Citroengras of citronella: teelt en verzorging

Dit is een plant die verterende en afwerende eigenschappen heeft, en bovendien heel goed werkt in decoratie en gastronomie. Ontdek hier hoe je citronella kunt kweken en verzorgen!
Citroengras of citronella: teelt en verzorging

Geschreven door Jonatan Menguez

Laatste update: 27 oktober, 2022

Er is een plant die gebruikt kan worden voor medicinale, gastronomische en decoratieve toepassingen en zelfs gebruikt kan worden om muggen af te weren. Citroengras of citronella heeft heel bijzondere eigenschappen waardoor het al deze mogelijkheden bestrijkt, en bovendien een eenvoudige manier van kweken heeft.

Het lijkt verrassend dat de plant die gebruikt wordt om insecten te weren, dezelfde is die de basis vormt van Thaise curry. Door zijn citruseigenschappen heeft citroengras veel toepassingen in de gastronomie.

Anderzijds is de verzorging die het vergt basaal. Door zijn aanpassing aan tropische klimaten is het echter niet goed bestand tegen koude temperaturen.

Wat is citroengras of citronella?

De wetenschappelijke naam is Cymbopogon citratus, maar het staat bekend als citroengras of citronella, afhankelijk van de streek van de planeet waar het gekweekt wordt en de unieke kenmerken van de plant. Het is een soort die inheems is in Zuidoost-Azië, vooral in landen als India en Sri Lanka. Het geslacht Cymbopogon telt meer dan 55 soorten en behoort tot de Poaceae familie, beter bekend als grassen.

Deze familie omvat planten die de basis vormen van de wereldvoedselvoorziening, zoals tarwe, sorghum, maïs en haver. Citronella, hoewel minder bekend, heeft ook een sterke invloed op de gastronomie. Het wordt in delen van Zuid-Amerika vaak gebruikt in infusies zoals thee, tereré, en mate. Ook gebruiken sommige koks het in verschillende soepen en om vis of zeevruchten op smaak te brengen.

Deze plant behoort tot de categorie meerjarige planten, omdat ze meer dan twee jaar kan overleven zonder opnieuw geplant te hoeven worden. Ze vertoont een robuust formaat en een stel trossen met aren en bloemen, gecombineerd met lange aromatische bladeren.

Ze kan tot 1,5 meter hoog worden, maar een van haar meest opvallende kenmerken is de stevige stengel, waaruit haar karakteristieke smaak vrijkomt.

Vind je dit artikel leuk? Je vindt het misschien ook leuk om te lezen:
Etherische oliën voor ziekten in de winter

Verschillende toepassingen van de citroengrasplant

Citronella-kaars
Citronella-kaarsen hebben een dubbele functie: een lekkere geur verspreiden en muggen op afstand houden.

Dit is een van de meest veelzijdige planten wat betreft de vormen van gebruik. Gastronomie, geneeskunde, en decoratieve toepassing zijn enkele van de gebieden waarop citronella doeltreffendheid bewijst.

  • Spijsvertering. Citroengras heeft spijsverteringseigenschappen, waaraan het zijn toepassing voor verschillende infusies ontleent.
  • Gastronomie. Het is een zeer geliefd ingrediënt in de Zuidoost-Aziatische keuken om vlees of rijst op smaak te brengen. Je moet de stengel fijnstampen en toevoegen aan een gerecht, of het nu rijst of noedels zijn. Citroengras kan je gebruiken als basis voor Thaise curry’s om vis of groenten op smaak te brengen.
  • Afstotend. Het heeft eigenschappen om muggen af te weren, dus wordt het gebruikt als basis voor de bereiding van oliën voor dit doel.
  • Aromatisch. Door zijn citrusgeur gebruikt men citroengras ook in oliën voor parfumerie en aromatherapie.
  • Cosmetisch. Je kunt het gebruiken om de vette huid en rimpels te verbeteren.

Verzorging van citroengras of citronella

Dit is een plant waarvan de oorsprong in een warme omgeving ligt, dus is ze het meest geschikt voor tropische en subtropische klimaten. In deze omstandigheden wordt ze het natuurlijkst gekweekt. Wat de verzorging thuis betreft, is het belangrijk dat ze groeit in ruimten met goed direct zonlicht.

De temperaturen moeten gematigd zijn, want citronella verdraagt geen vorst. Als je in erg koude streken woont, met temperaturen onder 0 graden, is het raadzaam hem binnenshuis in een pot te kweken. Anderzijds heeft ze grond nodig die bemest is met mest of een andere gewone meststof.

Tijdens de zomermaanden is het raadzaam dat de plant buiten staat, in direct contact met zonlicht. In dat geval moet hij regelmatig water krijgen.

Breng hem voor de laatste dagen van het warme seizoen binnen, maar met overvloedige verlichting. Verminder ook het waterpeil een beetje.

Manieren om citroengras of citronella te kweken

Er zijn verschillende manieren om voor de eerste keer een citroengrasplant te kweken. Dankzij zijn gemak in verzorging en groei kun je deze plant de daad doen door middel van de stekken, de stengels, of de zaden. Geen van deze mogelijkheden levert grote moeilijkheden op.

Door stengelstekken of tillers

Als de plant een flinke groei bereikt heeft, moet ze uit de pot in de grond overgeplant worden. In dit stadium is het mogelijk om stekken te nemen om een nieuw exemplaar van citroengras te kweken.

Groei van citroengras of citronella door de stengels te gebruiken

Behalve voor toepassing in de keuken, kun je de stengels van de plant ook gebruiken om nieuwe exemplaren te kweken. In dat geval moeten ze in een glas water gelegd worden, dat overvloedig licht moet krijgen.

Binnen 2 of 3 weken beginnen wortels te verschijnen. Intussen moet het water telkens vernieuwd worden als het donker wordt.

Als de wortels verschijnen, knip je het bovenste uiteinde van de stengel af en breng je hem over in een pot met bemeste aarde. Vernieuw na de eerste twee weken het substraat en bemest het met wormengietsel of compost (Engelse link). Herhaal de handeling twee keer per maand en geef intussen voortdurend water.

We denken dat je dit artikel ook met plezier zult lezen:
Etherische bergamotolie: voordelen en mogelijke bijwerkingen

Groeien uit zaden

Zaadjes
Kies bij het planten van citronella zaden het eind van de winter, zodat het warme seizoen hun groei bevordert.

Voor deze methode is het raadzaam een plaats te hebben met veel licht en een warme temperatuur. De zaden hebben deze omstandigheden nodig om te beginnen met groeien.

Bovendien is het belangrijk om er aan het eind van de winter mee te beginnen om van de lentemaanden te kunnen profiteren. Zodra de eerste zaailingen verschijnen, zet je er 2 of 3 in een pot en breng je ze in de buurt van een raam.

Door struikdeling

Een andere manier om de plant te vermeerderen is door struikdeling. Dit is een heel eenvoudige klus die erin bestaat de plant te scheiden en de kluit over te brengen naar een andere pot.

In dit geval zal de groei nog sneller en gemakkelijker verlopen. Geef gewoon regelmatig water, bemest de grond organisch en zorg voor goed licht.

Een plant met meerdere voordelen

Citronella is een must-have plant als je buitenruimtes hebt, zoals terrassen of tuinen. Dat geldt vooral als de maanden van extreme hitte aanbreken, want ze werkt als een natuurlijk muggenwerend middel. Maar ze is ook een ideale soort voor decoratie. Zijn struikachtige groei kan elk terras sieren.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Linares, Sonia, Antolinez González, Juan Carlos, Darghan, Enrique, de Colmenares, Nélida G., Usubillaga, Alfredo,  Evaluación de variables agronómicas en el cultivo delimonaria (Cymbopogon citratus Stapf) para la producción deaceite esencial. Interciencia [Internet]. 2008;33(9):693-699. Recuperado de: https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=33933912
  • Magotra, Sumeet, Ajeet Pal Singh, and Amar Pal Singh. “A Review on Pharmacological Activities of Cymbopogon Citratus.” International Journal of Pharmaceutics and Drug Analysis (2021): 151–157. Disponible en: https://doi.org/10.47957/ijpda.v9i2.475
  • Guerrero – Beltrán, José Ángel, Vázquez – Briones, María del Carmen,  Efecto del aceite esencial de Cymbopogon citratus sobre propiedades fisicoquímicas en películas de quitosano. Scientia Agropecuaria [Internet]. 2017;8(4):401-409. Recuperado de: https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=357653912011
  • Basera, Priyanka et al. “Analytical Investigation of Cymbopogon Citratus and Exploiting the Potential of Developed Silver Nanoparticle against the Dominating Species of Pathogenic Bacteria.” Frontiers in Microbiology 10.FEB (2019). Disponible en: https://doi.org/10.3389/fmicb.2019.00282
  • Álvarez Morales, Laura, Salazar Yepes, Mauricio,  CARACTERIZACIÓN MORFOLÓGICA DE LAS ROYAS (PUCCINIALES) QUE AFECTAN EL LIMONCILLO (Cymbopogon citratus (DC.) Stapf) EN COLOMBIA. Bioagro [Internet]. 2014;26(3):171-176. Recuperado de: https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=85732357006

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.