De WaRu-methode: afvallen tijdens het wandelen

De WaRu-methode is een rustige manier om lichamelijke activiteit te starten of te hervatten. Over het algemeen draagt het bij aan afvallen en spierversteviging als je geen zware lichamelijke inspanning kunt doen. Hoe ga je te werk? Lees dit artikel om er achter te komen!
De WaRu-methode: afvallen tijdens het wandelen

Laatste update: 13 september, 2020

De WaRu-methode is een alternatieve oefening om weer fit te worden en af te vallen zonder na langdurige perioden van lichamelijke inactiviteit het risico op letsel te lopen. Het kan een goede optie zijn voor mensen die geen zware lichamelijke inspanning kunnen doen of die net weer met hun routines beginnen.

Waar bestaat het uit? Wat zijn de voordelen? In dit artikel beantwoorden we al je vragen. We zullen ook de belangrijkste voordelen van deze methode op een rijtje zetten en hoe je deze in de praktijk kunt brengen.

Wat is de WaRu-methode?

Iemand aan het wandelen

De WaRu-methode bestaat uit lopen en rennen in intervallen. Het is een rustige vorm van lichaamsbeweging. De naam van deze methode komt van een combinatie van wandelen of walking (Wa) en het Engelse rennen, dus running (Ru).

Zoals de naam al aangeeft, is het dus een kwestie van het hervatten of starten van fysieke activiteit door deze twee activiteiten in dezelfde trainingssessie af te wisselen. Het is dus een kwestie van loopintervallen met renintervallen combineren.

Misschien ook interessant om te lezen:
Gezonde gewoonten voor meer energie

Wat zijn de voordelen van deze methode?

Of je nu hebt besloten om vanuit een zittend leven met lichamelijke activiteit te beginnen of dat je een regelmatige sporter bent die al een aantal maanden niet heeft getraind, de WaRu-methode heeft interessante voordelen.

Houd er rekening mee dat een goede fysieke conditie tot een goede werking van het cardiovasculaire systeem leidt. Dit betekent dat het hart en de longen goed werken en gewend zijn zich aan te passen aan de intensiteit van de inspanning om het lichaam van bloed en zuurstof te blijven voorzien.

Aan de andere kant zorgt een goede fysieke conditie ervoor dat de spieren, pezen en het bewegingsapparaat in goede conditie zijn om de activiteit te doen die je wilt, in de intensiteit die je wilt.

Er kunnen zich echter problemen voordoen als je abrupt begint te trainen door te veel van jezelf te eisen. Je lichaam zal dan waarschijnlijk niet naar behoren reageren. Dit verhoogt dus het risico op:

  • Peesblessures (Engelse link).
  • Spierscheuren.
  • Duizeligheid.
  • En andere negatieve effecten.

Of je nu dus een nieuwe actieve levensstijl begint of je oude trainingsritme hervat, je moet ervoor zorgen dat je je cardiovasculaire systeem en bloedsomloop herstelt. Op die manier verbeter je beetje bij beetje je fysieke conditie zonder blessures op te lopen.

Misschien ook interessant om te lezen:
De voordelen van lichaamsbeweging

Hoe met de WaRu-methode te beginnen

Muziek luisteren tijdens het hardlopen

Om je lichaam weer aan lichamelijke activiteit te laten wennen, is het belangrijk om voorzichtig te beginnen en de intensiteit geleidelijk te verhogen. Het eerste dat je moet overwegen voordat je enige vorm van lichamelijke activiteit gaat doen, is je lichaam voorbereiden en opwarmen.

Een goede warming-up beschermt je tegen allerlei soorten blessures. Als je eenmaal bent opgewarmd en de plek hebt gekozen waar je gaat trainen, dan kun je aan de slag.

Vervolgens gaat het erom om je eigen ritme te vinden. Stel daarna intervallen in om te voorkomen dat je je overbelast. Zo kun je de eerste dagen afwisselen met bijvoorbeeld intervallen van één minuut hardlopen en vier minuten lopen, in totaal twintig of dertig minuten.

Naarmate de dagen verstrijken, kun je deze intervallen aanpassen om hun intensiteit te verhogen. Je kunt dus doorgaan met een reeks van twee minuten hardlopen en drie minuten lopen. Dan kun je drie minuten hardlopen en twee minuten wandelen proberen… enzovoort, voor onbepaalde tijd.

Om deze oefening nog effectiever te maken, moet je ervoor zorgen dat de tijd die je aan het wandelen besteedt dynamisch is. Dit betekent dat je niet wandelt alsof je aan het slenteren bent. Je loopt in plaats daarvan in een hoog tempo. Je helpt ook om je bovenlichaam, dat wil zeggen je romp en armen, te versterken.

De voordelen van deze methode

Het starten of hervatten van een actief leven zal altijd je gezondheid verbeteren. Als je deze fysieke activiteit ook met een gezond dieet begeleidt, dan heb je gegarandeerd succes. Als je je training bijhoudt, dan zul je beetje bij beetje de volgende resultaten gaan opmerken:

Als je het daarnaast veilig en verantwoord te werk gaat door je fysieke capaciteiten aan te passen en in je eigen tempo te gaan, bescherm je jezelf tegen blessures.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Koplan JP, Powell KE, Sikes RK, Shirley RW, Campbell CC. An Epidemiologic Study of the Benefits and Risks of Running. JAMA J Am Med Assoc. 1982 Dec 17;248(23):3118–21.
  • Clement DB, Taunton JE, Smart GW. Achilles tendinitis and peritendinitis: Etiology and treatment. Am J Sports Med. 1984;12(3):179–84.
  • van Mechelen W. Running Injuries: A Review of the Epidemiological Literature. Vol. 14, Sports Medicine: An International Journal of Applied Medicine and Science in Sport and Exercise. Springer; 1992. p. 320–35.
  • Subotnick SI. The Biomechanics of Running Implications for the Prevention of Foot Injuries. Vol. 2, Sports Medicine: An International Journal of Applied Medicine and Science in Sport and Exercise. 1985. p. 144–53.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.