Behandelingen voor seborroïsche keratose

Behandeling van seborroïsche keratose is meestal niet nodig, tenzij je dit om cosmetische of comfortredenen wel wilt. Lees meer over deze aandoening in dit artikel!
Behandelingen voor seborroïsche keratose

Geschreven door Edith Sánchez

Laatste update: 09 augustus, 2022

Seborroïsche keratose is een huidaandoening die in de meeste gevallen alleen je uiterlijk aantast. Het lijkt op huidgroei en kan in kleur variëren van wit tot bruin en zelfs zwart. Ook hebben mensen met deze aandoening het vaak op meerdere plekken tegelijk. Vandaag vertellen we je er meer over en over de behandeling van seborroïsche keratose.

Seborroïsche keratose treft meestal het hoofd, de nek, de borst en de rug. Bovendien heeft het de neiging om mensen van middelbare leeftijd en ouder te treffen. Experts schatten dat 75% van de mensen ouder dan 70 jaar dit type groei heeft.

Deze aandoening staat ook bekend als basaalcelpapilloom of ouderdomswratten. Het is belangrijk om in gedachten te houden dat deze bultjes onschadelijk zijn, geen behandeling vereisen en niet besmettelijk zijn. Omdat ze echter op melanoom lijken, wil je arts mogelijk een biopsie doen voordat de diagnose wordt bevestigd (Spaanse link).

De voornaamste oorzaken van seborroïsche keratose

Deskundigen hebben de exacte oorzaak van seborroïsche keratose nog niet vastgesteld. Ze hebben gezien dat deze aandoening genetische mutaties heeft die vergelijkbaar zijn met die van multipel myeloom of  eierstokkanker. Seborroïsche keratose is echter niet kwaadaardig.

De volgende factoren kunnen de vorming van deze aandoening beïnvloeden:

  • Zonlicht: ze verschijnen meestal op plekken die veel blootstaan aan zonlicht. Experts denken daarom dat ultraviolet (UV) licht een rol zou kunnen spelen.
  • Genetica: deze huidgroei is vaak erfelijk.
  • Leeftijd: er is een verband tussen deze aandoening en veroudering. Keratose kan op elke leeftijd voorkomen, maar komt veel vaker voor na de leeftijd van 50 jaar.

Risicogroepen

De mensen die het meeste risico lopen om deze aandoening te ontwikkelen, zijn degenen met een familiegeschiedenis met seborroïsche keratose. Zoals we eerder vermeldden, is dit probleem vaak erfelijk. Ook treft deze aandoening vaak mensen van middelbare leeftijd en ouderen. Daarom neemt je risico toe naarmate je ouder wordt.

Bovendien lopen degenen die vaak in de zon zijn ook een hoger risico. Mensen die bijvoorbeeld vaak buiten werken of buitenactiviteiten doen, hebben meer kans om deze huidvergroeiingen te ontwikkelen.

Ook interessant om te lezen:
Huidgeheugen: wat moet je hierover weten?

Zonlicht kan seborroïsche keratose verergeren

Hoe ziet het eruit?

Seborroïsche keratose begint met een kleine en ruwe groei. Daarna wordt het groter, dikker en krijgt het een wratachtig uiterlijk. Bovendien zijn ze meestal bruin, maar ze kunnen ook verschillende kleuren hebben.

De vorm is ovaal of rond en de groei verschijnt bijna altijd op de borst, hoofdhuid, rug, buik of gezicht. Er zijn ook verschillende soorten ouderdomswratten, elk met zijn eigen onderscheidende kenmerken.

  • Gewone ouderdomswratten: bij deze soort lijkt het alsof de groei aan de huid vastzit en lijkt het erg op een wrat. Ze voelen ook aan als was of fluweel als je ze aanraakt.
  • Zwarte papulaire dermatose: dit zijn zwarte en verheven puistjes. Ze komen ook vaker voor bij vrouwen en mensen met een donkere huid.
  • Stuccokeratosen: deze ouderdomswratjes zijn grijs en zien eruit als ruwe wratten. Ze komen vaker voor bij mannen en verschijnen meestal op de onderarmen en benen.
  • Plat: bruine, ovale vlekken die in aantal toenemen naarmate je ouder wordt.
  • Gesteeld: donkere gezwellen met een steel. Deze verschijnen in de oksel of de nek.

Wanneer moet je medische hulp zoeken?

Voor het grootste deel is seborroïsche keratose niet gevaarlijk en vereist geen behandeling. Je mag huidgroei echter nooit over het hoofd zien. Deze aandoening lijkt namelijk erg op de groei van een melanoom. Daarom is het noodzakelijk om een arts te raadplegen zodat die de diagnose kan stellen.

Bovendien moet je de arts raadplegen voor een van de volgende situaties:

  • Verandering in grootte of uiterlijk van de plek.
  • De groei heeft een vreemde kleur, zoals blauw, paars of roodachtig zwart.
  • Rafelige randen.
  • Irritatie of pijn in de wrat.
  • Afscheiding uit de plek.
  • Veel plekken ontwikkelen zich in korte tijd.
  • De ouderdomswrat bloedt.

Behandeling

Seborroïsche keratose zelf vereist geen behandeling vanuit dermatologische oogpunt. Ze kunnen echter pijn of ongemak veroorzaken wanneer ze tegen kleding of andere oppervlakken wrijven. Bovendien kunnen ze een esthetisch probleem veroorzaken. In die gevallen wil je de plekken misschien verwijderen. Je kunt dit doen met behulp van de volgende procedures:

Cryochirurgie

Dit bestaat uit het bevriezen van de vergroeiing met vloeibare stikstof. De arts brengt het aan met een wattenstaafje of een spuitpistool. De plek zal bevriezen en binnen een paar dagen valt de ouderdomswrat vanzelf af.

Soms ontstaat er een blaar of een korstje, maar ook dat valt er uiteindelijk af. Deze methode is niet altijd effectief voor grotere en dikkere gezwellen.

Behandeling van seborroïsche keratose: curettage

Dit omvat het schrapen van het oppervlak van de huid. Eerst verdooft de arts het gebied. Vervolgens voeren ze de procedure uit met een scalpelmes.

Dit mes wordt een curette genoemd en heeft de vorm van een schop. In sommige gevallen wordt deze methode indien nodig gecombineerd met elektrocauterisatie.

Elektrocauterisatie

Bij deze behandeling van seborroïsche keratose zal de arts elektrische stroom gebruiken om de huidvergroeiing te verwijderen. Eerst verdooft de arts het gebied en daarna wordt de elektrische stroom aangebracht. Dit schroeit de huidvergroeiing dicht. Als de arts deze procedure echter niet goed uitvoert, kun je littekens krijgen. Dit wordt alleen gebruikt voor de dikste wratten.

Elektrocauterisatie om ouderdomswratten te behandelen

Ablatie om seborroïsche keratose te behandelen

Dit bestaat uit het verdampen van de huidvergroeiing met behulp van een laser. De laser maakt gebruik van een lage stralingsflux. Allereerst zal het oppervlak van je huid warm worden en uiteindelijk zal de vergroeiing verdampen. Deze behandeling kan al dan niet anesthesie vereisen. Bovendien vereist deze procedure veel precisie.

Waterstofperoxide

Met deze behandeling zal de arts deze oplossing op de ouderdomswrat toepassen en hem zo elimineren. Het kan echter ook de huid irriteren en de ogen beschadigen. Daarom moet je voorzichtig met de stof omgaan.

Herstel en prognose na behandeling van seborroïsche keratose

Het komt vaak voor dat de huid er iets lichter uitziet in het gebied waar de groei is verwijderd. Dit zal na verloop van tijd echter egaliseren. De ouderdomswratten zullen niet terugkeren naar dat specifieke deel van je lichaam, maar ze kunnen wel op andere plaatsen opduiken.

Behandeling is meestal succesvol en laat geen littekens achter. Veranderingen in huidskleur na de behandeling zijn meestal meer zichtbaar bij het verwijderen van een huidvergroeiing van de romp.

Conclusie

Normaal gesproken zal je arts seborroïsche keratose diagnosticeren tijdens een routine lichamelijk onderzoek. Soms kun je echter naar de dokter gaan omdat je wilt dat deze een huidbiopsie doet om de diagnose te bevestigen.

Wanneer de plek heel dun is, kan het een type kanker zijn dat men lentigo malgina (Spaanse link) noemt. Als er in een zeer korte tijd veel plekken verschijnen, is het ook belangrijk om met je arts te praten. Het kan namelijk een teken van kanker zijn.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Carter, E. L., Coppola, C. A., & Barsanti, F. A. (2006). A Randomized, Double‐Blind Comparison of Two Topical Anesthesic Formulations Prior to Electrodesiccation of Dermatosis Papulosa Nigra. Dermatologic surgery, 32(1), 1-6.
  • Miller, A. J., & Mihm Jr, M. C. (2006). Melanoma. New England Journal of Medicine, 355(1), 51-65.
  • Mendez Mathey, V. E. (2017). Queratosis seborreica. Revista Medica Herediana, 28(4), 266-266.
  • Calderón, Luz, et al. “Melanoma cutáneo: 12 años de experiencia.” Dermatología Revista Mexicana 61.3 (2017): 179-189.
  • Samaniego, E., and P. Redondo. “Lentigo maligno.” Actas dermo-sifiliográficas 104.9 (2013): 757-775.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.