De waarschuwingstekens van blindedarmontsteking

Hoewel sommige symptomen ook kunnen wijzen op andere aandoeningen, is het heel belangrijk om te weten hoe je de symptomen kunt herkennen en om snel te handelen, zodat je kunt voorkomen dat blindedarmontsteking overgaat in buikvliesontsteking.
De waarschuwingstekens van blindedarmontsteking

Geschreven door Daniela Echeverri Castro

Laatste update: 24 augustus, 2022

De blindedarm is een wormachtige buis die ongeveer 1,3 centimeter dik en tien tot vijftien centimeter lang is. Het orgaan bevindt zich aan het begin van de dikke darm, in de onderbuik, in een deel van het lichaam dat ook wel onderste rechter kwadrant genoemd wordt. Vandaag willen we het hebben over blindedarmontsteking.

Lange tijd dacht men dat dit orgaan nutteloos was. Men wist namelijk niet welke functies het had. Het enige dat bekend was, was dat het orgaan schadelijk was voor de gezondheid wanneer het ontstoken raakte.

Meerdere studies tonen echter aan dat de blindedarm een bepaalde immunologische functie heeft, doordat hij lymfeweefsel bezit. Alle lymfeweefsels vormen samen het lymfatisch systeem. Dit is een netwerk van lymfeklieren die speciale vaten hebben om lymfe door het lichaam te transporteren.

De oorzaak van blindedarmontsteking is nog onbekend. Gedacht wordt dat het wordt veroorzaakt wanneer de darmen verstopt raken, wanneer er een vreemd deeltje in het lichaam terecht komt of, in zeldzame gevallen, door een tumor.

Wat gezondheidsdeskundigen vooral zorgwekkend vinden, is dat veel mensen niet weten wat de waarschuwingstekens van een blindedarmontsteking zijn. Daardoor wordt de aandoening in sommige gevallen pas ontdekt wanneer het al een ernstig stadium heeft bereikt.

Hoe weet je of je een blindedarmontsteking hebt?

Onthoud dat een vroege diagnose de sleutel is tot een goede behandeling. Daarom delen we in dit artikel de belangrijkste waarschuwingstekens.

Pijn rond de navel

Pijn rond de navel kan een symptoom van blindedarmontsteking zijn

Een van de eerste symptomen waar mensen last van hebben bij een blindedarmontsteking is een hevige pijn rond de navel. Deze pijn wordt echter vaak verward met gewone buikpijn.

In het geval van blindedarmontsteking blijft de pijn alsmaar toenemen. De pijn is voortdurend aanwezig, totdat de patiënt zich uiteindelijk realiseert dat dit geen gewone buikpijn is. Vaak is het zo dat de pijn erger wordt wanneer iemand moet hoesten of zachtjes op zijn buik drukt.

Om te controleren of de pijn die je voelt een symptoom is van blindedarmontsteking, kun je proberen om met je wijs- en middelvinger twee minuutjes zachtjes op het pijnlijke gebied te drukken.

In het geval van blindedarmontsteking zal dit hoogstwaarschijnlijk veel pijn veroorzaken. Dit kan zelfs zo erg zijn dat je misschien wel moet schreeuwen van de pijn.

Voorover gebogen lopen

In het geval van acute blindedarmontsteking zal degene die er last van heeft waarschijnlijk voorover gebogen lopen. Ook zal hij niet in staat zijn zich goed te bewegen. Wanneer de persoon rechtop probeert te lopen, neemt de pijn toe. Dit geeft aan dat er iets niet in orde is.

De meeste mensen die last hebben van een blindedarmontsteking kiezen ervoor om in bed te blijven liggen tot de pijn afneemt.

Andere manieren om te kijken of je last hebt van een blindedarmontsteking zijn springen en hoesten om te zien of de pijn in deze gevallen toeneemt. Dit is zelfs het eerste wat doktoren je zullen vragen te doen om een diagnose te kunnen stellen.

Koorts

Koorts kan een symptoom van blindedarmontsteking zijn

Koorts is de manier waarmee het lichamelijke immuunsysteem reageert op verschillende gezondheidsproblemen. In het geval van blindedarmontsteking zou je dit dan ook zeker moeten zien als een van de waarschuwingstekens.

Een normale lichaamstemperatuur schommelt rond de zevenendertig graden. Wanneer de lichaamstemperatuur stijgt en er daarnaast ook sprake is van andere symptomen, dan kan dit een teken zijn dat de blindedarm ontstoken is.

Misselijkheid en braken

Naarmate de ontsteking erger wordt, zal het lichaam meer symptomen vertonen. Denk bijvoorbeeld aan misselijkheid en braken.

Net als in het geval van koorts, kunnen beide symptomen echter ook het gevolg zijn van andere gezondheidsproblemen. Denk hierbij aan verschillende maag- darmaandoeningen.

De ontlasting verandert

Pijn tijdens het poepen? Dit symptoom doet zich pas in een later stadium voor. Het kan gepaard gaan met constipatie of diarree. Dit komt doordat het spijsverteringskanaal ontstoken raakt.

Verminderde eetlust

Verminderde eetlust kan een symptoom van blindedarmontsteking zijn

Dit symptoom kan in combinatie met enkele van de andere symptomen die we genoemd hebben aangeven dat er iets mis is met de blindedarm.

Over het algemeen is het voor mensen die last hebben van een blindedarmontsteking moeilijk om normaal te eten. Deze verandering komt zo plotseling opzetten, dat het overduidelijk is dat het niet het gevolg is van een maaginfectie of virus.

Wat zijn de complicaties?

Wanneer je deze waarschuwingstekens negeert, kan dit ervoor zorgen dat de ontsteking erger wordt en uiteindelijk een ernstig stadium bereikt.

De ergste complicatie die er kan ontstaan is dat de onbehandelde ontsteking het orgaan beschadigt. Het geïnfecteerde weefsel zou zo uiteindelijk buikvliesontsteking kunnen veroorzaken. Dit is een aandoening die fataal kan zijn.

Daarnaast kan een blindedarmontsteking ervoor zorgen dat er fistels, abcessen of infecties ontstaan.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.