Eerste hulp bij een beroerte: wat moet je doen?

Als je een beroerte krijgt, dan moet je meteen de hulpdiensten bellen. Elke minuut die verstrijkt, is cruciaal. Hierna zijn er een paar handige eerste hulp-procedures die je toe kunt passen.
Eerste hulp bij een beroerte: wat moet je doen?
Alejandro Duarte

Beoordeeld en goedgekeurd door de biotechnoloog Alejandro Duarte.

Geschreven door Equipo Editorial

Laatste update: 22 december, 2022

Vandaag gaan we het over eerste hulp bij een beroerte hebben. Een beroerte treedt op wanneer er een bloeding in de hersenen is of wanneer de bloedstroom er niet goed circuleert.

Als gevolg hiervan beginnen de hersenen binnen een paar minuten zichzelf uit te schakelen, omdat essentiële voedingsstoffen de neuronen niet bereiken. Het is van cruciaal belang om onmiddellijk medische hulp te zoeken zodra iemand een beroerte heeft.

Het is een ernstig medisch noodgeval. Hoe eerder professionele behandeling kan worden gegeven, hoe kleiner de kans op blijvende schade. Er zijn echter ook enkele eerste hulp-procedures die je kunt doen terwijl je op hulp wacht.

Eerste hulp bij een beroerte: de ‘FAST’-test

De fast-test bij een beroerte

De FAST-test wordt voor een snelle diagnose bij eerste hulp gebruikt. Als je denkt dat jijzelf of iemand anders op het punt staat om een beroerte te krijgen, gebruik dan de ‘FAST’-test om de waarschuwingssignalen te onthouden:

  • Gezicht (Face): is één kant van het gezicht van de persoon scheef wanneer hij of zij probeert te glimlachen?
  • Armen (Arms): blijft de ene arm veel lager dan de andere wanneer de persoon beide armen op probeert te tillen?
  • Spraak (Speech): kan de persoon een eenvoudige zin herhalen? Of is hij of zij warrig en moeilijk te begrijpen?
  • Tijd (Time): bij een beroerte is elke minuut kostbaar. Bel onmiddellijk de hulpdiensten.

De hieronder volgende symptomen zijn ook tekenen dat een persoon op het punt staat om een beroerte te krijgen. Deze symptomen zijn dan onder andere:

Andere procedures voor eerste hulp bij een beroerte

Ten eerste, wanneer de persoon bewusteloos is of niet reageert, dan moet hij of zij met het gezicht omhoog worden neergelegd met de kin omhoog. Je moet ook controleren of degene nog ademt door je oor dicht bij de mond te plaatsen, naar de borst te luisteren en de adem te proberen te voelen. Stel je heen ademhaling vast, dan moet je proberen te reanimeren.

Eerste hulp bij een beroerte

Uitleg reanimatie

Wanneer iemand een hartstilstand krijgt, kan reanimatie zijn leven redden. Cardiopulmonale resuscitatie (Engelse link) of reanimatie is een levensreddende procedure die bij iemand met een hartstilstand wordt uitgevoerd.

Het is goed om een EHBO-cursus te volgen zodat je de juiste stappen kent. Het kennen van de basistechnieken van reanimatie is echter voor iedereen nuttig, omdat een noodsituatie op het meest onverwachte moment kan plaatsvinden en iedereen slachtoffer kan worden. Er zijn twee fasen voor reanimatie die afwisselen:

  • Borstcompressies: dit houdt de bloedstroom in stand.
  • Mond op mond: dit zorgt ervoor dat het slachtoffer nog steeds zuurstof krijgt.
  • Borstcompressies doe je eerst, zodat het bloed naar de organen blijft stromen:
    • Om dit te doen, moet je naast de persoon knielen en de hiel van de hand – de pols – in het midden van de borstkas plaatsen.
    • Plaats vervolgens je andere hand bovenop en koppel je vingers. Bij een ritme van 100 tot 120 compressies per minuut moet je 30 compressies doen.
    • Vervolgens moet je mond-op-mondbeademing toepassen. Je moet twee keer in de mond ademen en controleren of er voldoende lucht in de longen komt door te kijken of de borstkas uitzet.
    • Blijf deze stappen herhalen totdat de persoon weer zelfstandig ademt of tot professionele hulp arriveert.

Misschien ook interessant om te lezen:
Hoe moet je een baby reanimeren?

Wat niet te doen bij een beroerte

Om het slachtoffer te helpen, doen we vaak dingen waardoor de situatie erger wordt. Probeer de symptomen niet te verzachten. Dit kan tijdverspilling zijn. Geef iemand die een mogelijk cardiovasculair probleem ervaart geen eten of drinken.

Hoe kun je een beroerte voorkomen?

Zoals altijd is preventie de sleutel als het om gezondheid gaat. Er zijn enkele risicofactoren die de kans op een beroerte vergroten. Enkele risicofactoren voor een cardiovasculaire gebeurtenis zijn:

  • Hoge bloeddruk
  • Al eerder een beroerte hebben gehad
  • Roken
  • Elk type diabetes
  • Aan hartaandoeningen lijden
  • Hoge leeftijd

De beste manier om beroertes te voorkomen is het vermijden van de bovengenoemde risicofactoren (indien mogelijk) en andere schadelijke gewoonten. Naast stoppen met roken, moet je bijvoorbeeld ook proberen te stoppen met drinken en nooit aan zelfmedicatie doen.

Het is daarnaast belangrijk om een gezond gewicht te behouden, dagelijks minimaal 30 minuten te sporten en een uitgebalanceerd dieet te volgen. Een andere tip is om je bloeddruk regelmatig te controleren, evenals je bloedglucose- en cholesterolwaarden.

Een laatste aanbeveling is om regelmatig gezondheidscontroles te ondergaan. Minimaal één keer per jaar of elke zes maanden voor mensen die ouder worden. Als een arts je een behandelplan heeft gegeven, dan moet je dit tot in de puntjes volgen.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.



Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.