Cerebrale embolie: wat het is en hoe het ons beïnvloedt

Cerebrale embolie omvat de reis van een bloedprop ergens in het lichaam naar de hersenen, waarbij de bloedstroom naar bepaalde neuronen wordt onderbroken. Het is een noodsituatie die ernstige gevolgen kan hebben.
Cerebrale embolie: wat het is en hoe het ons beïnvloedt

Laatste update: 06 september, 2020

Cerebrale embolie is een soort herseninfarct. Met andere woorden, het is een beroerte die de bloedstroom naar een deel van de hersenen onderbreekt. Helaas is het een veelvoorkomende pathologie en een noodsituatie. We zullen je hier alles vertellen wat je erover moet weten.

Wat is een cerebrale embolie?

Zoals we al zeiden, is een cerebrale embolie, of hersenembolie, een soort herseninfarct of beroerte. Dit betekent dat, als gevolg van de onderbreking van de bloedstroom in een bloedvat van de hersenen, het gebied van de hersenen dat door dat vat werd geïrrigeerd, niet het bloed krijgt dat het nodig heeft.

Wanneer weefsel geen bloed meer ontvangt, krijgt het ook geen zuurstof of andere voedingsstoffen. Het bloed regelt de transport van deze stoffen namelijk. Wat er gebeurt, is dat de cellen die deel uitmaken van dat weefsel het eerst moeilijker hebben om hun functies uit te voeren en uiteindelijk sterven.

De verschillende soorten beroertes zijn gebaseerd op de oorzaak. Zo wordt, zoals de naam al aangeeft, een cerebrale embolie veroorzaakt door een embolie die een bloedvat in de hersenen bereikt.

Deze embolie kan uit verschillende stoffen bestaan, zoals een klonter van cellen en bloeddeeltjes. De embolus reist door de bloedvaten totdat hij er eentje bereikt waarin hij, vanwege zijn grootte, geblokkeerd raakt, waardoor een normale bloedstroom wordt voorkomen.

Cerebrale embolie

Oorzaken en soorten cerebrale embolie

We bespraken dat een embolie kan worden gevormd door verschillende substanties. Enkele van de belangrijkste bloedembolieën en hun oorzaken zijn:

  • Stolsels. Gevormd door een bloedstolsel dat een dichtere consistentie heeft dan normaal bloed. De belangrijkste oorzaak is boezemfibrilleren, dat een turbulente bloedstroom naar het hart veroorzaakt. Dit leidt vervolgens tot stolsels. Ook langdurige immobilisatie, vooral van de benen, na een operatie of ongeval, kan tot deze aandoening leiden.
  • Lucht. Een luchtbel die de doorgang van bloed verhindert. Het wordt gevormd wanneer lucht erin slaagt om in een bloedvat te komen. Dit kan gebeuren wanneer een medische specialist bijvoorbeeld een naald inbrengt om bloed af te nemen.
  • Vet. Dit wordt geproduceerd wanneer veel vetten zich in het bloed ophopen in de vorm van cholesterol.

Ter verduidelijking moeten we opmerken dat het verschil tussen een trombus en een embolie is dat een trombus het vat afsluit op dezelfde plek als waar het ontstaat, zonder los te komen van de wanden. Een embolie reist echter door de bloedsomloop totdat deze vastloopt. Daarom zijn de oorzaken en soorten wat trombus en embolie betreft van dezelfde oorsprong.

Hoe beïnvloedt het het lichaam en wat zijn de symptomen?

De hersenen zijn het orgaan in ons lichaam dat het meest gevoelig is voor de bloedstroom. Dit komt omdat het uit veel cellen bestaat die constant veel zuurstof nodig hebben. De onderbreking van de bloedstroom in een gebied zorgt ervoor dat hersenweefsel binnen enkele minuten atrofieert en sterft.

Symptomen van een cerebrale embolie manifesteren zich plotseling. Er zijn ook gevallen waarin ze zich geleidelijk binnen enkele uren manifesteren. Dit is echter ongebruikelijk.

De symptomen zijn afhankelijk van het bloedvat dat het beïnvloedt en het gebied en de extensie van de hersenen waar het bloed naar transporteert. Enkele van de meestvoorkomende symptomen van hersenembolie zijn:

  • Hoofdpijn
  • Zwakte of verlies van gevoel in één of meer ledematen of van een helft van het lichaam
  • Plotselinge problemen met spreken of begrijpen
  • Ongecoördineerde beweging tijdens het lopen
  • Duizeligheid of vertigo
  • Verlies van zicht in één of beide ogen

Diagnose en behandeling

De hersenen hebben zuurstof nodig

Cerebrale embolie is een noodsituatie. Dit komt omdat hoe langer een hersengebied zonder irrigatie gaat, hoe meer weefsel zal afsterven. De gevolgen zullen dan ernstiger en onomkeerbaar zijn. Deze aandoening vereist dus een snelle herkenning van symptomen en het meteen bellen van de hulpdiensten.

Zodra de hulpdiensten zijn gebeld, zijn de gezondheidswerkers verantwoordelijk voor het evalueren van de toestand van de patiënt. Indien nodig zullen medische professionals tests aanvragen, zoals een CT-scan, om te bevestigen dat het om een beroerte gaat en om deze in een van de verschillende typen in te delen.

Zodra de arts het type cerebrale ischemie heeft vastgesteld, is de snelheid waarmee ze het behandelen essentieel. Een hersenembolie kan worden behandeld met geneesmiddelen die de embolie oplossen of met een operatie om deze te verwijderen. Dit hangt af van het type embolus en de locatie. De specialist bepaalt dus de behandeling die het beste bij elk geval past.

Cerebrale embolie is een noodgeval

Het is een veelvoorkomende pathologie en een noodsituatie. Het is dus essentieel om de symptomen en waarschuwingssignalen te herkennen om de hulpdiensten te kunnen waarschuwen. Vervolgens beslissen zij wat de meest geschikte volgende stappen zijn.

Houd er rekening mee dat iemand niet altijd in staat zal zijn om alle functies te herstellen die hij of zij na een beroerte heeft verloren. Deze toestand vereist revalidatie, waarvan de duur afhankelijk is van elk specifiek geval.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Cabrerizo-García JL, Zalba-Etayo B, Martín-Villen L. Embolismo gaseoso arterial cerebral y coronario. Vol. 138, Revista Medica de Chile. Sociedad Medica de Santiago; 2010. p. 1461–2.
  • Actualidades en prevención secundaria de infarto cerebral por fibrilación auricular [Internet]. [cited 2020 Apr 11]. Available from: https://www.medigraphic.com/cgi-bin/new/resumen.cgi?IDARTICULO=35550
  • Revista Medicina – Google Libros [Internet]. [cited 2020 Apr 11]. Available from: https://books.google.es/books?hl=es&lr=&id=jIHzwkqXDhIC&oi=fnd&pg=PA202&dq=embolia+cerebral&ots=d-dWbKWHhR&sig=i10vOCBY-DMUarKdv6H7ScHtxM8#v=onepage&q=embolia cerebral&f=false

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.