De eigenschappen van hazelnootmelk

Ken jij de vele voordelen van hazelnootmelk al? Behalve dat het een heerlijk drankje is, dragen de voedingsstoffen ervan bij aan je gezondheid. Lees er hier meer over!
De eigenschappen van hazelnootmelk
Florencia Villafañe

Geschreven en geverifieerd door de diëtist Florencia Villafañe.

Laatste update: 09 augustus, 2022

De eigenschappen van hazelnootmelk zijn handig om van te profiteren als je veganist of vegetariër bent of lijdt aan lactose-intolerantie. Hoewel de meeste mensen het onder deze naam kennen, zouden we kunnen zeggen dat het eigenlijk een plantaardige drank is.

Het wordt gemaakt van hazelnoten en water en bevat de voedingsstoffen van deze noot. Dat is waar de goede eigenschappen vandaan komen. Ken jij de vele voordelen ervan al? Blijf lezen om erachter te komen wat deze eigenschappen zijn!

De eigenschappen van hazelnootmelk

Hoewel de samenstelling van plantaardige melksoorten niet vergelijkbaar is met die van dierlijke melk, biedt ook hazelnootmelk vele voordelen voor het lichaam. Deze voordelen komen echter het beste tot uiting als je het in een gevarieerd en uitgebalanceerd dieet opneemt.

Wanneer je plantaardige dranken ter vervanging van zuivelproducten koopt, moet je kiezen voor dranken die verrijkt zijn met calcium.

In feite zijn hazelnoten, net als andere noten, energierijk en gezond. Ze bevatten vitamines, mineralen, eiwitten en onverzadigde vetzuren, evenals voedingsvezels en antioxidanten.

Dranken die gemaakt zijn van hazelnoten hebben deze eigenschappen ook. Laten we de gunstige eigenschappen van hazelnootmelk eens nader bekijken.

Hazelnootmelk draagt bij aan de groei en vorming van weefsel

Volgens gegevens uit het Argentijnse nationale voedseldirectoraat (Spaanse link), bevat hazelnoot de volgende mineralen:

  • kalium
  • calcium
  • fosfor
  • magnesium
  • zink
  • ijzer

Deze mineralen zijn allemaal nodig om weefsels te vormen en vitale processen uit te voeren en bij te dragen aan de groei. In feite hebben ook enkele van de kleine metabole processen in onze cellen deze essentiële elementen nodig.

Houd er rekening mee dat het lichaam niet 100% van het calcium in deze melk opneemt. De opname ligt lager dan bij zuivelproducten het geval is. Voor de mensen die geen zuivelproducten (kunnen) consumeren kan hazelnootmelk echter een belangrijke bron van calcium zijn.

Je kunt ook dit artikel lezen:
Recepten voor snacks van plantaardige melk

Hazelnootmelk kan helpen hart- en vaatziekten te voorkomen

Enkele hazelnoten in een kom

De meeste vetten in hazelnoten zijn onverzadigde vetzuren, vooral omega-9-vetzuren. Dat geldt ook voor de vetten in amandelen en pistachenoten. Ze bevatten ook omega-3-vetzuren, maar in mindere mate. Deze lipiden zijn de sleutel tot onder andere:

  • de ontwikkeling en het correct functioneren van het zenuwstelsel.
  • het op een laag niveau te houden van het ‘slechte’ cholesterol (LDL).
  • het verhogen van de hoeveelheid goed cholesterol (HDL)
  • de verlaging van het gehalte triglyceriden.

Volgens beschikbare wetenschappelijke studies (Spaanse link) kan het regelmatig drinken van hazelnootmelk dan ook bijdragen aan de preventie van hart- en vaatziekten.

Het kan veroudering vertragen

Deze plantaardige melk bevat zowel zink, magnesium als vitamine E. Daardoor heeft hazelnootmelk antioxiderende effecten. Zo kan het cellulaire schade helpen voorkomen en veroudering vertragen. Het helpt ook om de elasticiteit van de bloedvaten te behouden.

Het kan de spijsvertering bevorderen

Hazelnootmelk kan constipatie helpen te voorkomen en de spijsvertering te verbeteren. Dat komt doordat hazelnoten voedingsvezels bevatten. Deze dragen bij aan de optimale werking van het maagdarmkanaal en kunnen daarmee gerelateerde problemen, zoals obstipatie, voorkomen en verminderen.

Voedingsvezels zijn een natuurlijke regulator van peristaltiek en daarom nuttig bij mensen met chronische obstipatie. In elk geval moet het totale dagelijkse verbruik worden vastgesteld op basis van de functionaliteit van het darmmicrobioom (Spaanse link), omdat deze ermee in wisselwerking staat.

Hazelnootmelk kan helpen om het zenuwstelsel te beschermen

Deze noten bevatten ijzer, foliumzuur en andere B-vitamines, zoals B1, B2, B3 en B6. Daarom kan het drinken ervan de neurale ontwikkeling en de zorg voor het zenuwstelsel ten goede komen. Zelfs jonge kinderen kunnen het drinken.

Hoe maak je hazelnootmelk met behoudt van de eigenschappen?

Hazelnoten en hazelnootmelk

Als je thuis hazelnootmelk wilt maken, let dan op dit recept! Het is namelijk heel gemakkelijk om thuis hazelnootmelk te maken. Je hebt alleen drinkwater en hazelnoten nodig. Als je wilt, kun je echter ook rozijnen, dadels, vanille of andere ingrediënten met een lekkere smaak toevoegen.

Hier zijn de stappen:

  • Ten eerste moet je de hazelnoten gedurende acht uur weken, zodat ze water opnemen en hun volume verdubbelen. Houd er hierbij rekening mee dat ze rauw moeten zijn. Dit recept werkt niet als ze geroosterd zijn.
  • Na deze tijd moet je ze zeven en in een blender doen.
  • Normaal gesproken kun je drie kopjes water gebruiken voor elke kop geweekte hazelnoten. Als je echter wilt dat de drank geconcentreerder is, kun je de hoeveelheden variëren. Je moet het water beetje bij beetje toevoegen om het gemakkelijker te maken de goede dikte te krijgen.
  • Het volgende dat je moet doen, is het zeven in een kaasdoek om de vloeistof te scheiden van de notenpulp. Daarna is je plantaardige drankje klaar!
  • Bewaar het tenslotte in een afsluitbare glazen fles en voeg desgewenst een smaakje toe.

Over het algemeen bevatten industriële hazelnootmelksoorten toegevoegde suikers, een feit dat je kunt verifiëren door de etiketten te lezen. Soms zijn ze verrijkt met calcium om de hoeveelheid in dierlijke melk te benaderen. Uiteraard worden er vaak conserveermiddelen aan toegevoegd en worden voor het maken van deze dranken industriële methoden gebruikt.

Wat je moet onthouden over de eigenschappen van hazelnootmelk

Deze drank is lekker, nuttig en complementair als onderdeel van een gevarieerde en gezonde voeding. Het is echter belangrijk om te onthouden dat het niet precies dezelfde voedingsstoffen bevat als koemelk.

Als je geen zuivelproducten consumeert, moet je ervoor zorgen dat je voldoende calcium en eiwitten uit andere voedselbronnen haalt. Idealiter zou je een diëtist moeten raadplegen om eventuele problemen in de toekomst te voorkomen. Een tekort aan vitaminen en mineralen en andere voedingsstoffen kan namelijk ernstige gevolgen op de lange termijn hebben.

Als je hazelnootmelk in je dieet opneemt, draagt dit mogelijk bij aan je cardiovasculaire gezondheid en de vertraging van het verouderingsproces. Denk eraan om te kiezen voor natuurlijke zelfgemaakte varianten om de industriële toevoegingen van de voedingsindustrie te vermijden. Als je het in een supermarkt koopt, lees dan het etiket om te weten wat het product bevat.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Naranjo García, C. M. (2018). Análisis de las propiedades de la Avellana (Corylus Avellana L.) para la elaboración de una bebida alcohólica artesanal “Cafellana” y su comercialización en la ciudad de Guayaquil (Bachelor’s thesis, Universidad de Guayaquil, Facultad de Ingeniería Química).
  • Dyner, Luis, et al. “Contenido de calcio, fibra dietaria y fitatos en diversas harinas de cereales, pseudocereales y otros.” Acta bioquímica clínica latinoamericana 50.3 (2016): 435-443.
  • Nutricional, Centro Salud. “Diferencias nutricionales de la gama de leches vegetales ALPRO-CAPSA.” (2017).
  • de Campagnaro, Evila Dávila. “Bebidas vegetales y leches de otros mamíferos.” Archivos venezolanos de puericultura y pediatría 80.3 (2017): 96-101.
  • López Uriarte, Patricia Josefina. Efecto del consumo de frutos secos sobre el estrés oxidativo. Diss. Universitat Rovira i Virgili.
  • NUTRICIÓN Y EDUCACIÓN ALIMENTARIA FICHA N° 54 FRUTOS SECOS: Aliados para tus comidas. Disponible en: http://www.alimentosargentinos.gob.ar/HomeAlimentos/Nutricion/fichaspdf/Ficha_54_Frutos_Secos.pdf.
  • de Campagnaro, E. D. (2017). Bebidas vegetales y leches de otros mamíferos. Archivos venezolanos de puericultura y pediatría80(3), 96-101.
  • Herrera, Martha Coronado, et al. “Los ácidos grasos omega-3 y omega-6: nutrición, bioquímica y salud.” Revista de educación bioquímica 25.3 (2006): 72-79.
  • Arós, Fernando, and Ramón Estruch. “Dieta mediterránea y prevención de la enfermedad cardiovascular.” Revista Española de Cardiología 66.10 (2013): 771-774.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.