Naar het ziekenhuis om te bevallen: wat neem je mee?

Je moet niet tot de uitgerekende datum of keizersnede wachten om je voor te bereiden op wat je mee gaat nemen naar het ziekenhuis. Bereid in week 32 voor wat je voor jezelf, je baby en je partner mee moet nemen.
Naar het ziekenhuis om te bevallen: wat neem je mee?

Geschreven door Thady Carabaño

Laatste update: 24 augustus, 2022

Als je tussen de 32 en 36 weken zwanger bent, is het een goed moment om je tassen in te pakken met de dingen die je mee moet nemen naar het ziekenhuis om te bevallen. Het is het beste om niet verrast te worden als je baby besluit zijn of haar komst naar de wereld te versnellen.

De dingen die je onder andere mee moet nemen naar het ziekenhuis, zijn dingen voor jezelf, dingen voor je partner of de persoon die je tijdens je verblijf in het ziekenhuis zal begeleiden en de dingen die je baby voor zijn of haar eerste levensdagen nodig heeft.

Haal je agenda tevoorschijn en bereid je lijst voor. Bereken hoeveel tassen of koffers je nodig hebt, waar je je spullen, de spullen van je metgezel en de spullen van je baby gaat bewaren. Organiseer het allemaal en zorg ervoor dat alles schoon en klaar is. Bereid je voor, want het moment waar je de afgelopen maanden van droomde is dichtbij!

Wat moet je meenemen naar het ziekenhuis?

Als alles normaal verloopt, dan verblijf je niet langer dan 3 dagen in het ziekenhuis. Dit zou dus je eerste richtlijn moeten zijn voor het selecteren van de hoeveelheid kleding en producten die je naar het ziekenhuis mee wilt nemen.

Voor mama

Moeder en baby in het ziekenhuis

1. Documenten

Bereid een map voor met je belangrijke documenten, inclusief je identiteitsbewijs, medische verzekeringspapieren, laatste medische controles en de documenten die door het ziekenhuis zijn verstrekt.

2. Kleding

Neem een badjas en nachtjaponnen mee die gemakkelijk aan en uit te trekken zijn. De beste opties zijn die met een knoop aan de voorkant. Neem er voor elke dag in het ziekenhuis één mee en de kleding die je gaat dragen om het ziekenhuis te verlaten.

Neem bh’s mee die een of twee maten groter zijn dan je gebruikelijke maat. Als je borstvoeding gaat geven, koop dan voedingsbeha’s. Zelfs als je flesvoeding gaat geven, vullen je borsten zich nog steeds met melk, dus je zult een lossere beha moeten gebruiken.

Zorg ervoor dat je onderbroek hoog is, zodat het elastiek niet ter hoogte van de incisie komt voor het geval je een keizersnede krijgt. Er zijn wegwerponderbroekjes die je weg kunt gooien als ze vies zijn geworden. Als je na de bevalling een gordel gaat gebruiken om de slappe huid te bestrijden, vergeet dan niet om deze ook mee te nemen.

Je hebt niet meer nodig dan het paar schoenen dat je draagt om naar het ziekenhuis te gaan. Je kunt dezelfde weer aandoen om naar huis te gaan. Het is echter goed om pantoffels en slippers in te pakken om in het ziekenhuis te douchen. Vergeet niet wat sokken in te pakken voor het geval je het koud krijgt.

3. Maandverbanden

Of je nu op een natuurlijke manier gaat bevallen of een keizersnede krijgt, na de bevalling zal je overvloedig bloeden. Het is dus belangrijk om een pakje maandverband in de tas te stoppen die je naar het ziekenhuis mee gaat nemen. Neem ook een handdoek mee om jezelf na het wassen af te drogen.

4. Persoonlijke verzorgingsproducten

Hoewel een aantal ziekenhuizen dit soort producten aanbieden, geef je er waarschijnlijk de voorkeur aan om je eigen producten te gebruiken. Neem onder andere de volgende dingen mee je:

  • Tandenborstel
  • Haarborstel
  • Haarbanden
  • Shampoo
  • Conditioner
  • Deodorant
  • Vochtinbrengende crème
  • Lippenzalf
  • Als je wilt, je make-up

5. Artikelen voor persoonlijk gebruik

Als je een bril of contactlenzen draagt, vergeet deze dan niet mee te nemen. Neem ook je telefoon en oplader mee. Je kunt een dagboek en een pen meenemen om aantekeningen over de baby te maken als je dat wilt.

6. Dingen om je te helpen je goed te voelen

Als je je op een natuurlijke bevalling voorbereidt, neem dan mee wat je van plan bent tijdens de bevalling te gebruiken: kussen, muziek, etherische oliën voor massage, een boek of iets om te lezen terwijl je wacht.

Als je al kinderen hebt, maak dan voor je rust (en ook die van hen) een familiefoto voor in je kamer. Het is voor hen een mooi gebaar om jullie allemaal samen te zien als ze hun pasgeboren zusje of broertje ontmoeten. Je kunt ook geschenken van de nieuwe baby voor zijn of haar broers en zussen meenemen.

Voor de baby

Verzorgingsproducten voor een baby

7. Kleding

Pak twee setjes kleren per dag in. In het ziekenhuis zijn slaappakjes en all-in-one slaapzakken ideaal. Om weg te gaan, kun je het beste kleding meenemen waarmee je de baby nog in het autostoeltje kunt bevestigen als je er een gaat gebruiken.

Het is belangrijk om voor tijdens je verblijf in het ziekenhuis een of twee mutsen, sokken en dekens mee te nemen. Je kunt ook een handdoek of aankleedkussen meenemen om op het bed te leggen als je de luier verschoont.

8. Luiers

Als je 3 dagen in het ziekenhuis ligt, neem dan 6 tot 8 luiers per dag mee. Verpak enkele plastic zakken met een luchtdichte afsluiting met de naam van je baby erop om de luiers aan de verpleegsters te geven.

9. Artikelen voor persoonlijk gebruik

Als je een haarborstel voor het haar van je baby hebt gekocht, neem deze dan mee. Neem ook een nagelknipper of nagelvijl mee om de nagels van je baby te vijlen. Je kunt zachte zeep, crème voor luieruitslag en vochtinbrengende lotion meenemen.

Artikelen voor persoonlijk gebruik

10. Autostoeltje of draagzak

Als je een keizersnede hebt gehad, dan kun je waarschijnlijk niet het ziekenhuis verlaten, terwijl je je baby draagt en tegelijkertijd loopt. Als je metgezel de koffers draagt, dan is een draagzak erg handig om je baby gemakkelijk te dragen.

Een autostoeltje is een garantie voor de veiligheid van je baby vanaf de eerste dag. Het moet voor de geboorte klaar zijn en in de auto worden geïnstalleerd, in geval van een spoedreis naar het ziekenhuis.

Voor je metgezel

Naast hun kleding en items voor persoonlijk gebruik, moet je metgezel een camera of videocamera meenemen om de komst van je baby in de wereld te registreren.

Als je een natuurlijke bevalling gaat krijgen en er is een bevallingszwembad in het ziekenhuis, dan is het belangrijk dat je metgezel zijn zwemkleding inpakt.

Het is belangrijk om contant geld in de verpakking mee te nemen voor het geval dat dit nodig is. Een zakje gezonde tussendoortjes klaarmaken voor je metgezel en jezelf is ook een goed idee. De momenten van wachten kunnen eetlust opwekken en het eten in het ziekenhuis is meestal niet erg smakelijk.

Als je je tassen voor het ziekenhuis klaar hebt, houd ze dan in het zicht en bij de hand. In het geval dat je een noodsituatie hebt, dan kan iedereen je een plezier doen door op te halen wat je voor het ziekenhuis nodig hebt.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.