De beschrijving, kenmerken en voordelen van Guasha

Heb je wel eens gehoord over de oude techniek van Guasha? Het verwijderen van rimpels is slechts een van de vele voordelen. Lees verder om meer te weten te komen.
De beschrijving, kenmerken en voordelen van Guasha
Leonardo Biolatto

Beoordeeld en goedgekeurd door de arts Leonardo Biolatto.

Geschreven door Rafael Victorino Muñoz

Laatste update: 07 november, 2022

Guasha is een techniek uit de traditionele Chinese geneeskunde, die zo’n 2.000 jaar oud is. Gua betekent “schrapen” en sha wordt vertaald als “zand.” We kennen het ook als “kerokan.”

Een therapeut wrijft bij deze behandeling over de huid met een platte jade of kwartssteen. Tegenwoordig maakt het deel uit van de alternatieve of natuurlijke therapieën. Het doel is om bij te dragen aan de aanpak van bepaalde gezondheidsproblemen. Het helpt namelijk op de volgende gebieden:

Mensen zijn het ook gaan gebruiken voor esthetische doeleinden, als onderdeel van anti-verouderingsbehandelingen, omdat het rimpels lijkt te verminderen.

Wat gebruikt men voor guasha?

Een jade- of kwartssteen is het belangrijkste middel voor de guasha-techniek en heeft meestal de vorm van een hart. Er zijn verschillende vormen voor verschillende delen van het lichaam.

Sommige zien er bijvoorbeeld uit als een vis, andere als een vogelpoot en weer andere zijn rechthoekig. Daarnaast zijn er jade massagerollers en ook gezichtsolie, en vochtinbrengende crème.

De voordelen van guasha

Deze zijn niet volledig wetenschappelijk bestudeerd, hoewel de voorstanders beweren dat het met succes verschillende aandoeningen kan behandelen. Deze zijn afhankelijk van de soort steen.

Zo heeft jade verzachtende eigenschappen en helpt kwarts ontstekingen te verminderen, de bloedsomloop te verbeteren en de lymfedrainage te stimuleren.

Migraine, artritis, nek- en rugpijn

Guasha wordt traditioneel gebruikt om de symptomen van verschillende ontstekingsziekten te behandelen, net als chronische pijn. Bovendien wordt beweerd dat het helpt tegen migraine en tegen nek- en rugpijn als gevolg van een slechte lichaamshouding.

Massage met de guasha-techniek verlicht spierspanning. Volgens onderzoek (Engelse link) was het een effectieve behandeling voor chronische nekpijn in vergelijking met andere technieken, zoals verwarmingskussens.

Een klinische studie toonde ook aan dat het effectief is bij de behandeling van migraine (Engelse link), zelfs bij patiënten die niet reageren op pijnstillers die zonder recept verkrijgbaar zijn.

Een vrouw legt haar hand tegen haar hoofd

Perimenopauzaal syndroom en gezwollen borsten

De perimenopauze (Spaanse link) is een reeks symptomen die zich voordoen wanneer vrouwen de leeftijd van de menopauze naderen. De meestvoorkomende symptomen zijn de volgende:

Uit een studie (Engelse link) is echter gebleken dat guasha bij bepaalde vrouwen de symptomen van de perimenopauze kan helpen verminderen. Ook heeft men het gebruikt om gezwollen borsten te behandelen.

Zo wijst onderzoek uit (Engelse link)  dat vrouwen die na de bevalling een guasha massage krijgen, minder kans hebben op gezwollen borsten. Dit verbetert het borstvoedingsproces aanzienlijk.

Esthetische doeleinden

Momenteel is de meeste aandacht voor guasha gericht op toepassingen voor esthetische doeleinden. Mensen gebruiken het als een anti-verouderingsbehandeling omdat het rimpels zou verminderen en de huid strakker zou maken.

Voor dergelijke doeleinden doen mensen guasha op de rug, billen en benen van iemand. Therapeuten doen het ook als gezichtsmassage. Het doel is om de bloedsomloop te stimuleren en de gebruikte producten te helpen absorberen.

Contra-indicaties

Guasha is een natuurlijke, niet-invasieve behandeling en dus veilig. Het wrijven of schrapen van de huid met de massagesteen kan echter leiden tot blauwe plekken die na een paar dagen weer verdwijnen. Er zijn wel enkele contra-indicaties:

  • Het is niet geschikt voor mensen die onlangs een operatie hebben ondergaan, met name in het te masseren gebied.
  • Het is niet geschikt voor mensen met stollingsproblemen of die een antistollingstherapie ondergaan, omdat de toepassing van deze techniek sommige kleine bloedvaten kan beschadigen.
  • Ten slotte, wrijf niet op verwondingen zoals:
    • klappen
    • sneden
    • wonden
    • oedeem
    • trombose

Hoe doe je guasha

De guasha-techniek moet worden uitgevoerd door een goed opgeleid persoon, die ervaring heeft met deze techniek. De steen moet naar boven glijden en slechts in één richting wanneer het lichaam gemasseerd wordt. Hetzelfde geldt voor het gezicht.

Laten we enkele voorbeelden bekijken:

  • Nek. Men begint bij de nek en maakt opwaartse en binnenstebuiten gerichte bewegingen, waarbij de hartvormige kant wordt gebruikt en aan de basis iets meer druk wordt uitgeoefend.
  • Gezichtscontour. Ze bewegen van de kin naar het oor, waarbij ze de contouren van het gezicht volgen met dezelfde kant van de steen. Ze oefenen een lichte druk uit aan het einde van de beweging.
  • Jukbeenderen. Ze maken verschillende bewegingen van de neus naar de jukbeenderen en de jukbeenderen naar de oren, waarbij eveneens een lichte druk wordt uitgeoefend aan het einde van elke beweging.
  • Nasolabiale plooien. Hier worden diagonale bewegingen gemaakt, van het uiteinde van de lip naar de kin en eveneens naar de rand van de wenkbrauwen.
  • De oogcontour. Hiervoor begint de therapeut bij de wenkbrauw en trekt een lijn naar de slaap met de hartvormige kant van de steen en met een opwaartse beweging.
  • Voorhoofd en tussen de wenkbrauwen. De therapeut oefent een lichte druk uit op de bolle kant van de steen van tussen de wenkbrauwen, naar boven toe bewegend tot aan de haarlijn.
De hals van een oudere vrouw

Bewezen effecten

Volgens tegenstanders heeft een behandeling met guasha geen wetenschappelijke basis. Er bestaat geen twijfel over dat een massage de spieren verstevigt en de vascularisatie verhoogt, maar ze zeggen dat dit gebeurt ongeacht waarmee je het doet. Dat de steen niet nodig is en dat de effecten er dus niet aan te danken zijn.

Verschillende studies (Engelse link) hebben echter aangetoond dat guasha de intensiteit van nekpijn bij patiënten helpt verminderen na slechts één week gebruik. Een andere studie (Engelse link) wijst uit dat deze techniek patiënten helpt hun mobiliteit en flexibiliteit terug te krijgen en hun behoefte aan pijnmedicatie te verminderen.

Tenslotte werd in een onderzoek aan de Universiteit van Peking (Engelse link) guasha gebruikt om de immuunrespons te activeren en ontstekingen te verminderen bij muizen die besmet waren met PR8. Deze techniek remde de ontstekingsinfiltratie. Het is echter een gecontroleerde studie die alleen op dieren is uitgevoerd.

Guasha ‘s nachts en zonder make-up

De jade- of kwartssteen past zich aan de contouren van de huid aan zodat ze op de juiste manier gestimuleerd worden, maar alleen als de therapeut de bewegingen goed uitvoert.

Andere aanbevelingen om in gedachten te houden zijn dat het het beste is om guasha te doen op een schoon, gehydrateerd gezicht, na het verwijderen van alle make-up. Het ‘s avonds doen voor het slapen gaan gaat niet alleen veroudering tegen, maar ontspant ook de spieren.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Chan ST, Yuen JW, Gohel MD, Chung CP, Wong HC, Kwong KK. Guasha-induced hepatoprotection in chronic active hepatitis B: a case study. Clin Chim Acta. 2011;412(17-18):1686-8.
  • Lee MH, et al. A single case of Tourette’s syndrome treated with traditional Chinese medicine. Journal of Acupuncture and Meridian Studies. 2017; 10(1): 55-61.
  • Nielsen A. Gua sha: A Traditional Technique for Modern Practice. Londres: Elsevier, 2013.
  • Nielsen A, Knoblauch NT, Dobos GJ, Michalsen A, Kaptchuk TJ. The effect of Gua Sha treatment on the microcirculation of surface tissue: a pilot study in healthy subjects. Explore. 2007;3(5): 456-66.
  • Nielsen A, Kligler B, Koll BS. Addendum: Safety Standards for Gua sha (press-stroking) and Ba guan (cupping). Complement Ther Med. 2014; 22(3): 446-448.
  • Tang K. Gua sha: an ancient therapy for contemporary illnesses. New Jersey: World Scientific, 2019.
  • Witham C. Gua Sha: Guía de autotratamiento completo. Málaga: Editorial Sirio, 2015.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.