Eigenschappen en voordelen van havermelk

Havermelk is een drank met een geweldig voedingsprofiel dat naast vele andere problemen helpt bij het voorkomen van stofwisselings- en spijsverteringsstoornissen. Let goed op!
Eigenschappen en voordelen van havermelk
Eliana Delgado Villanueva

Geschreven en geverifieerd door de voedingsdeskundige Eliana Delgado Villanueva.

Laatste update: 24 augustus, 2022

De vele voordelen van havermelk maken het een geweldig alternatief voor mensen die een veganistisch of vegetarisch dieet volgen. Het is ideaal voor diegenen die geen dierlijke drankjes meer willen drinken, of voor mensen die last hebben van lactose-intolerantie.

Wat het geval ook is, havermelk is een uitstekende natuurlijke optie, zelfs voor de kleintjes in huis, vanwege de voedingswaarde en de voordelen die het biedt. Maar het kan zijn dat je jezelf al hebt afgevraagd: waarom noemen ze het havermelk als het geen zuivelproduct is?

Deze naam is te danken aan een reclame campagne, waarschijnlijk afgeleid van het uiterlijk van sojamelk en omdat in zekere zin veel mensen het als zodanig herkennen. De juiste naam is echter haverdrank of plantaardige haverdrank.

Voordelen van havermelk

In 100 ml havermelk vind je de volgende voedingsstoffen:

 • 1 gram eiwit
 • o,04 gram natrium
 • 0% cholesterol
 • 0% lactose
 • 1,5 gram vetten (waarvan 42% meervoudig onverzadigd)
 • 9,7% van de dagelijks aanbevolen hoeveelheid vezels

Vanwege de eigenschappen kun je zien dat havermelk veel voordelen biedt aan mensen die geen lactose kunnen consumeren of die een hoog vetgehalte in hun bloed hebben. Bovendien maakt de lage natriumhoeveelheid het goed voor mensen met een hoge bloeddruk.

Nutritionele eigenschappen van havermelk

Eigenschappen en voordelen van havermelk

De voordelen van havermelk zijn onder andere dat het veel essentiële voedingsstoffen en een grote verscheidenheid aan eigenschappen heeft, ideaal voor een gezond, gevarieerd en uitgebalanceerd dieet.

Vezels

Havermelk levert goede hoeveelheden vezels, wat essentieel is voor het goed functioneren van je darmen. Het helpt daardoor bij het reguleren van de darmtransit en het voorkomen of behandelen van obstipatie.

Koolhydraten

Het is ook een drankje dat energie geeft. Het heeft vooral een hoge concentratie aan gezonde koolhydraten. 100 gram havermelk levert bijna 10 gram complexe koolhydraten.

Hoog eiwitgehalte

Havermelk valt ook op door het hoge eiwitgehalte, hoewel het in vergelijking met op dieren gebaseerde dranken, zoals koemelk, veel minder oplevert. Maar 1 kopje havermelk levert nog steeds 2 gram eiwit op.

Hoog vitamine B-gehalte

Een ander voordeel van deze haverdrank is dat het veel B-vitamines bevat, die essentieel zijn voor je zenuwstelsel.

Essentiële aminozuren

Deze drank levert ook goede hoeveelheden essentiële aminozuren, die je lichaam helpen om nieuw weefsel te vormen en je spier- en zenuwstelsel te onderhouden.

Hoog calciumgehalte

Normaal gesproken associeer je calcium met zuivelproducten. Maar wist je dat 100 gram havermelk wel 120 mg calcium bevat? Dit mineraal draagt bij aan de gezondheid van je botten, helpt hun ontwikkeling en houdt ze sterk en gezond.

Gezondheidsvoordelen van havermelk

Havermelk heeft vele gezondheidsvoordelen

Alles wat we tegenwoordig weten, bevestigt of vergroot de kennis van de volksgeneeskunde en stelt ons in staat te bevestigen dat haver een effectief voedingsmiddel is om je gezondheid te behouden of te herstellen.

1. Het verlaagt het cholesterol

Havermelk bevat geen cholesterol en wordt beschouwd als een uitstekende drank om je lichaam te helpen het hoge vetgehalte in je bloed te verlagen. Niet alleen cholesterol maar het vermindert ook de triglyceriden.

Daarnaast, zoals studies hebben bevestigd (link in het Engels), voorkomt regelmatige consumptie van haver obesitas en vermindert het de distributie van buikvet en verbetert het de leverfunctie.

2. Het helpt je lichaam schoon te maken

Havermelk is een zuiveraar, wat betekent dat het perfect is om je te helpen gezond te blijven en je lichaam schoon te houden. Op dezelfde manier kan het je helpen af te vallen, omdat het daar het de eetlust remt je helpt voedsel te vermijden dat je niet nodig hebt.

3. Het drinken van havermelk regelt de bloedsuikerspiegel

Havermelk stimuleert de activiteit van de alvleesklier en is een bron van langzaam opneembare koolhydraten en vezels. Daarom is het goed voor diabetici die niet afhankelijk zijn van insuline om de bloedsuikerspiegel te helpen stabiliseren. Als je het bijvoorbeeld bij het ontbijt drinkt, kun je je glucose ermee onder controle houden.

4. Bescherming tegen kanker door het drinken van havermelk

Sommige onderzoeken die uitgevoerd zijn in de Verenigde Staten lijken de consumptie van havermelk te relateren aan een zekere mate van bescherming tegen bepaalde soorten kanker, zoals dikke darm-, borst- en prostaatkanker. Dit is vooral belangrijk in een tijd waarin de sterftecijfers voor kanker jaar na jaar toenemen.

5. Bevordert de spijsvertering

Veel mensen die last hebben van maagzweren drinken dagelijks havermelk om de symptomen te verlichten. Het helpt ook bij:

 • brandend maagzuur
 • gastritis
 • obstipatie
 • diarree en gas

Een analyse, uitgevoerd in 2014, van verschillende wetenschappelijke onderzoeken die tot dan toe waren uitgevoerd met betrekking tot de effecten van haver op obstipatie (link in het Engels), heeft uitgewezen dat haver inderdaad het gewicht van je ontlasting aanzienlijk kan verhogen en constipatie kan helpen verminderen.

Om af te sluiten, hopen we dat al deze informatie nuttig is geweest. Probeer dit drankje aan je dieet toe te voegen, we zijn ervan overtuigd dat je zo zult genieten van de vele voordelen van havermelk.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Jensen T., Adelmalek MF., Sullivan S., Nadeau KJ., et al., Fructose and sugar: a major mediator of non alcoholic fatty liver disease. J Hepal, 2018. 68 (5): 1063-1075.
 • Burt LA., Billington EO., Rose MS., Raymond DA., et al., Effect of high dose vitamin D supplementation on volumetric bone density and bone strength: a randomized clinical trial. JAMA, 2019. 322 (8): 736-745.
 • Chang HC., Huang CN., Yeh DM., Wang SJ., et al., Oat prevents obesity and abdominal fat distribution, and improves liver function in humans. Plants Foods Hum Nutr, 2013.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.