Stap voor stap recept voor kiwi-jam

Heb je ooit kiwi-jam gegeten? We gaan je leren hoe je het op een eenvoudige en snelle manier kunt maken om van alle voordelen van deze vrucht te profiteren.
Stap voor stap recept voor kiwi-jam
Saúl Sánchez Arias

Geschreven en geverifieerd door de diëtist Saúl Sánchez Arias.

Laatste update: 24 augustus, 2022

Kiwi-jam is niet de meest voorkomende smaakmaker. Het is ongebruikelijk om het in supermarkten en winkelcentra te vinden. Deze jam heeft echter positieve gezondheidseigenschappen. Het is ook gemakkelijk om thuis te maken als je de goede producten hebt. Hier laten we je een recept zien om snel een fantastische kiwi-jam te maken.

Onthoud wel dat variatie de sleutel tot een goede gezondheid is. Hoe breder het spectrum van verschillende soorten fruit dat je dieet bevat, hoe beter het voor je is.

Kiwi-jam

Voordat we volledig op het bereidingsproces ingaan, willen we het eerst over de eigenschappen van kiwi hebben. Het is een vrucht die vanwege het hoge vezelgehalte vaak wordt gebruikt om constipatie te bestrijden. Naast onoplosbare vezels bevat het ook een deel oplosbare vezels.

Dit element werkt als een prebioticum en verbetert de gezondheid van je microbiota. Dat blijkt uit een studie gepubliceerd in het Central European Journal of Public Health (Engelse link). Het verklaarde dat een regelmatige vezelinname verband houdt met de groei van gunstige bacteriën die het spijsverteringskanaal bewonen.

Op dezelfde manier is het een vrucht met een hoge concentratie vitamine C. Dankzij deze eigenschap kan het gunstig zijn om kanker te helpen voorkomen, omdat deze voedingsstof schade aan cellulair DNA vermindert. Dat blijkt uit onderzoek in het tijdschrift Nutrition and Cancer (Engelse link).

Aan de andere kant is vitamine C ook in staat een gunstig effect op het immuunsysteem te hebben en zijn functies te bevorderen. Een studie in Frontiers of Immunology bevestigt (Engelse link) dat het regelmatig consumeren van deze stof het risico op het ontwikkelen van infectieuze luchtwegaandoeningen vermindert.

Recept voor kiwi-jam

Ingrediënten

Gesneden kiwi
 • 1 kilo zeer rijpe kiwi’s
 • 2 1/2 kopje suiker
 • Het sap van een citroen
 • 1 theelepel agar-agar

Misschien ook interessant om te lezen:
Vijf kiwismoothies die je moet proberen

Stap voor stap instructies

 • Eerst moet je de kiwi’s schillen en snijden. Over deze stap hoef je niet al te lang te doen, je kunt ze in grove stukken snijden. Doe ze vervolgens in een pan en pers het citroensap erover uit.
 • Voeg vervolgens de suiker toe en roer alles door elkaar. Het is belangrijk dat het mengsel minimaal twee uur staat, maar je kunt het ook een nacht laten staan om een betere smaak te krijgen.
 • Als het klaar is met rusten, zet je de pan op het vuur en wacht je tot het begint te koken.
 • Zodra het aan de kook raakt kook je het op een laag vuur verder en zorg je ervoor dat je af en toe roert, zodat het fruit niet aanbrandt. Als je ziet dat er veel schuim ontstaat, kun je dit met een lepel verwijderen.
 • Terwijl de jam kookt, moet je de potten voorbereiden waarin je de jam gaat bewaren. Zorg ervoor dat ze van glas zijn, en het is het beste als ze geen hobbels of vervormingen hebben. Plaats ze in de oven op 175ºC om ze uit te drogen na intensief wassen, terwijl je de deksels uitkookt om ze te steriliseren.
 • Als de jam gaar is en de gewenste dikte heeft, haal je hem van het vuur. Dit duurt ongeveer 45 minuten, omdat het fruit eerst volledig moet afbreken.
 • Op dit punt kun je een beetje agar-agar toevoegen om een textuur te krijgen die meer op traditionele jam lijkt. Je kunt het ook in de blender doen als je een gladdere consistentie wilt.
 • De laatste stap bestaat eruit om de jam in de glazen potten te doen en deze goed af te sluiten. Plaats ze vervolgens in een kokend waterbad om een vacuüm te creëren. Je kunt de potten in de voorraadkast, op een droge en donkere plaats bewaren.

Kiwi-jam maken

Glas met kiwisap

Dit recept voor kiwi-jam is heel eenvoudig. De sleutel om het recept zo perfect mogelijk te maken, is de kwaliteit van het fruit. Probeer biologische en seizoensgebonden kiwi’s te krijgen, zodat deze zo goed mogelijk smaken en ruiken.

Bedenk daarentegen dat dit een recept met suiker is. Om deze reden moet je het met mate consumeren. Het is belangrijk om het af te wisselen met onbewerkt fruit, omdat je op deze manier alle vezels uit het fruit haalt zonder de extra calorieën. Over het algemeen is dat beter voor je gezondheid.

Tot slot raden we je aan om wat havermoutpannenkoekjes te maken en de jam erop te smeren. Zo maak je een heerlijk ontbijt voor speciale dagen. Het smaakt ook heerlijk op meergranentoast en door wat yoghurt.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Lippi G, Mattiuzzi C. Kiwifruit and Cancer: An Overview of Biological Evidence. Nutr Cancer. 2020;72(4):547-553. doi: 10.1080/01635581.2019.1650190. Epub 2019 Aug 7. PMID: 31387399.
 • Hijová E, Bertková I, Štofilová J. Dietary fibre as prebiotics in nutrition. Cent Eur J Public Health. 2019 Sep;27(3):251-255. doi: 10.21101/cejph.a5313. PMID: 31580563.
 • Cerullo G, Negro M, Parimbelli M, Pecoraro M, Perna S, Liguori G, Rondanelli M, Cena H, D’Antona G. The Long History of Vitamin C: From Prevention of the Common Cold to Potential Aid in the Treatment of COVID-19. Front Immunol. 2020 Oct 28;11:574029. doi: 10.3389/fimmu.2020.574029. PMID: 33193359; PMCID: PMC7655735.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.