Plantaire wratten: kenmerken en behandeling

Plantaire wratten zijn een virale infectie als gevolg van blootstelling aan het humaan papillomavirus. Deze wratten kunnen alleen of in groepen verschijnen. Ze vormen zo wat bekend staat als een mozaïekwrat. De eerste behandelingskeuze is meestal salicylzuur.
Plantaire wratten: kenmerken en behandeling
Alejandro Duarte

Beoordeeld en goedgekeurd door de biotechnoloog Alejandro Duarte.

Geschreven door Equipo Editorial

Laatste update: 22 december, 2022

Plantaire wratten zijn het resultaat van een virale infectie veroorzaakt door direct contact met het veelvoorkomende humane papillomavirus. Het virus nestelt zich in de eerste twee lagen van de huid (de dermis en de epidermis) maar bereikt nooit de diepere lagen.

De term ‘papilloma’ verwijst naar de infecties veroorzaakt door deze virale stam. Wanneer het echter voeten infecteert, worden de bulten die verschijnen plantaire wratten genoemd. Deze zijn er in verschillende vormen en maten en, afhankelijk van de omvang van het letsel, kunnen ze wel tot 8 maanden blijven zitten.

Er zijn twee soorten plantaire wratten:

  • Aan de ene kant hebben we een enkele wrat die vaak groter wordt. Het kan zich in zeldzame gevallen vermenigvuldigen en extra wratten vormen, bekend als satelliet-wratten.
  • Het andere type plantaire wrat is de mozaïekwrat. Dit is een groep verschillende kleine wratten die dicht bij elkaar in hetzelfde gebied groeien en moeilijker te behandelen zijn dan enkele wratten.

De symptomen van plantaire wratten

Wratten groeien diep en langzaam. Ze geven echter aanleiding tot een reeks klachten en symptomen, afhankelijk van de positie en afmetingen. Denk bijvoorbeeld aan:

  • Plantaire wratten lijken op eelt vanwege hun dikke en harde weefsel.
  • Pijn tijdens het lopen of gewoon tijdens het staan.
  • Kleine zwarte plekjes verschijnen vaak op het oppervlak van de wrat. Dit komt door opgedroogd bloed dat in de haarvaten blijft zitten.

Diagnose van plantaire wratten

Diagnose van plantaire wratten

Een arts zal de voet van de patiënt onderzoeken om een plantaire wrat te diagnosticeren. De specialist knijpt in de wrat om te bepalen of er pijn is tijdens het onderzoek.

Plantaire wratten zijn namelijk pijnlijk als je erin knijpt. Er is echter geen pijn als je er druk op uitoefent. Als een wrat bedekt is met een laagje keratine, dan kun je wel last hebben als je erop drukt.

Een andere optie om een diagnose te stellen is om een stukje met een scalpel te snijden en te controleren op kleine donkere vlekjes. Een dermatoloog kan ook een deel van de wrat wegnemen om een biopsie uit te voeren.

Behandeling van wratten

De meeste wratten zijn onschadelijk en verdwijnen zonder behandeling. Het kan echter soms wel tussen de één en twee jaar duren. Het is daarom gebruikelijk om de behandeling meerdere keren te herhalen totdat ze verdwijnen.

We zullen je nu wat meer vertellen over enkele van de behandelingen die je kunt doen om plantaire wratten te verwijderen. Helaas is er altijd de mogelijkheid dat ze weer terugkomen.

Exfoliatie met salicylzuur

Behandelingen met salicylzuur werken doordat ze de wratlagen beetje bij beetje verwijderen. Deze behandelingen kunnen ook het immuunsysteem helpen om de wratten te bestrijden.

Cryotherapie

Bevriezen of cryotherapie is een vorm van behandeling die meestal door de huisarts wordt uitgevoerd. Het bestaat van het rechtstreeks aanbrengen van vloeibare stikstof op de wrat met een wattenstaafje of een spray.

Na het aanbrengen zal er zich een blaar vormen rond de wrat. Na een week laat het dode weefsel los. Cryotherapie kan ook helpen het immuunsysteem te stimuleren.

Hoogstwaarschijnlijk moet je de behandeling elke twee weken herhalen totdat de wrat helemaal verdwenen is. Sommige onderzoeken geven aan dat cryotherapie effectiever is in combinatie met behandelingen op basis van salicylzuur.

Chirurgie en andere behandelingsalternatieven

Wratten op de voet verwijderen

Als de bovenstaande behandelingen niet effectief zijn, kan een arts een van de volgende procedures aanbevelen:

  • Een toepassing van trichloorazijn op de plantaire wrat met een houten stokje. Dit moet elke week worden gedaan. De arts kan aangeven om het om de week te vervangen met salicylzuur. Je kunt jeuk krijgen als bijwerking van deze behandeling.
  • Een kleine operatie door de wrat open te snijden of het te vernietigen met een elektrische naald. Dit proces staat bekend als electrodesiccatie. Merk op dat deze behandeling mogelijk littekens achterlaat. Het wordt ook niet vaak gebruikt, alleen als andere behandelingen niet effectief zijn.
  • Men kan ook een laserbehandeling met een gepulseerde laser uitvoeren om de kleine gesloten bloedvaten dicht te branden. Na verloop van tijd sterft het geïnfecteerde weefsel en valt de wrat eraf. Je moet de laserbehandeling om de drie tot vier weken herhalen. Houd er rekening mee dat deze procedure pijnlijk kan zijn en mogelijk een litteken achterlaat.

Als de druk op de wrat je pijn doet kun je als aanvullende maatregel schoenen dragen met een voetkussen om wat verlichting te krijgen. Vermijd ook strakke en oncomfortabele schoenen en draag schoenen die een goede ondersteuning van de voetzool geven.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Cobián, P., Monteagudo, B., Mosquera-Fernández, A., & Peña-López, S. (2018). Verruga plantar anular en un paciente tratado con un anti-factor de necrosis tumoral alfa. Piel.
  • Moreno Cano, P., Agüero Orgaz, D., & Duce Tello, S. (2011). Verruga plantar: Lesión benigna pero dolorosa. FMC Formacion Medica Continuada En Atencion Primaria.
  • López López, D., Rodríguez Sanz, D., Morales Ponce, Á., & Soriano Medrano, A. (2013). Carcinoma verrucoso plantar. A propósito de un caso poco frecuente. Revista Internacional de Ciencias Podológicas.
  • Sánchez Gómez, Rubén. Flores Olavarría, Macarena. Revisión bibliográfica sobre la eficacia terapéutica de la crioterapia y el laser en el tratamiento de la verruga plantar provocada por el virus del papiloma humano. European Journal of Podiatry, 2016, 2 (2): 69-76 ISSN: 2445-1835

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.