Drie fouten waardoor je slechter eet dan je denkt

De voedingsindustrie heeft ons laten denken dat sommige voedselopties gezonder zijn dan de originele varianten. Dit is echter niet altijd het geval en het kan leiden tot slechte eetgewoonten.
Drie fouten waardoor je slechter eet dan je denkt
Saúl Sánchez Arias

Geschreven en geverifieerd door de diëtist Saúl Sánchez Arias.

Laatste update: 24 augustus, 2022

We eten vaak slechter dan we zouden moeten vanwege fouten die we maken in ons dieet. Meestal komt dit door onwetendheid of marketinginvloeden, die ons producten aanprijzen die niet zo gezond zijn als we dachten. Daardoor eet je vaak slechter dan je denkt.

Dit wetende moeten we dus meer aandacht besteden aan voedseletiketten zodat we het kopen van producten van mindere kwaliteit kunnen vermijden. Hieronder zullen we je de drie fouten laten zien die mensen doorgaans maken bij het kiezen van voedingsmiddelen.

Drie fouten waardoor je slechter eet dan je denkt

De voedselkeuzes die we maken zijn cruciaal voor onze gezondheid en ons gewicht. Maar met zoveel misverstanden over eten, is het normaal dat je fouten maakt waardoor je slechter eet dan je denkt. Welke fouten komen het meeste voor?

1. Notenmelk in plaats van koemelk

Van notenmelk wordt aangenomen dat het een gezond alternatief is voor koemelk, vooral voor mensen met intoleranties. Maar niet alles is goud wat er blinkt. Deze dranken bevatten namelijk voor het grootste deel meer suiker en heel weinig van wat het belangrijkste ingrediënt zou moeten zijn.

De hoeveelheid suiker is veel hoger dan die van koemelk, wat de gezondheid van de alvleesklier kan schaden. Dit betekent dat je lichaam meer glucose in het bloed zal aanmaken. Dit leidt op zijn beurt tot een grotere vraag naar insuline, wat vervolgens de resistentie bevordert en mogelijk op jonge leeftijd diabetes type II ontwikkelt.

Als je dus geen intolerantie hebt, zou je koemelk moeten kiezen in plaats van notenmelk. Er zijn veel verschillende verrijkte of lactosevrije melkproducten waar mensen met een intolerantie uit kunnen kiezen.

Als je toch voor een notenmelk wilt kiezen, kijk dan altijd op het etiket voor één met de minste hoeveelheid toegevoegde suiker. Deze suikervrije alternatieven smaken echter niet net zo lekker.

Varianten op koemelk

2. Je eet slechter door vermomde suikers

In de huidige samenleving wordt suiker geclassificeerd als vijand nummer één voor je gezondheid. Er zitten nu vervangende zoetstoffen in producten die een andere naam hebben. Dit kan ons doen geloven dat het nuttigen van deze alternatieven voor suiker gezonder is, terwijl dat niet het geval is.

Voedingsmiddelen die meestal uit suiker bestaan zijn bijvoorbeeld:

  • Honing
  • Ahornsiroop
  • Panela

Ze hebben hetzelfde effect op de suikerspiegel, wat ook leidt tot behoorlijke spanning op de alvleesklier. Vandaag de dag zijn kunstmatige zoetstoffen de enige zoetstoffen waarvan bekend is dat ze minder invloed hebben op de glucosespiegels. Matige consumptie wordt echter aanbevolen omdat de effecten op lange termijn voor de nieren en de lever onzeker zijn.

3. Banketproducten zonder toegevoegde suikers

Deze hebben het voordeel dat ze net zo lekker smaken als hun zoete tegenhangers, maar zonder de negatieve invloed op het lichaam. In werkelijkheid is suiker hier echter niet de enige vijand. Normaal gesproken worden deze voedingsmiddelen blootgesteld aan hoge temperaturen en bevatten ze een grote hoeveelheid transvet.

Transvet maakt ze, samen met de productie van acrylamide tijdens het kookproces, potentieel gevaarlijke voedingsmiddelen. Daarnaast is het niet vreemd om kunstmatige zoetstoffen en conserveringsmiddelen in de ingrediënten te zien die op lange termijn soms onveilig of schadelijk kunnen zijn.

Daarom is het belangrijk om zoveel mogelijk verse producten en zelfgemaakte producten te eten, in plaats van massaproducten.

Door verborgen suikers eet je slechter dan je denkt

Dus, wat kunnen we doen om beter te eten?

Een van de ergste fouten die we kunnen maken bij het kiezen van voedsel, is te geloven dat bepaalde bewerkte voedingsmiddelen beter zijn voor onze gezondheid omdat ze bepaalde voordelen op hun etiketten promoten.

Het is echter beter om verse producten te selecteren dan verwerkte voedingsmiddelen om een gezond dieet te behouden. Het is namelijk belangrijk om je inname van suiker en suikeralternatieven te verminderen.

Ook is het nodig om frituren in plantaardige oliën bij hoge temperaturen te vermijden, waardoor de consumptie van acrylamide wordt beperkt. Dit is een stof die wordt gekenmerkt door zijn toxiciteit en zijn potentieel om op lange termijn kanker te veroorzaken.

Tot slot moet je voorzichtig zijn met het gebruik van kunstmatige zoetstoffen. De bijwerkingen op de lange termijn van deze stoffen op de gezondheid van de lever en de nieren zijn namelijk niet precies bekend. Daarom moeten ze met mate worden geconsumeerd.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Mooradian AD., Smith M., Tokuda M., The role of artificial and natural sweeteners in reducing the consumption of table sugar: a narrative review. Clin Nutr ESPEN, 2017. 18: 1-8.
  • Sansano M., Heredia A., Peinado I., Andrés A., Dietary acrylamide: what happens during digestion. Food Chem, 2017. 237:58-64.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.