De 9 beste huismiddeltjes voor gebrek aan eetlust

Als uw gebrek aan eetlust meerdere dagen aanhoudt, is het belangrijk om naar een arts te gaan om problemen uit te sluiten en vooral om voedingstekorten te voorkomen.
De 9 beste huismiddeltjes voor gebrek aan eetlust
Elisa Morales Lupayante

Geschreven en geverifieerd door de pedagoog in lichamelijke opvoeding en voedingsdeskundige Elisa Morales Lupayante.

Laatste update: 13 februari, 2023

Een gebrek aan eetlust of slechte eetlust is een aandoening die, indien niet tijdig behandeld, ernstige gevolgen voor de gezondheid kan hebben. Het is bekend (Engelse link) dat het veel voorkomt bij ouderen, vooral bij hen die in verpleeghuizen wonen of in het ziekenhuis zijn opgenomen. Het kan echter elke leeftijdsgroep treffen. Vandaag laten we je de beste huismiddeltjes zien om je eetlust op te wekken.

Een gebrek aan eetlust

Zoals deskundigen (Engelse link) aangeven, wordt het gevoel van eetlust gereguleerd door de frontale kwab, het cortico-limbisch systeem en de hypothalamus, evenals boodschappers als serotonine en leptine.

De meeste gevallen van gebrek aan eetlust zijn van voorbijgaande aard, ofwel door stress, zenuwen, of een kortstondige stoornis die het verlangen om te eten doet verdwijnen.

Als dit sporadisch gebeurt, kan het het energieniveau, de stemming en zelfs het vermogen om dagelijkse taken uit te voeren beïnvloeden. Maar in het algemeen kan het worden opgelost door de oorzaak te genezen of te wachten tot het verdwijnt.

In andere gevallen kan de oorzaak het bestaan van een ernstiger of hardnekkiger ziekte of gezondheidsprobleem zijn. Enkele gevallen waarin dit kan gebeuren zijn kanker, depressie, hypothyreoïdie of chronische obstructieve longziekte.

In deze omstandigheden is er bezorgdheid over het mogelijke gebrek aan voedingsstoffen en gewichtsverlies waartoe een langdurig gebrek aan eetlust kan leiden. Daarom is het essentieel om er, voordat het complicaties genereert, aandacht aan te besteden. Ontdek hieronder in dit artikel enkele alternatieven die helpen om de honger te stimuleren.

Remedies voor een gebrek aan eetlust

Wanneer je niet echt zin hebt om te eten, kun je enkele remedies en thuistrucs toepassen om je lichaam te helpen verteren, je eetlust op te wekken en meer voedzame maaltijden te krijgen die je helpen voldoende energie te leveren.

1. Maak en eet kleinere maaltijden

Gezonde voeding
Het is belangrijk om voorrang te geven aan voedingsmiddelen als koolhydraten, olijfolie, blauwe vis, droge vruchten en noten, de kaas, peulvruchten en eieren wanneer je geen eetlust hebt.

Hoewel het een tegenstrijdigheid lijkt, is het niet raadzaam om, wanneer iemand weinig eetlust en weinig zin in eten heeft, zeer beladen borden op te dienen. Dit kan een afwijzing van een goed begin creëren en de inname belemmeren.

Ook vergemakkelijkt weinig en vaak eten de spijsvertering en bevordert het meer honger hebben na een tijdje, waardoor het totaal aan energie van het lichaam aan het eind van de dag kan toenemen.

Bij deze maaltijden is het belangrijk voorrang te geven aan voedingsmiddelen als koolhydraten, olijfolie, vette vis, droge vruchten en noten, de kaas, peulvruchten en eieren.

2. Bereid opzichtige gerechten

Als je geen honger hebt, lijkt het misschien een grote inspanning om ingewikkelde recepten te koken. De presentatie van je eten mag echter niet vergeten worden, want dit is heel belangrijk om de maagsappen te stimuleren en de eetlust op te wekken.

Enkele ideeën om dit te bereiken zijn de volgende:

 • Heb verschillende gekleurde etenswaren op je bord.
 • Plaats je eten op een opvallende manier.
 • Gebruik kruiden en specerijen om smaak en afwisseling aan elke maaltijd toe te voegen.
 • Dress met extra vierge olijfolie: dit levert calorieën op en versterkt de smaak van alle ingrediënten.

We denken dat je het misschien ook leuk vindt om dit artikel te lezen:
Hyporexia of gebrek aan eetlust

3. Plan je maaltijden

Kaneel
Kruiden zoals kaneel kunnen je eten appetijtelijker maken.

Honger is altijd een van de belangrijkste indicatoren dat het lichaam energie nodig heeft. Maar als de eetlust om welke reden dan ook uitvalt, is het misschien niet raadzaam om daarop te vertrouwen.

Het is dus raadzaam om van tevoren na te denken over je dagelijkse maaltijden, ze zo nodig klaar te hebben, en te voorkomen dat je er een overslaat. Hetzelfde geldt voor snacks halverwege de ochtend en halverwege de middag, die je zo nodig van huis kunt meenemen.

4. Creëer een positieve sfeer als je een gebrek aan eetlust hebt

Eten in een aangename situatie kan helpen om je eetlust te vergroten en je geleidelijk aan aan te moedigen om meer te eten.

Om dit te doen is het een goed idee om de tafel te dekken, eten op borden te serveren, muziek te draaien, of in gezelschap te eten.

Sommige gegevens tonen aan (Engelse link) dat maaltijden eten met vrienden of tv kijken de aandacht afleidt van het geconsumeerde voedsel en je inname en spijsvertering kan beïnvloeden.

5. Oefening

Het doen van lichamelijke activiteit of het beoefenen van een sport gaat gepaard met een uitgave van energie die het lichaam moet herstellen. Daarom gaat het meestal gepaard met een toename van de eetlust.

Het maakt niet uit of de intensiteit niet hoog is; je kunt beginnen met eenvoudige wandelingen als het huidige activiteitenniveau laag is.

Vergeet ook niet dat lichaamsbeweging heel positief is om angst en stress te verbeteren. Als dit de redenen zijn voor het gebrek aan eetlust, zullen de voordelen nog groter zijn.

6. Houd je vezelconsumptie in de gaten

Tegenwoordig is het bekend dat deze voedingsstof positieve effecten uitoefent op het lichaam, maar het is ook een van degenen die het gevoel van volheid en verzadiging vergemakkelijken.

Om deze reden kan het, zolang het gebrek aan eetlust en de problemen met eten aanhouden, de voorkeur verdienen om de aanwezigheid ervan in je maaltijden wat te verminderen.

Om dit te doen kun je enkele van deze veranderingen doorvoeren:

 • Kies geraffineerde granen in plaats van hele granen (brood, rijst, pasta, etc).
 • Schil je fruit.
 • Kies gekookte groenten en combineer ze met aardappelen of zoete aardappelen.
 • Bereid salades met pasta, rijst, maïs, tonijn of avocado, en vermijd grote porties sla, spinazie, wortels, enz.
 • Verminder de porties peulvruchten en verhoog de aanwezigheid van eieren of vis.

7. Je favoriete voedingsmiddelen kiezen bij gebrek aan eetlust

Afwisseling in de voeding is belangrijk, maar als er problemen zijn met eten, is het misschien niet het beste moment om jezelf te dwingen voedingsmiddelen te introduceren die niet zo smakelijk zijn.

Voor een bord zitten en weten dat je met plezier gaat eten wat erop ligt, kan je meer laten eten. Om ervoor te zorgen dat deze voedingsmiddelen beschikbaar zijn, is het beter om ze te plannen en altijd bij de hand te hebben.

De enige uitzondering op deze remedie is om geen misbruik te maken van fastfood, snoepgoed of kant-en-klaar maaltijden, zelfs als deze het meest smakelijk zijn. In deze gevallen moet je zoeken naar manieren om thuis gezonde en voedzame alternatieven te bereiden.

8. Probeer een remedie met laurier

In de natuurgeneeskunde is laurier naar voren geschoven als een digestief tonicum dat wordt aanbevolen om overtollige zuurgraad en irritatie onder controle te houden.

Deze eigenschappen zijn gunstig voor de behandeling van slechte eetlust. Door maagklachten te verzachten, herstellen ze het verlangen om te eten.

Ingrediënten

 • 2 of 3 laurierblaadjes
 • 1 kopje water (250 milliliter)

Bereiding

 • Voeg eerst de laurierblaadjes toe aan een kopje water en breng het aan de kook.
 • Haal het van het vuur als het aan de kook komt, dek het af en wacht tot het 5 tot 10 minuten trekt.

Hoe in te nemen

 • Drink 30 minuten voor elke maaltijd een kopje aftreksel.

Bevalt dit artikel? Misschien wil je dit artikel ook lezen:
Gebrek aan eetlust tijdens de zwangerschap

9. Pepermunt, kamille en citroenmelisse

De 9 beste huismiddeltjes voor gebrek aan eetlust
Kamille heeft kalmerende eigenschappen, die kunnen helpen je eetlust te verbeteren als je gebrek aan eetlust te wijten is aan stress.

De digestieve en kalmerende eigenschappen van de planten die in deze infusie worden gecombineerd zijn nuttig om de eetlust op te wekken. Dit is vooral het geval als de afwezigheid ervan verband houdt met episodes van stress en nervositeit.

Ingrediënten

 • 2 kopjes water (250 milliliter)
 • ½ eetlepel munt (5 gram)
 • 1 theelepel kamille (5 gram)
 • 1 theelepel citroenmelisse (5 gram)

Bereiding

 • Doe om te beginnen de kopjes water in een pan en begin te koken.
 • Als ze het kookpunt bereiken, voeg dan de planten toe, zet het vuur laag en laat ze 3 minuten trekken.
 • Zet dan het vuur uit, dek de pot af en laat nog 10 tot 15 minuten trekken.
 • Na deze tijd, als de infusie lauw is, zeef je hem en drink je hem op.

Hoe in te nemen

 • Drink een kopje infusie op een lege maag en herhaal de consumptie ervan voor de lunch.

Wanneer een arts raadplegen bij gebrek aan eetlust

Als je gebrek aan eetlust slechts enkele dagen duurt, is medisch ingrijpen niet nodig. Als het symptoom echter aanhoudt, zelfs na het proberen van de bovengenoemde remedies, is het noodzakelijk professionele hulp in te roepen voor een goede behandeling.

Ga naar de dokter als je de volgende omstandigheden vertoont:

 • Merkbaar gewichtsverlies.
 • Zwakte en vermoeidheid.
 • Angst en depressie.
 • Anorexia of boulimia.
 • Inname van medicijnen die de eetlust kunnen onderdrukken.

Breng deze remedies voor gebrek aan eetlust in de praktijk

Plan vooruit, kies voedzaam voedsel, eet vaker, of probeer wat kruidenthee. Al deze kleine routines kunnen helpen om je eetlust op te wekken.

Als het gebrek aan eetlust tijdelijk is, kan het in een paar dagen verbeteren, vooral als de oorzaak verdwijnt. Anders is het beter om met je arts te praten om de situatie te beoordelen en de juiste behandeling te vinden.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.