De effecten van HPV op je leven

Ondanks dat het zeer vaak voorkomt, kan het Humanpapilloma-virus (HPV) bij een stel tot stress en wantrouwen leiden. Dat is de reden waarom we je er vandaag meer over willen vertellen. Als je meer weet over deze aandoening, kun je een open en zelfverzekerd gesprek voeren met je wederhelft.
De effecten van HPV op je leven
Sergio Alonso Castrillejo

Beoordeeld en goedgekeurd door de apotheker Sergio Alonso Castrillejo.

Geschreven door Equipo Editorial

Laatste update: 23 november, 2022

HPV, voluit het Humaan papillomavirus, is een seksueel overdraagbare aandoening. Het is grotendeels onschadelijk, maar het kan soms leiden tot problemen in een relatie. HPV kan namelijk diverse effecten hebben op je leven. Daardoor kan de emotionele impact ervan zelfs ernstiger zijn dan het virus zelf.

HPV is misschien wel de meestvoorkomende seksueel overdraagbare aandoening. Mensen kunnen het oplopen door middel van conventionele geslachtsgemeenschap en via orale en anale seks.

Vrouwen worden het meest getroffen door het humaan papillomavirus. Daarnaast ontwikkelen zij vaker kanker als ze besmet zijn met een agressieve variant van dit virus.

Mannen worden ook besmet en zijn dan dragers van dit virus, maar er is minder kans dat ze zich hiervan bewust zijn. 50% van de mannen heeft het virus zonder zich ervan bewust te zijn dat ze dragers zijn, volgens cijfers van het Disease Control Center van de Verenigde Staten.

De risico’s van HPV

De meeste besmettingen door HPV-stammen zijn symptoomloos en verdwijnen vanzelf. Ze veroorzaken zelden ernstige gezondheidsproblemen. 14 van de meer dan 100 soorten HPV kunnen echter wel kanker veroorzaken.

HPV is een veelvoorkomend virus bij mensen en heeft zoals gezegd in de meeste gevallen geen nadelige fysieke symptomen voor iemand die besmet is.

Er zijn twee soorten humaan papillomavirus of HPV die 70% van de gevallen van baarmoederhalskanker veroorzaken. Ze kunnen  volgens gegevens van de Wereldgezondheidsorganisatie ook leiden tot cervicale precancereuze laesies.

De risico's van HPV

Hoewel baarmoederhalskanker de meestvoorkomende complicatie van HPV is, kan dit virus ook andere soorten kanker veroorzaken. Dit kan kanker in genitale gebieden zoals de anus en de mond of keel omvatten als deze in seksueel contact komen met geïnfecteerde geslachtsorganen.

  • Er is tegenwoordig een toename van mond- en keelkanker onder de mannelijke populatie die verband houdt met HPV.
  • Er is ook een risico op het ontwikkelen van penis- of anale kanker bij mannen. Dit is echter zeldzaam en houdt meestal verband met tekortkomingen van het immuunsysteem.
  • HPV-infecties met een laag risico kunnen genitale wratten veroorzaken, zowel bij vrouwen als bij mannen. Gewoonlijk veroorzaken deze wratten geen pijn en vormen ze geen ernstig probleem.

Hoe om te gaan met de effecten van HPV op je leven?

HPV kan aanwezig zijn bij iedereen die ook seksueel actief is geweest. Zelfs als men geen symptomen vertoont, is het een goed idee om periodieke controles uit te laten voeren met cytologische analyse.

Als iemand het virus heeft opgelopen dan is het waarschijnlijk dat zijn of haar partner het ook heeft. Als iemand zich in deze situatie bevindt, moet hij of zij hierover een gesprek hebben met de partner of partners. Probeer een eerlijk gesprek met je wederhelft te hebben, zodat je beide feiten kunt onderscheiden van fictie met betrekking tot HPV.

Je hebt goede informatie over deze aandoening nodig om dit met je partner te kunnen bespreken. Er moet besproken worden dat er een seksueel overdraagbare aandoening is gediagnosticeerd en dat de partner mogelijk ook besmet is. Natuurlijk kan iemand hierdoor:

  • zijn partner gaan wantrouwen.
  • de ander verdenken van vreemdgaan.
  • het de ander kwalijk nemen.

Houd er rekening mee dat kennis macht is. Een van de beste manieren om het probleem aan te pakken, is dus informatie te bieden die je partner kan helpen de situatie te begrijpen. Dit omvat niet alleen de oorzaken van de infectie, maar ook de effecten die HPV op je seksleven kan hebben.

Het kan ook zijn dat iemand met HPV zich gestigmatiseerd, angstig en gestrest voelt. Onthoud echter hoe gebruikelijk en gemakkelijk het op te lopen is. Vergeet niet dat het in de meeste gevallen geen grote problemen veroorzaakt. Dit zal jullie allebei helpen er mee om te gaan.

De Sexual Health Association van de Verenigde Staten wijst mensen erop dat zij zich niet schuldig moeten voelen. Praat vol vertrouwen met je partner en heb niet het gevoel dat je een fout moet opbiechten.

Hoe om te gaan met de effecten van HPV op je leven

Wat moet je je partner vertellen?

Als je onlangs hebt ontdekt dat je HPV hebt opgelopen, vermeld dan de volgende informatie wanneer je met je partner praat:

  • 80% van de niet-gevaccineerde volwassenen krijgt ooit HPV.
  • In de meeste gevallen manifesteren zich geen symptomen.
  • De meeste soorten vormen geen enkel risico.
  • Er is geen manier om er achter te komen of je het virus recent of lang geleden hebt opgelopen.
  • Als je vaak geslachtsgemeenschap hebt met je partner, hebben jullie waarschijnlijk het virus beiden.
  • Er is geen behandeling voor HPV. Het immuunsysteem van het lichaam elimineert het echter in de loop van de tijd.
  • Het kan maanden of jaren duren voordat HPV verdwijnt.

Welke effecten heeft HPV op je seksleven?

Welke effecten heeft HPV op je seksleven

Seks met voldoende bescherming is altijd de meest geschikte preventiemaatregel. Zoals altijd het geval is wanneer je een seksueel overdraagbare aandoening hebt opgelopen, is het ‘t beste om seks te vermijden totdat het virus onder controle is.

  • Als je arts bevestigt dat de virusstam niet agressief is, kun je seks hebben met een condoom als bescherming om je partner niet te infecteren.
  • Als je seks gaat hebben met een nieuwe partner, kun je dit het beste direct vertellen. Gebruik ook altijd een condoom om jezelf en de ander te beschermen
  • Zorg er ook voor dat je onbeschermde orale seks voorkomt.

Raadpleeg in elk geval een arts en volg de adviezen nauwkeurig op. Weet dat ieder geval anders is, afhankelijk van het type HPV dat je opgelopen hebt en het geïnfecteerde gebied in het lichaam.

Misschien ben je ook geïnteresseerd in:
De 5 meest voorkomende seksueel overdraagbare aandoeningen

Het voorkomen van HPV

Het humaan papillomavirus komt veel voor. Daarom kan het kennen van de risico’s en het ondernemen van actie je kansen op infecties helpen verminderen. Enkele maatregelen die je kunt nemen zijn het laten inenten van kinderen voordat zij seksueel actief worden en verstandige keuzes maken.

Vaccins helpen zowel mannen als vrouwen te beschermen. Artsen dienen 3 keer een dosis toe binnen 6 maanden. Het United StatesCenter for Disease Control beveelt vaccinatie aan vanaf 11 jaar.

Met verstandige keuzes maken gaat men uit van de volgende gewoontes:

  • Gebruik van condooms en orale latexbeschermingen.
  • Vermijd onbeschermde seks.
  • Handhaaf een goede genitale hygiëne.

Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Social and psychological impact of HPV testing in cervical screening: a qualitative study
    K McCaffery, J Waller, J Nazroo, and J Wardle. School of Public Health, Edward Ford Building (A27), University of Sydney, Australia. Department of Epidemiology and Public Health, London, England.
  • Human papillomavirus (HPV). World Health Organization. https://www.who.int/immunization/diseases/hpv/en/
  • Sixteen, Going on HPV 16
  • HPV, oral sex, oral cancer, anal cancer, other cancer, fingers, sex toys. Mark Borigini M.D.Pscology Today. https://www.psychologytoday.com/us/blog/overcoming-pain/201711/sixteen-going-hpv-16
  • Psychological Impact of Primary Screening (PIPS) for HPV: a protocol for a cross-sectional evaluation within the NHS cervical screening programme. Emily McBride, Laura Marlow, Alice S Forster, Sue Moss, Jonathan Myles, Henry Kitchener, Julietta Patnick, Jo Waller. Epidemiology and Public Health, Health Behaviour Research Centre, University College London, London, UK, Wolfson Institute of Preventive Medicine, Queen Mary University of London, London, UK. https://bmjopen.bmj.com/content/6/12/e014356
  • Virus del papiloma humano genital. La realidad. Centro de Control y Prevención de Enfermedades. https://npin.cdc.gov/stdawareness/the-facts/spanish/04_genital_hpv_sp.pdf

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.