dit natuurlijke materiaal om hun baard er gelijkmatig en weelderig uit te laten zien. Het combineren van mamey of zapote zaadolie met deze olie resulteert in gezichtshaargroei.

Ondanks het gebrek aan wetenschappelijk bewijs, geloven gebruikers dat de voorwaarde om dit effect te bereiken is de cusi-olie voortdurend aan te brengen door het gezicht te masseren. Raadpleeg bij twijfel je vertrouwde dermatoloog.

Hoe vaak moet je cusi-olie gebruiken?

De gebruiksfrequentie van cusi-olie hangt af van het doel waarvoor je het gebruikt. Of het nu voor haar of huid is, ook al brengt het geen schade toe, het is nooit goed om het gebruik van welk product dan ook te overdrijven. Let op de aanwijzingen van de fabrikant, vooral als je het direct aanbrengt. Als je vragen of reacties hebt in verband met cusi-olie, raadpleeg dan je arts.

Zijn er contra-indicaties bij cusi-olie?

Op zichzelf zou cusi-olie geen nadelige effecten mogen veroorzaken. Let er wel op dat het een 100% zuivere olie is, zonder chemische ingrepen die resten van andere bestanddelen met zich meedraagt.

Ook de houdbaarheid van de stof moet gerespecteerd worden. In het algemeen is het preparaat 2 jaar houdbaar, mits je het bewaard op een koele, droge plaats, waar het niet aan zonlicht en sterke geuren  is blootgesteld. Wellicht ook interessant voor jou

De kenmerken van moringa-olie en het gebruik ervan
Gezonder Leven
Lees het op Gezonder Leven
De kenmerken van moringa-olie en het gebruik ervan

Weet je wat moringa-olie is en wat het gebruik ervan is? Moringa is een geslacht van bomen uit tropische en subtropische klimaten.