De overeenkomsten en verschillen tussen groene en gele kiwi's

In een paar decennia zijn kiwi's de favoriete vrucht van veel mensen geworden, zowel om zijn eigenschappen als om zijn smaak. De meest opvallende soorten zijn groen en geel.
De overeenkomsten en verschillen tussen groene en gele kiwi's
Anna Vilarrasa

Geschreven en geverifieerd door de diëtist Anna Vilarrasa.

Laatste update: 24 augustus, 2022

Onlangs publiceerden we een artikel over de rode banaan, vandaag is het de beurt aan de gele kiwi! In grote lijnen zijn groene en gele (ook wel gouden) kiwi’s vergelijkbare variëteiten van dezelfde vrucht, maar er zijn toch enkele verschillen tussen beide. Hoewel het misschien subtiele verschillen zijn, kunnen ze je helpen om bij je volgende bezoek aan de groenteboer of supermarkt een keuze te maken tussen de ene en de andere.

In korte tijd is de kiwi van een vrijwel onbekende en wilde vrucht uitgegroeid tot een gewas van internationaal commercieel belang. Het is beslist een smakelijke en voedzame vrucht. Met de consumptie van slechts één middelgrote kiwi krijg je 85% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine C binnen. Het is ook een grote hulp voor mensen met darmproblemen.

Oorsprong en kenmerken van de kiwi

De kiwi komt oorspronkelijk uit China, waar hij groeit in de gematigde bossen en heuvels van het zuidwesten. Merkwaardig genoeg is het eigenlijk de bes van een liaan. Begin 1900 werd hij in Nieuw-Zeeland geïntroduceerd, en sindsdien wordt hij ook in andere gebieden met een warm klimaat gekweekt. In dit land kreeg het de naam kiwi, dankzij de vogel met dezelfde naam, die een nationaal symbool van de eilanden is.

De groene kiwi (Actinidia deliciosawordt wereldwijd het meest gekweekt. Van al zijn variëteiten is de Hayward soort degene die boven de rest uitsteekt. Gele kiwi’s behoren tot de soort Actinidia chinensis, die het op een na belangrijkste gewas is.

De opvallendste verschillen tussen groene en gele kiwi’s

Groene kiwi
Groene kiwi’s hebben een zuurdere smaak en combineren met sommige hartige recepten.

Op het eerste gezicht is het grootste verschil tussen de twee vruchten hun fysieke verschijning. Eenmaal geschild of in plakjes gesneden valt de gele kiwi op met een opvallende, bijna gladde gouden kleur. De groene kiwi daarentegen heeft een intens groenige tint en is gespikkeld met zwarte zaden.

Uiterlijk heeft de groene kiwi een ruwere, hardere en donkerder schil dan de gele kiwi. De gele kiwi, daarentegen, is bedekt met een dunnere, lichter gekleurde schil. Alle delen van de vrucht zijn eetbaar, hoewel de ruwe, harde schil meestal wordt weggegooid.

Bij het proeven is de gele kiwi zoeter en zachter dan de groene soort. Daarom is de eerste perfect om toe te voegen aan, en te versieren met, zoete gerechten en desserts, zoals gebak en ijs. Hij is ook ideaal om op zichzelf als tussendoortje te eten.

Ook kan de groene kiwi op zichzelf gegeten worden en is hij favoriet bij mensen die zich aangetrokken voelen tot een licht zure smaak. Het is een populair ingrediënt in smoothies en om te serveren in een veelheid van hartige gerechten.

Voedingskundige verschillen tussen groene en gele kiwi’s

Kiwisap
Kiwi’s leveren vezels, fytochemicaliën, en vitamine C in grote verhoudingen. Dat laatste overheerst bij de gele soort.

Kiwi’s hebben een hoge concentratie aan voedingsstoffen. Daartoe behoren vitamine C, voedingsvezels, en folaten. Maar ze bevatten ook andere zeer belangrijke bioactieve bestanddelen (Engelse link), zoals enzymen, antioxidanten, en verschillende fytochemicaliën.

Dit is de voedingssamenstelling van 100 gram vruchtvlees van de kiwi volgens de FDA (Engelse link):

  • Water: 84 gram
  • Energie: 58 kilocalorieën
  • Eiwit: 1 gram
  • Lipiden: 0,44 gram
  • Koolhydraten: 44 gram
  • Vezels: 3 gram
  • Vitamine C: 93 milligram
  • Kalium: 198 milligram
  • Vitamine E: 1,36 milligram
  • Vitamine B9 (folaat): 26 microgram
  • Bètacaroteen: 52 microgram
  • Luteïne + zeaxanthine: 122 microgram

Het blijkt dat zowel groene als gele kiwi’s qua samenstelling vrij veel op elkaar lijken. Het grootste verschil zit in het vitamine C-gehalte (Engelse link), dat veel hoger is in de gouden (gele).

Ascorbinezuur (of vitamine C) is een belangrijke micronutriënt voor de dagelijkse werking van ons lichaam. Het heeft een antioxiderende eigenschap die het in staat stelt de schadelijke werking van vrije radicalen te bestrijden. Het is nodig voor de collageenproductie en verbetert de ijzeropname.

Ook de rol ervan in de gezondheid is al lang bekend. Een Cochrane-overzicht (Engelse link) benadrukt zijn rol bij het verbeteren van de werking van het immuunsysteem en bij het verminderen van de symptomen van verkoudheid.

Afgezien van deze eigenschappen is de kiwi een vrucht die het spijsverteringsproces bevordert, zowel vanwege de voedingsvezels als vanwege de aanwezigheid van enkele enzymen (Engelse link) die helpen bij het afbreken van eiwitten. Het is ook perfect om de darmtransit te bevorderen.

Groene en gele kiwi’s zijn perfect voor een gezond dieet

Veel fruit en groenten eten is een heilzame gewoonte en een van de fundamenten van een gezonde voeding. Kiwi’s, zowel de gele als de groene versies, hebben een interessante hoeveelheid vitaminen, vezels en antioxidanten die goed zijn voor je gezondheid.

Het kiezen van de een of de ander is bijna een beslissing van persoonlijke voorkeur, want de belangrijkste verschillen zitten in smaak en textuur. Dat gezegd hebbende, kan het op bepaalde tijden en in bepaalde streken moeilijker zijn de gele versie te vinden, die ook duurder is.

Beide zijn thuis heel goed houdbaar, uit de koelkast, en beschut tegen zon en hitte. Je kunt er echter het beste op letten dat ze niet overrijp zijn.

Als ze hun ideale rijpheid bereikt hebben, hoef je alleen nog maar te beslissen of je ze alleen wilt eten of met ander fruit, in een smoothie, of in een salade. Het maakt niet uit wanneer je ze eet, want kiwi’s bieden al hun eigenschappen, op welk moment van de dag je ze ook eet.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Food Data Central. Kiwi fruit, raw. U.S. Department of Agriculture. Octubre 2020.
  • Hemilä H, Chalker E. Vitamin C for preventing and treating the common cold. The Cochrane Database of Systematic Review. Enero 2013. 31 (1): CD000980.
  • Kaur L, Boland M. Influence of kiwifruit on protein digestion. Advances in Food and Nutrition Research. 2013. 68: 149-67.
  • National Institutes of Health. Office of Dietary Supplements. Vitamina C. Diciembre 2019. U.S. Department of Health and Human Services.
  • Richardson D. P, Ansell J, Drummond L. N. The nutritional and health attributes of kiwifruit: a review. European Journal of Nutrition. Febrero 2018. 57 (8): 2659-2676.
  • Sivakumaran S, Huffman L, et al. The nutritional composition of Zespri SunGold Kiwifruit and Zespri Sweet Green Kiwifruit. Food Chemistry. Enero 2018. 1; 238: 195-202.
  • Valero Gaspar T, Rodríguez Alonso P, et al. La alimentación española. Características nutricionales de los principales alimentos de nuestra dieta. Fundación Española de la Nutrición y Ministerio de Agricultura, Pesca y Alimentación. 2018.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.