De soorten wratten en behandelingen

Wratten verschijnen vaak op handen en voeten. Er zijn ook genitale wratten die bij vrouwen gevaarlijker zijn, omdat ze met baarmoederhalskanker worden geassocieerd.
De soorten wratten en behandelingen

Geschreven door Carmen Martín

Laatste update: 24 augustus, 2022

Wratten zijn een veelvoorkomend probleem. Er zijn ook verschillende soorten wratten. Normaal gesproken zijn ze alleen esthetisch hinderlijk. Afhankelijk van waar ze verschijnen, kunnen ze echter ongemak veroorzaken. Wratten zijn kleine vergroeiingen van de huid, die meestal niet pijnlijk zijn.

Hoewel veel mensen het niet weten, is de belangrijkste oorzaak van wratten een virus. Het is met name het humaan papillomavirus (HPV), dat meer dan 100 verschillende subtypes heeft.

Dit betekent dat er veel verschillende soorten wratten zijn en dat ze op verschillende plaatsen voor kunnen komen. Ze manifesteren zich echter vooral op handen en voeten. Soms is het nodig om ze te behandelen, zodat de getroffen persoon geen ongemak ondervindt. In dit artikel leggen we de meestvoorkomende soorten wratten uit en de behandelingen ervan.

Wat zijn wratten?

Wratten zijn kleine bultjes die op de huid verschijnen. Normaal gesproken hebben ze dezelfde kleur als de huid, hoewel ze witachtig of roze kunnen zijn. Sommige hebben zelfs zwarte vlekken op hun oppervlak, dat zijn gecoaguleerde bloedvaten.

Zoals we hierboven vermeldden, is de oorzaak van wratten het humaan papillomavirus. Dit is een virus met veel subtypes, daarom komen veel mensen ermee in aanraking. Wratten komen echter niet zo vaak voor.

Met andere woorden, niet alle mensen die met het virus in aanraking zijn gekomen, ontwikkelen ze. Dit komt, omdat iedereen met een goede gezondheid het virus met succes kan bestrijden, wat betekent dat ze geen symptomen zullen ontwikkelen.

Wratten komen dus vaker voor bij kinderen of mensen met een verzwakt immuunsysteem, omdat ze de infectie niet kunnen bestrijden. Wratten kunnen tot zes maanden na het eerste contact met het virus verschijnen.

De meeste soorten van het virus worden verspreid door contact met de huid of voorwerpen zoals handdoeken. We mogen echter niet vergeten dat bepaalde typen seksueel overdraagbaar zijn, zoals het humaan papillomavirus 16 of 18, de typen die het meest met baarmoederhalskanker geassocieerd worden.

Bovendien verspreiden wratten zich gemakkelijk. Het is bijvoorbeeld gebruikelijk om een kind te zien met wratten op zijn vingers die op zijn nagels bijt. Het kan er dus voor zorgen dat er meer wratten op zijn hand of gezicht verschijnen.

Misschien ook interessant om te lezen:
Behandeling van humaan papillomavirus

Welke soorten wratten zijn er?

Allerlei wratten

Er zijn veel verschillende soorten wratten, afhankelijk van hun vorm en locatie. Ten eerste moeten we gewone wratten onder de aandacht brengen. Ze zijn rond, ruw en verschijnen meestal op handen en voeten. Andere typen zijn:

  • Platte wratten. Deze komen het meest voor bij jonge kinderen. Ze zijn klein en hebben de neiging kleine groepen of clusters te vormen.
  • Draadvormig. Ze zijn langwerpiger en zachter, net als een kleine vinger. Ze komen vaak voor in de nek of op de oogleden.
  • Plantaire. Deze verschijnen meestal aan de onderkant van de voeten of tenen. Ze zijn erg hinderlijk, omdat lopen de wratten voortdurend onder druk zet.
  • Genitale wratten. Deze verschijnen op zowel mannelijke als vrouwelijke geslachtsorganen en zelfs in het liesgebied of de anus. Deze worden meestal via seksueel contact overgedragen. Ze worden ook condylomen genoemd.

Van al deze soorten zijn genitale wratten de belangrijkste om op te letten, aangezien het humaan papillomavirus een potentieel carcinogeen is. Aangezien een infectie zeer vaak voorkomt, moet je deze laesies controleren.

In feite zijn er nu vaccins voor bepaalde soorten papillomavirus (Spaanse link). Ze worden in veel landen op jonge vrouwen toegepast, omdat is aangetoond dat baarmoederhalskanker sterk aan dit virus is gerelateerd.

Misschien ook interessant om te lezen:
5 natuurlijke middelen ter behandeling van HPV

Behandeling

De meeste wratten worden alleen om cosmetische redenen of vanwege ongemak behandeld, omdat ze wrijving of pijn door druk kunnen veroorzaken. Bij behandeling is het doel niet alleen om de wrat te vernietigen, maar ook om ervoor te zorgen dat het immuunsysteem het virus bestrijdt.

Tegenwoordig zijn er verschillende manieren om dit te bereiken. Cryotherapie is een techniek die bestaat uit het op de wrat aanbrengen van kou om deze eraf te laten vallen.

Laser of kleine operaties worden ook gebruikt om ze te verwijderen. Er zijn zelfs bepaalde zure medicijnen die wratten elimineren. Het is echter het beste om je arts te raadplegen, omdat hij je zal helpen bij het bepalen van de beste behandeling, afhankelijk van het type wrat.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Allevato, M. A., and Lucila B. Donatti. “Verrugas genitales.” Act Terap Dermatol 28 (2005): 302-312.
  • Domíguez, Hugo Fernández, Abián Mosquera Fernández, and Benigno Monteagudo Sánchez. “Revisión bibliográfica de los tratamientos de la verruga plantar.” Revista española de podología 25.4 (2014): 138-141.
  • Llardén-Garcia, M., M. Pena-Arnáiz, and J. M. Casanova-Seuma. “Tratamiento actual de las verrugas.” FMC-Formación Médica Continuada en Atención Primaria 13.1 (2006): 45-54.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.