Een goede hydratatie van de huid door 5 tips toe te passen

Het is belangrijk dat je van binnen gehydrateerd blijft. Op dezelfde manier is het ook van belang dat je met je huidtype rekening houdt wanneer je een vochtinbrengende crème kiest.
Een goede hydratatie van de huid door 5 tips toe te passen

Geschreven door Raquel Lemos Rodríguez

Laatste update: 24 augustus, 2022

In dit artikel kan je leren hoe je de huid en vooral je gezicht moet hydrateren. De huid van je gezicht heeft speciale verzorging nodig. Deze huid is gevoelig en wordt voortdurend blootgesteld aan invloeden van buitenaf. Gebruik de tips in dit artikel op een consequente manier. Want het zijn sleutelfactoren om voor een goede hydratatie van de huid te zorgen. Je zal er met andere woorden gezegd niet optimaal van profiteren als je ze niet regelmatig toepast.

Manieren om je huid te hydrateren

We stellen je hier enkele eenvoudige en gemakkelijke manier voor om te zorgen voor een goede hydratatie van de huid. Je hebt waarschijnlijk vroeger al over sommige methoden gehoord. Toch is het altijd goed om ze te onthouden.

1. Drink zoveel water als je lichaam nodig heeft

Hydratatie van de huid

De kans is groot dat men jou er voortdurend aan herinnerd heeft hoe belangrijk het is om elke dag enkele liters water te drinken. Maar de gepaste hoeveelheid is volledig afhankelijk van je levensstijl.

  • Als je veel traint, dan is twee liter per dag waarschijnlijk heel weinig.
  • Iemand die bijvoorbeeld in de sportschool traint, drinkt drie tot vier liters per dag.

Door een glas water dichtbij te zetten onthoud je dat je water moet drinken. Je kan ook andere mogelijkheden gebruiken als water drinken niet lekker vindt, zoals kruidenthee, citroenwater, water met smaak, enzovoort. Zodra je begint met de juiste hoeveelheid water te drinken die je lichaam nodig heeft, zal het uiterlijk van je huid verbeteren. Het zal gehydrateerder en stralend zijn. Het is dus de moeite waard om deze inspanning te leveren!

Lees ook dit artikel: Zes voordelen van ananaswater

2. Gebruik de juiste crème

Om voor de juiste hydratatie van de huid te zorgen is het belangrijk dat je jouw huidtype kent. Je kan bijvoorbeeld een droge, matig droge, normale of atopische huid hebben. Mensen denken vaak dat ze een bepaalde huidtype hebben en gebruiken dan de verkeerde crème.

Dit kan het gebruik van crèmes een vervelende zaak maken. Misschien zal je ze uiteindelijk op een niet-consequente manier gebruiken. Het kan ook gebeuren dat de crème niet werkt zoals verwacht. Als je niet zeker bent en je kan je eigen huidtype niet bepalen, vraag het dan aan iemand in een schoonheidssalon of aan een dermatoloog. Ze zullen het jou zeker kunnen vertellen.

3. Gebruik zonnebrandcrème

Gebruik zonnebrandcrème

Het is ook belangrijk dat je een goede zonnebrandcrème kiest. Die moet voor je huid en vooral voor je gezicht werken. Je moet altijd zonnebrandcrème gebruiken. Zorg er voor dat je het aanbrengt na je vochtinbrengende crème, ongeacht welk seizoen het is.

Vele crèmes hebben een beschermingsfactor tegen de zon maar die gaat niet hoger dan 30 SPF. Ideaal is dat een gezichtscrème een SPF heeft van minstens 50. In de zomer moet je altijd een zonnebrandcrème gebruiken, zelfs als je slechts voor een korte wandeling buiten gaat. De hitte laat je huid zweten en vocht verliezen.

4. Verwijder make-up zorgvuldig

Er zijn vele producten op de markt om make-up te verwijderen die hard zijn voor je huid. Je mag ook nooit make-up verwijderen met alcohol.

Het beste wat je kan doen, is altijd een zachte olie of crème gebruiken om de make-up van je gezicht te verwijderen. Slapen met make-up op je gezicht is geen goed idee. Op lange termijn zal het je huid uitdrogen en kan het ook nog andere gevolgen hebben.

5. Gebruik vochtinbrengende maskers

Gebruik vochtinbrengende maskers

Deze laatst tip voor een goede hydratatie van de huid is om ervoor te zorgen dat je je huid verwent. Je moet minstens iedere twee weken een huidmasker aanbrengen. Je kan ze kopen of thuis zelf maken. Hoe natuurlijker ze zijn, hoe beter ze voor je huid zijn. Ook hier is het belangrijk dat je jouw huidtype kent zodat je het juiste masker kan kiezen. Als je een erg gevoelige of droge huid hebt, kan het gebruik van een kleimasker meer kwaad dan goed doen.

Een goede hydratatie van de huid vereist dat je consequent bent

Mensen maken meestal fouten omdat ze heel weinig tijd hebben of slordig zijn. Ze verwijderen bijvoorbeeld niet elke dag hun make-up of drinken niet genoeg water. Sommige mensen gebruiken niet elke dag crème of zonnebrandcrème. Al deze dingen zorgen voor de hydratatie van de huid. Wanneer je jonger bent, is het niet te merken. Maar met het voorbijgaan van de tijd zal je de effecten zien.

Daarom is het belangrijk dat je zo snel mogelijk leert hoe je op een consequente manier je huid goed kan hydrateren. Breng je regelmatig crèmes aan? Is het hydrateren van je huid een gedoe? Doe je het al op de juiste manier?

Onthoud dat de huid van je gezicht erg gevoelig is en voortdurend blootgesteld wordt aan invloeden van buitenaf. Wanneer je op de juiste manier voor je huid zorgt, dan zal je het gezond houden en vrij van vlekken en vroegtijdige rimpels.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Llagostera Pagès, M. (2006). Cuidados de la piel. Atencion Primaria. https://doi.org/10.1157/13094777
  • Merino, J., & Noriega, M. (2011). La piel: Estructura y Funciones. Universidad de Cantabria.
  • Nacionales, I., & Nacional, B. (2016). Cambios en la piel por el envejecimiento.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.