Snel een neusverstopping aanpakken

Heb je vaak last van l eeneen neusverstopping, dan ga je het beste op zoek naar de oorzaak ervan om voorgoed een einde te maken aan dit vervelende kwaaltje. Ondertussen bestaat er we handige acupressuurtechniek die verlichting brengt in een mum van tijd.
Snel een neusverstopping aanpakken
Elisa Morales Lupayante

Beoordeeld en goedgekeurd door de pedagoog in lichamelijke opvoeding en voedingsdeskundige Elisa Morales Lupayante.

Geschreven door Daniela Echeverri Castro

Laatste update: 22 december, 2022

Een neusverstopping is een vervelend gezondheidsprobleem dat opduikt als de slijmvliezen van de neus ontstoken raken door de aanwezigheid van bacteriën of allergie.

Het kan veroorzaakt worden door onder andere:

 • verkoudheden
 • griep
 • bepaalde producten

Het is een ongemakkelijke kwaal, die je vaak verhindert dagelijkse bezigheden vlot en energiek uit te voeren.

Is het allergieseizoen aangebroken of staat de winterperiode voor de deur, dan kan het gebeuren dat die verstopte neus maar niet wil overgaan. Ook op plaatsen waar er meer en meer lucht-, en watervervuiling voorkomt, komen neusverstoppingen vaker voor.

Een neusverstopping verhindert een vrije ademhaling, waardoor je minder energiek bent en je last kan hebben van vermoeidheid. Ook verstoort het een goede nachtrust, waardoor je vaak niet eens goed uitgerust aan de dag begint. Oververmoeidheid en zware hoofdpijn kunnen het gevolg zijn.

Wat zijn de voornaamste oorzaken van neusverstopping?

Het is belangrijk de onderliggende oorzaak na te gaan als je regelmatig last hebt van een verstopte of lopende neus. Je raakt er het makkelijkst van af als je in staat bent de basisoorzaak van het probleem aan te pakken.

Verkoudheid

Verkoudheden

Dit zijn de meest voorkomende veroorzakers van neusverstoppingen. De neus voelt geïrriteerd aan en een verstopt gevoel en loopneus kunnen afwisselend optreden, samen met hevige niesbuien.

Allergieën

Deze zien we steeds vaker opduiken ten gevolge van milieuvervuiling en het toevoegen van allerlei chemische stoffen aan vooraf bereide voedingsmiddelen. De zwelling en verstopping zijn een afweerreactie van de longen op pollen, stof of schadelijke producten en zorgt ervoor dat zo min mogelijk van die stoffen het lichaam kunnen binnendringen.

Verandering van seizoenen

De snel veranderende overgangen in het weer of de opeenvolging van seizoenen kunnen ook lichamelijke reacties zoals neusverstoppingen doen ontstaan. Plotse wijzigingen in temperatuur of optreden van hevige wind in de herfst verzwakt vaak het afweersysteem van het lichaam, waardoor het vatbaarder is voor virussen en bacteriën.

Zodra je de juiste oorzaak van de verstopte neus opgespoord hebt, kan je starten met het toepassen van de aangewezen remedie.

Denk eraan dat het beter is de onmiddellijke oorzaak van het probleem aan te pakken en niet zozeer enkel de symptomen te bestrijden.

Een neusverstopping kan echter zo belastend zijn, dat we je toch alvast een eenvoudige tip willen meegeven die je veilig kan toepassen om snel verlichting te vinden.

Als je op de hoogte bent van deze alternatieve manier om neusverstoppingen aan te pakken, zal je nooit meer hoeven te grijpen naar medicatie of dure neussprays om het probleem op te lossen. Het is een gemakkelijke, gezonde en snelle remedie om van een verstopte neus af te raken.

Hoe kan je snel een neusverstopping kwijtraken?

Verstopte bijholtes

Het lijkt vrij ongelofelijk, maar het is inderdaad mogelijk om in een mum van tijd van die vervelende, verstopte neus af te raken.

Niet door het gebruik van een neusspray, maar door het toepassen van een acupressuurtechniek die gebruikt wordt in de traditionele Chinese geneeskunde. Het is een eenvoudig toe te passen methode die gebruikt wordt om pijn te verlichten op verschillende plaatsen in het lichaam en die ook aangeraden wordt om te neusholtes opnieuw vrij te maken.

Acupressuur is een heel efficiënte, natuurlijke methode die vergelijkbaar is met acupunctuur.

Men gebruikt echter geen naalden, maar oefent druk uit op bepaalde energiepunten in het lichaam met de vingertoppen. Je hoeft er dus geen specialist voor te raadplegen en je kan het makkelijk zelf thuis uitproberen. Men adviseert de acupressuur drie maal per dag uit te voeren.

Zo doe je het

 • Drukpunt 1. Masseer elke oorlel op een zachte manier gedurende tien minuten.
 • Drukpunt 2. De achterkant van de oorlel, net onder het kraakbeen van het oor. Tien maal drukken en loslaten zonder al te veel kracht uit te oefenen op het kraakbeen zelf.
 • Drukpunt 3. Net boven de brug van de neus, tussen de wenkbrauwen. Oefen een zachte druk uit op deze plaats gedurende een minuut. Stimuleren van dit drukpunt zorgt ervoor dat de sinussen niet ontstoken of uitgedroogd en geïrriteerd raken.
 • Drukpunt 4. Onder het kaakbeen, in rechte lijn met de pupillen van de ogen. Gebruik ook hier de techniek van druk uitoefenen en loslaten. Manipulatie van dit drukpunt zal de sinussen openzetten en vermindert de kans op ontstekingen.
 • Drukpunt 5. De neusvleugels.  Druk met je wijsvingers in de hoeken van je neusvleugels en draai rondjes. Je neusgaten moeten hierdoor bijna dicht gaan. Doe ongeveer 20 rondjes in elke richting. Snuit je neus meteen hierna.

Probeer deze acupressuurtechniek te combineren met een lichte vorm van beweging om de circulatie in het lichaam te stimuleren. Loop in een matig tempo een blokje om of maak een avondwandelingetje met de hond.

Je zal merken dat die vervelende neusverstoppingen vanaf nu tot het verleden behoren. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Baraniuk JN. Subjective nasal fullness and objective congestion. Proc Am Thorac Soc. 2011 Mar;8(1):62-9.
 • Kjaergaard T, Cvancarova M, Steinsvåg SK. Nasal congestion index: A measure for nasal obstruction. Laryngoscope. 2009 Aug;119(8):1628-32.
 • Inoue A, Chiba S, Matsuura K, Osafune H et al. Nasal function and CPAP compliance. Auris Nasus Larynx. 2019 Aug;46(4):548-558.
 • İriz A, Düzlü M, Köktürk O, Kemaloğlu YK et al. Does nasal congestion have a role in decreased resistance to regular CPAP usage? Eur Arch Otorhinolaryngol. 2017 Nov;274(11):4031-4034.
 • Ren L, Zhang L, Duan S, Zhang W, Zhang Y. Nasal airflow resistance measured by rhinomanometry in a healthy population of China. Int Forum Allergy Rhinol. 2018 Nov;8(11):1308-1314.
 • Marple BF. Targeting congestion in allergic rhinitis: the importance of intranasal corticosteroids. Allergy Asthma Proc. 2008 May-Jun;29(3):232-40.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.