Drie manieren om de neus van je kind te spoelen

Als je inhaleert, komen er allergene deeltjes in je neus terecht die onder andere een astma-aanval kunnen veroorzaken. Daarom is het heel belangrijk dat je de juiste manier weet om de neus te spoelen, vooral bij kinderen.
Drie manieren om de neus van je kind te spoelen

Geschreven door Equipo Editorial

Laatste update: 23 november, 2022

Verstopte neuzen komen heel vaak voor bij kinderen. Daarom is het belangrijk om te weten wat de juiste manier is om de neus van je kind goed te spoelen, vooral als je een baby hebt. Dit komt omdat ze nog niet weten hoe ze door hun mond moeten ademen en moeite hebben met het inademen van lucht als er te veel slijm in hun neus zit.

Het belang van een goede neusspoeling

Een vrouw spoelt haar neus

Meestal ademen we allemaal door onze neus. De functie van de neus is om alle lucht die ons lichaam binnenkomt te bevochtigen, te filteren en te verwarmen. Bij het inhaleren komen allergene deeltjes in de neus terecht en soms kunnen ze onder andere een astma-aanval uitlokken.

Als dit gebeurt, is het belangrijk om te weten hoe je de neus van je kind kunt spoelen, vooral als je een baby hebt. Dit komt omdat baby’s nog niet weten hoe ze door hun mond moeten ademen.

Bij een neusspoeling wordt zout water door de neusgaten geleid om het slijm, maar ook vuil en allergenen die daarin vastzitten, af te voeren. Dit alles gebeurt dankzij de werking van het water dat door de neusgaten stroomt.

Het doel van een neusspoeling is dus om een zo groot mogelijke hoeveelheid allergene deeltjes, die in contact komen met het slijmvlies, weg te spoelen. Op deze manier is de allergische reactie minder intens dan verwacht als het contact blijft bestaan.

Een neusspoeling is echter niet alleen voor deze situaties aan te bevelen. Bovendien is het heel nuttig in andere omstandigheden, zoals:

Hoe doe je een neusspoeling bij een kind?

Neusspoelingen zijn als zakdoekjes voor jonge kinderen die nog niet weten hoe ze hun neus moeten snuiten. Als je dit idee in gedachten houdt, dan is het makkelijk te begrijpen dat je zoveel spoelingen moet doen als  nodig is om je kind zich beter te laten voelen en zijn of haar ademhaling te verlichten.

Kinderen vinden neusspoelingen meestal niet leuk, dus het uitvoeren van deze technieken kan soms een beetje lastig zijn. Hier zijn een aantal tips om je te helpen de neusspoeling bij een baby te doen:

  • Doe de spoelingen voordat de baby naar bed gaat en voordat je de baby voedt.
  • Je kunt het kind met het gezicht naar beneden of naar boven leggen. Probeer het hoofdje van het kind scheef te houden en leg het kind niet op de rug.
  • Na deze beweging kun je de baby het beste laten zitten om het weglopen van slijm te vergemakkelijken.
  • Als hun neus te verstopt is, kun je een klein beetje van de vloeistof in de neus gieten en het gebied masseren, zodat het verzacht. Breng dan meer vloeistof in.
  • Oudere kinderen zijn in staat om hun eigen neus te spoelen, terwijl ze hun hoofd scheef houden. Ze moeten dit voor beide neusgaten doen.

Drie manieren om de neus van je kind te spoelen

1. Terwijl het kind op de rug ligt

Je neus spoelen

Dit is de meestvoorkomende manier om een neusspoeling te doen, hoewel het niet beslist de meest effectieve manier is. Hierbij laat je met kracht vloeistof door de neusgaten spoelen. Dit kun je doen met een flesje of met een doseerspuit met een enkele dosis, terwijl een persoon op de rug ligt.

Het doel van deze techniek is het reinigen van het binnenste gedeelte van de neus. Het is een snelle en eenvoudige manier om het te doen. De vloeistof bereikt echter niet de achterkant van de neus, waar zich meestal de slijm ophoopt. Daarom is dit geen handige techniek als het slijm dik is, omdat de vloeistof het slijm niet af kan voeren.

2. Spoel de neus van je kind terwijl het zit

Deze manier van neusspoeling is vooral nuttig voor oudere kinderen. Het kind kantelt hierbij zijn of haar hoofd naar voren om de juiste positie te bereiken. Vervolgens breng je de vloeistof in, zoals we in het vorige voorbeeld hebben uitgelegd.

Nadat je klaar bent met het toedienen van de vloeistof, zal het kind krachtig moeten inhaleren om het te laten werken. Daarom is het zo moeilijk om deze techniek bij baby’s uit te voeren. Net als bij de vorige houding, lukt het bij een neusspoeling in deze houding niet om het binnenste van de neus te reinigen. Ook is het niet geschikt voor het verwijderen van verdikt slijm.

Misschien ook interessant:
Snel een neusverstopping aanpakken

3. Zittend met het hoofd achterover

Dit is een zeer effectieve houding voor een neusspoeling. In deze positie stroomt de vloeistof langzaam en zonder druk naar binnen. De spoeling stroomt door de achterkant van de neus en glijdt in de keel, waarbij een deel van het slijm wordt weggevoerd.

Afscheidingen die plakkeriger of stroperiger zijn, zullen nog steeds rehydrateren. Het kind moet dan krachtig inhaleren, zodat het slijm dat het achterste gedeelte van de neus verstopt raakt, de keel inzakt zodat het kind het door kan slikken of uit kan spugen.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Deckx, L., De Sutter, A. I. M., Guo, L., Mir, N. A., & van Driel, M. L. (2016). Nasal decongestants in monotherapy for the common cold. Cochrane Database of Systematic Reviews. https://doi.org/10.1002/14651858.CD009612.pub2
  • Riera Sampol, A., & Pedro Gómez, J. E. de. (2014). ¿ En la congestión nasal en pacientes pediátricos, es más efectivo realizar lavados nasales o aspiración para la prevención de complicaciones ? Evidentia: Revista de Enfermería Basada En La Evidencia.
  • Santos Galvão, C. E., Nascimento Saldiva, P. H., Kalil Filho, J. E., & Morato Castro, F. F. (2004). Inflammatory mediators in nasal lavage among school-age children from urban and rural areas in São Paulo, Brazil. Sao Paulo Medical Journal.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.