Zal ik zwaarder worden tijdens de menopauze?

Een van de grootste zorgen van vrouwen die de menopauze ingaan is zwaarder worden. Hoe waar is het dat je aankomt? Kunnen we het vermijden? We zullen dit in detail bespreken.
Zal ik zwaarder worden tijdens de menopauze?
Saúl Sánchez Arias

Geschreven en geverifieerd door de diëtist Saúl Sánchez Arias.

Laatste update: 24 augustus, 2022

Veel vrouwen vragen zich af of ze zwaarder worden tijdens de menopauze. Ten eerste weten we dat de menopauze het stoppen van de menstruatie is. Het begint meestal na de leeftijd van 45 jaar en heeft hormonale gevolgen.

In dit stadium stoppen de eierstokken met de productie van oestrogeen en progesteron. Er wordt gedacht dat een vrouw in de menopauze is gekomen als ze al een jaar lang geen menstruatie heeft gehad. Het komt echter ook met andere fysieke veranderingen die vrouwen zorgen baren.

Een van de grootste zorgen is dat vrouwen zwaarder kunnen worden. We zullen hieronder de waarheid en de betrokken processen openbaren en wat we kunnen doen om het te voorkomen, wat betreft de gewichtstoename.

Hormonale veranderingen tijdens de menopauze

Om de vraag te beantwoorden of je tijdens de menopauze zwaarder wordt, is het belangrijk op te merken dat er tijdens deze periode een reeks hormonale veranderingen optreden. Hoewel deze verband kunnen houden met gewichtstoename, is de waarheid echter dat experts het meer in verband brengen met veroudering zelf.

De spiermassa neemt af naarmate we ouder worden, vooral als we niet regelmatig sporten. Dit verlies van actief weefsel leidt tot een aanzienlijke vermindering van het calorische verbruik. Als gevolg leidt dit tot een lichte gewichtstoename zonder het voedingsgedrag te veranderen.

Zwaarder worden tijdens de menopauze is een angst voor veel vrouwen

Deze studie (link in het Engels) van het tijdschrift Climacteric suggereert dat hormonale veranderingen kunnen worden gekoppeld aan gewichtstoename rond de maagstreek.

Ze stellen ook oestrogeentherapie voor als oplossing. Ze concluderen echter dat er niet genoeg onderzoeken zijn om te bewijzen hoe effectief dit type therapie is op de lichaamssamenstelling.

Hoe veranderingen in de lichaamssamenstelling te voorkomen

Hormonale veranderingen en verlies van spiermassa moeten worden gecompenseerd om ongewenste gewichtstoename te voorkomen. Om je metabolisme te verbeteren, kun je het beste een plan creëren met intensieve lichaamsbeweging dat verlies van actief weefsel helpt te voorkomen.

Daarnaast suggereert wetenschappelijke literatuur (link in het Engels) dat postmenopauzale vrouwen regelmatig moeten sporten om problemen zoals osteoporose te voorkomen.

Vanuit voedingsoogpunt is het belangrijk om maatregelen te nemen die je lichaam zullen helpen de voedingsstoffen binnen te krijgen die het nodig heeft, maar zonder een onbalans in energie te veroorzaken.

1. Intermitterend vasten om zwaarder worden tijdens de menopauze te helpen voorkomen

Dit is een uitstekende manier om met weinig moeite een grote hoeveelheid dagelijkse calorieën te elimineren. Het beste is om het ontbijt over te slaan, omdat hormonale cycli ervoor zorgen dat je ‘s ochtends minder trek hebt.

Studies suggereren ook dat deze voedingsbehoeften positief zijn, omdat ze kunnen helpen bij het voorkomen van complexe ziekten zoals diabetes type II.

2. Minder koolhydraten eten

De belangrijkste functie van koolhydraten is het produceren van energie. Vrouwen in de menopauze hebben deze voedingsstof niet zoveel nodig, tenzij ze veel sporten.

Daarom is het goed om de inname van koolhydraten te verminderen en de hoeveelheid eiwitten iets te verhogen. Dit moet verlies van spiermassa helpen voorkomen.

Eet minder koolhydraten tijdens de menopauze

Strikte keto-diëten kunnen echter moeilijk te volgen zijn. Bovendien kunnen de tekorten aan vezels een probleem zijn voor de darmgezondheid. Als we echter een geschikt koolhydraatarm dieet kiezen, moeten we deze problemen kunnen vermijden.

Het eten van volle granen en onverwerkt voedsel zal helpen de hoeveelheid vezels te ondersteunen die nodig zijn om ons lichaam te laten functioneren. Volgens verschillende onderzoeken wordt het eten van vezels ook in verband gebracht met het voorkomen van cardiovasculaire risico’s.

3. Kies vers en seizoensgebonden voedsel

In deze delicate levensfase en vanuit hormonaal oogpunt moet je ervoor zorgen dat je voldoende vitamines, mineralen en antioxidanten binnenkrijgt. Er is niets beters dan vers voedsel om hier genoeg van binnen te krijgen.

Het vermijden van commerciële producten zal de toevoer van micronutriënten verbeteren en het verbruik van transvetzuren en chemische producten verminderen.

Daarnaast, als je meer groenten en fruit in je dieet opneemt, krijg je meer antioxidanten binnen die veroudering en vrije radicalen zullen bestrijden. Wetenschappelijke literatuur suggereert dat je meer bosbessen moet eten als je extra voedingsstoffen in je dieet wilt opnemen.

Zit je in de menopauze? Lees dan ook:
Menopauzale opvliegers: wat kun je eraan doen?

Dus, kun je zwaarder worden tijdens de menopauze?

Je kunt beïnvloeden hoe je lichaam verandert tijdens de overgang. Ondanks een reeks hormonale veranderingen en veroudering die gewichtstoename kunnen veroorzaken, zijn er manieren om dit in evenwicht te brengen.

Zorg voor een gezond dieet, rijk aan verse producten en regelmatige lichaamsbeweging. Dit kan ongewenste gewichtstoename na de leeftijd van 45 jaar helpen voorkomen.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  •  The NAMS 2017 Hormone Therapy Position Statement Advisory Panel., The 2017 hormone therapy position statement of the north american menopause society. Menopause, 2017. 24 (7): 728-753.
  •  Proietto J., Obesity and weight management at menopause. Aust Fam Physician, 2017. 46 (6): 368-370.
  •  Skouby SO., Menopause weight gain: the influence of TSEC intervention. Menopause, 2016. 23 (4): 357-8.
  • Chopra S., Sharma KA., Ranjan P., Malhotra A., Vikram NK., Kumari A., Weight management module for perimenopausal women: a practical guide for gynecologists. J Mildlife Health, 2019. 10 (4): 165-172.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.