Wat je ogen kunnen zeggen over je gezondheid

Ogen kunnen ons veel vertellen over onze gezondheid. Weet jij op welke tekenen je moet letten om problemen te voorkomen?
Wat je ogen kunnen zeggen over je gezondheid
José Gerardo Rosciano Paganelli

Geschreven en geverifieerd door de arts José Gerardo Rosciano Paganelli.

Laatste update: 29 oktober, 2018

Net als aan de voeten, handen en het gezicht, kunnen we ook aan je ogen zien hoe gezond ons lichaam is. De ogen zijn bijvoorbeeld rechtstreeks verbonden met de lever. Maar ze kunnen ons ook veel over andere delen van het lichaam vertellen. 

Lees in dit artikel op welke tekenen je bij je ogen moet letten en wat deze tekenen verraden over je gezondheid.

Wanneer je ogen hun natuurlijke glinstering verloren hebben

Ogen die niet meer glinsteren kunnen wijzen op verstoppingen in de lever en nieren, doordat bloed niet goed circuleert. Er is sprake van een teveel aan gifstoffen die de circulatie en zuurstofvoorziening bemoeilijken. Ze zorgen ervoor dat voedingstoffen niet in de lichaamscellen terechtkomen.

Omdat bloed zich van beneden naar boven moet toewerken zijn het hoofd en de ogen de eersten die te lijden hebben onder deze onevenwichtigheid.

Donkere of gele huid onder je ogen

Donkere of gele huid onder je ogen

Wanneer de huid onder je ogen een donkere (soms zelf zwartige) of gele kleur heeft, dan geeft dit aan dat de nieren, de blaas en de voortplantingsorganen niet goed zouden werken als gevolg van een reeds langer aanwezig probleem met de spijsvertering.

Bleke of grijzige huid onder je ogen

Een bleke of grijzige kleur is verbonden aan de nieren. In sommige gevallen ook aan de longen. Het betekent dat de organen niet goed functioneren door een onjuiste lymfedrainage. Een bleke of grijzige huid onder de ogen kan ook te maken hebben met het hormonale systeem.

Wallen onder je ogen

Wallen onder je ogen

Dikke wallen die onder de ogen verschijnen laten ons weten dat de spijsverterings- en uitscheidingsorganen verstopt kan zijn. Het lichaam is hierdoor niet in staat gifstoffen goed uit te scheiden.

Soms heb je alleen wallen als je wakker wordt, doordat je bijvoorbeeld laat bent opgebleven of laat veel hebt gegeten. Ze verdwijnen dan meestal vanzelf weer na een paar uur. Toch is het belangrijk te onthouden dat je ook dan het lichaam goed moet reinigen.

Wanneer wallen chronisch worden en ze in plaats van water gevuld zijn met vet, dan kun je spreken van een ernstige aandoening. Het is dan verstandig om jezelf te laten onderzoeken om cystes op de organen of mogelijke ontsteking van de organen uit te kunnen sluiten.

Een witte waas over de pupillen

Wanneer er een witte waas over de pupillen zichtbaar is, dan kan dit wijzen op de aanwezigheid van overtollig slijm en andere deeltjes die niet goed verteerd of opgelost zijn. Het kan echter ook wijzen op een slecht functionerende lever en een slechte spijsvertering.

Het tijdig opmerken van dit teken is belangrijk, daar je hierdoor mogelijk kunt voorkomen dat je in de toekomst staar ontwikkelt. Ook dieren kunnen last hebben van een witte waas over de pupillen. In dit geval duidt de waas op dezelfde problemen.

Rood oogwit

Rood oogwit van je ogen

Wanneer in het oogwit steeds meer rode adertjes zichtbaar worden, dan wijst dit op problemen met de circulatie en de ademhaling. De adertjes kunnen snel zichtbaar worden en ook snel weer wegtrekken. Soms kunnen ze echter een langere tijd zichtbaar blijven.

Gele vlekken op het oogwit

Net als een gelige huid onder de ogen, kunnen gele vlekken op het oogwit aangeven dat er problemen zijn met de lever of de blaas. Zo kan er bijvoorbeeld sprake zijn van gal- of nierstenen.

Verwijde pupillen

Afhankelijk van het licht veranderen de pupillen van groot naar klein. Wanneer je echter opmerkt dat je pupillen over het algemeen groter zijn dan normaal, dan kan dit komen door stress of darmparasieten.

Je kunt weten dat je last hebt van parasieten als je naast verwijde pupillen ook last hebt van een brandend of tintelend gevoel op het puntje van de neus, problemen met de darmen of de spijsvertering, veranderde eetlust, angst etc.

Verwijde pupillen van je ogen

Kraaienpoten

Kraaienpoten of lijntjes rondom de ogen, voornamelijk in de hoeken, geven eveneens aan dat de lever verzwakt is. Het is daarom belangrijk om vanaf jonge leeftijd al goed voor dit orgaan te zorgen.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.