Wat doen tegen wallen?

· 2 september 2015

Donkere kringen of wallen onder de ogen kunnen echt vervelend zijn. Soms kleuren ze bruinachtig of groenig en lijken ontstoken. Over het algemeen een signaal dat er iets niet optimaal functioneert, als je weet dat het lichaam een ware graadmeter is van ons psychische en fysieke welbevinden. Meestal worden donkere kringen veroorzaakt door gebrek aan slaap, zorgen of stress. Maar ook door vocht ophouden, dehydratatie, slechte bloedcirculatie of hormonale veranderingen kunnen we wallen onder de ogen krijgen.

Huismiddeltjes tegen wallen

Komkommer en wortel

komkommer3

Plakjes komkommer en wortel kunnen wonderen doen tegen een vermoeide blik door ze ’s avonds gedurende 15 minuten op elk ooglid te plaatsen. Bewaar ze bij voorkeur in de koelkast. De koude temperatuur zal de oogleden nog meer helpen ontspannen. Nadien goed afspoelen met fris water.

Lavendel

Wist je dat de heerlijk geurende lavendelplant ook ontstekingswerende eigenschappen heeft? Breng geen lavendelolie rechtstreeks aan op de huid, maar los een paar druppels essentiële olie op in water. Voorzichtig inmasseren onder de oogleden met een wattenstaafje. Naspoelen hoeft niet, omdat men enkel een heel kleine hoeveelheid olie aangebracht heeft. Heb je een heel gevoelige huid, dan wordt er bij voorkeur aangeraden om een stoombadje te nemen met een lavendelinfusie.

IJs

Algemeen bekend is dat ijs soelaas brengt bij ontsteking. Wikkel ijsblokjes in een doek en hou dit tegen de donkere kringen gedurende 15 minuten.

Munt

munt5

Mix een aantal verse muntblaadjes met olijfolie. Breng aan op een katoenen wattenstaafje en masseer voorzichtig in voor het slapengaan. Gebruik een kleine hoeveelheid die je gerust heel de nacht kan laten inwerken!

Melkkompressen

Zorg ervoor dat je heel koude melk bij de hand hebt. Vul een glas met met melk en cellulosewatten. Haal deze uit het glas melk en laat ze gedurende 20 minuten onder de oogleden rusten. Vervolgens goed naspoelen met veel water.

Aardappelkompressen

Een eenvoudig, snel en goedkoop middel dat je vast en zeker altijd in huis hebt! Schil een aardappel en snijd die in kleine stukjes, die je in een gaasje wikkelt. Laat de gaasjes een poos op de wallen rusten en herhaal dit elke dag voor een optimaal, cumulerend effect.

Kamille

Veel mensen zweren ook bij koude zakjes kamillethee. Kou zorgt dat de bloedvaten samentrekken en kamille heeft een verzachte werking. Of maak een verzachtende crème door een kamille-infusie te mixen met natuurlijke yoghurt. Breng deze aan onder de oogleden en laat het 10 minuten rusten, waarna je goed afspoelt met fris water.

Rozenwaterkompressen

Maak een infusie van rozenblaadjes door ze in water te koken. Alle voedende eigenschappen van de rozenblaadjes worden hierdoor opgenomen in het water. Laat afkoelen, zeef en dompel in een wattenstaafje in het mengsel. Zachtjes inmasseren onder de oogleden en een paar minuten laten inwerken. Nadien goed spoelen met fris water.

Drink voldoende water

Heel belangrijk is ook dat je vochthuishouding in balans is. Wallen zijn vochtophopingen, die kunnen ontstaan doordat je misschien niet genoeg water drinkt. Door veel water te drinken kan je ervoor zorgen dat je minder last krijgt van wallen. Drink minimaal 8 glazen water per dag.

Theekompressen

wallen2

Thee is heerlijk ontspannend en heeft bovendien ook ontstekingswerende eigenschappen. Gebruik daarom ook gerust theezakjes als helende kompressen op de oogleden! Kook de theezakjes gedurende 10 minuten, laat ze even afkoelen en geniet nadien van deze relaxerende en natuurlijke remedie om donkere kringen tegen te gaan.

Aardbei

Maar ook aardbei staat bekend om de ontstekingswerende werking. Pureer enkele aardbeien en breng het voorzichtig aan op de wallen. Een half uur laten inwerken en heel goed naspoelen met water.

Citroen

Hier zorgt de vitamine C ervoor dat wallen minder donker worden en onze blik een heel stuk helderder. Breng citroensap aan op een bolletje cellulosewatten en breng dit aan rondom de ogen. Wees voorzichtig en laat geen irriterend sap in de ogen druppelen. Even laten inwerken en naspoelen met warm water. Herhaal dit twee tot drie maal per week.

We hopen dat de tips in dit artikel je op een natuurlijke wijze ondersteunden om wallen en donkere kringen tegen te gaan! Mocht geen enkele van deze huismiddeltjes de wallen verminderen en blijven donkere kringen aanhouden, dan wordt aangeraden je huisarts te raadplegen om eventuele onderliggende gezondheidsproblemen uit te sluiten of op te sporen.