Droge ogen tijdens de overgang

Droge ogen tijdens de overgang is het tweede meestvoorkomende symptoom van deze fase, direct gevolgd door de bekende opvliegers. Om ongemak te voorkomen, kun je het beste met een oogarts praten.
Droge ogen tijdens de overgang

Laatste update: 19 juni, 2020

De overgang is een fase in het leven van een vrouw die veel lichamelijke veranderingen met zich meebrengt. Hoewel veel vrouwen nauwelijks of geen symptomen hebben, lijden sommige vrouwen aan ernstige ongemakken. In dit artikel kijken we naar een van deze symptomen: droge ogen tijdens de overgang.

Droge ogen zijn eigenlijk een aandoening die veel oorzaken kan hebben. Het ontstaat wanneer het oppervlak van het oog een deel van het vocht verliest dat het normaal beschermt, en het kan zeer ongemakkelijk zijn. Het kan bijvoorbeeld jeuk, visuele problemen en zelfs verwondingen veroorzaken.

Ongeveer 30% van de bevolking heeft last van droge ogen. Binnen dit percentage is het aantal vrouwen in de menopauze echter zeer hoog. Bijna 60% van de vrouwen ervaren het tijdens de overgang.

Daarom zullen we in dit artikel het verband tussen droge ogen en de overgang uitleggen. Daarnaast noemen we een aantal stappen die je kunnen helpen dit probleem te verbeteren en het ongemak te verminderen.

Wat veroorzaakt droge ogen?

Zoals we al hebben gezegd, is het een pathologie die verschillende oorzaken kan hebben. Het lijkt erop dat de relatie met de menopauze ligt in de hormonale veranderingen die zich voordoen.

Tijdens de overgang neemt het oestrogeengehalte af. Deze afname van oestrogeen verandert bijna alle afscheidingen in het lichaam. Het heeft bijvoorbeeld ook invloed op de vagina. Daarom veroorzaakt dit vaginale droogte, wat voor problemen kan zorgen bij het hebben van seks.

Helaas zijn droge ogen het op één na meestvoorkomende symptoom in de menopauze na opvliegers. Bovendien kan het tot vier jaar duren. Het heeft echter niet alleen te maken met hormonen. Het verouderingsproces kan hier ook invloed op hebben.

Enkele andere oorzaken zijn:

  • het dragen van contactlenzen
  • bepaalde medicijnen, zoals antidepressiva
  • kankerbehandelingen, zoals chemotherapie
  • overmatig gebruik van de verwarming, of wonen in een zeer droge en vervuilde omgeving

Droge ogen verhogen het risico op oogletsel, bijvoorbeeld aan het hoornvlies. Bovendien voelt het alsof er zand in zit en de ogen zwaar aanvoelen. Ook kan het het gezichtsvermogen beïnvloeden.

Een vrouw met rode ogen

Wat zijn de risico’s?

Tranen hebben een defensieve functie. Ze dienen als een natuurlijk reinigingssysteem dat deeltjes en ziektekiemen afvoert die de ogen kunnen beschadigen. Als dit vocht weg is, raken de ogen geïrriteerd. Daarom zijn ze vatbaarder voor verwondingen.

Bovendien gaat het risico op infectie omhoog. Daarom kunnen droge ogen, als ze niet worden behandeld, uiteindelijk leiden tot oogschade. Er kunnen zelfs zweren in de ogen ontstaan.

Een close-up van een bruin oog

Hoe kan ik droge ogen tijdens de overgang verminderen?

Vanwege het ongemak en de risico’s van droge ogen is het belangrijk om het te behandelen. Ook moet je rekening houden met bepaalde dingen. Ten eerste raden we aan om regelmatig te knipperen. Dit helpt de traanbuizen te stimuleren.

Dit is vooral belangrijk bij het gebruik van schermen. Het is het beste om je ogen te laten rusten. Neem bijvoorbeeld pauzes terwijl je studeert, werkt of zelfs als je televisie kijkt.

Ook raden we aan om voorzichtig te zijn met de wind en de zon. Het is het beste om altijd een zonnebril te dragen, omdat die deeltjes beschermt tegen het binnendringen in de ogen. Vermijd, indien mogelijk, een te droge omgeving.

Je kunt hiervoor het gebruik van de verwarming of de airconditioning verminderen. Als je dit liever niet doet, raden wij je aan om thuis een luchtbevochtiger te gebruiken.

Volg ook een gezonde levensstijl. Let bijvoorbeeld op wat je eet en drink veel water. Daarnaast is het ook belangrijk om voldoende slaap te krijgen. Als je niet genoeg slaapt, zullen je ogen lijden en nog gevoeliger zijn.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.



Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.