Wat is de reden dat wratten bloeden?

Wratten hebben hun eigen irrigatie en innervatie. Het zijn besmettelijke laesies, omdat ze door een van de subtypes van het humaan papillomavirus worden veroorzaakt. Weet je wat de reden is dat wratten bloeden?
Wat is de reden dat wratten bloeden?

Laatste update: 22 oktober, 2020

Wratten zijn huidaandoeningen die door het humaan papillomavirus worden veroorzaakt. Ze zijn vaak asymptomatisch en veroorzaken meestal alleen esthetische problemen. Wratten kunnen soms bloeden of ze veroorzaken een soort pijn.

Hoewel dit zeldzaam is, raden experts aan om een behandeling te zoeken om het herstelproces te versnellen. Aangezien ze verschillende huidlagen aantasten, kunnen ze moeilijk te verwijderen zijn. Ze zijn bovendien besmettelijk en ze kunnen zich naar verschillende lichaamsdelen verspreiden.

Symptomen van wratten

Grote wrat

Wratten zijn kleine huidbultjes met een ruwe textuur die je met het blote oog kunt zien. Ruwe bultjes zijn het belangrijkste symptoom van wratten. Afgezien hiervan veroorzaken ze meestal geen ongemak. Alleen in bepaalde gevallen omvatten klinische manifestaties het volgende (Engelse link):

 • Jeuk
 • Beklemming of gevoel van druk
 • Pijn, vooral die op de voetzool
 • Bloeden

Oorzaken van wratten

Het humaan papillomavirus (HPV), dat ongeveer 100 verschillende soorten heeft, veroorzaakt wratten. Elk serotype bepaalt de locatie van de laesie op het lichaam, dit kan zijn op:

 • Handen
 • Gezicht
 • Nek
 • Oksels
 • Voeten
 • Geslachtsdelen
 • Et cetera

In veel gevallen verdwijnen ze vanzelf, zonder dat er behandeling nodig is. Het virus kan via wonden de huid binnendringen. Als het dit eenmaal doet, dan zorgt het voor extra en snelle celgroei. De buitenste huidlaag wordt hard en dik, waardoor de bult ontstaat.

De American Academy of Dermatology (Engelse link) bevestigt dat het zich door direct contact met de verwonding verspreidt of door artikelen voor persoonlijk gebruik te delen, zoals handdoeken of scheermesjes.

Wat is de reden dat wratten bloeden?

Wratten hebben hun eigen bloedtoevoer. Ze zullen dus veel gaan bloeden als je probeert om ze met ongepaste procedures te verwijderen. In het bijzonder bevatten ze dermale papillen (Engelse link) die met vasculaire lussen verweven zijn.

Met behulp van een dermatoscoop kunnen medische professionals kronkelige haarvaten zien die bij macroscopie een rood stippelpatroon genereren, kenmerkend voor de laesie. Wratten hebben ook gespecialiseerde zenuwuiteinden, daarom voel je pijn als je eraan zit.

Soorten wratten

Niet alle wratten zijn hetzelfde. Ze worden vaak op basis van het lichaamsdeel waar ze verschijnen geclassificeerd. Ze kunnen ook qua kenmerken en symptomen variëren. Welke komen het meest voor?

Plantaire wratten

Deze wratten worden vaak voor eelt aangezien. Ze zijn groter dan de meeste wratten, omdat de voetzool het hele lichaamsgewicht moet dragen. Ze groeien niet naar buiten, maar naar binnen. Deze wratten zijn vanwege hun locatie het meest gecompliceerd om te behandelen.

Vulgaire wratten

Ze bevinden zich meestal op het gezicht, de achterkant van de handen of op de wangen. Het zijn harde, ruwe gezwellen die schilferig aanvoelen. Zoals een studie in The Journal of The Egyptian Public Health Association stelt (Engelse link), is het een van de meestvoorkomende wratten varianten bij kinderen, met een prevalentie van 49%.

Platte wratten

Deze wratten zijn kleine bultjes. Ze hebben geen pigmenten. In plaats daarvan hebben ze dezelfde kleur als de omringende huid. Ze bevinden zich bovendien op het gezicht, met prevalentie op het voorhoofd, de wangen, de handen en de onderarmen.

Genitale wratten

Een aantal stammen van het humaan papillomavirus (HPV) veroorzaken wratten in het genitale gebied, inclusief de vagina, penis en anus. In feite is dit virus de meestvoorkomende seksueel overdraagbare aandoening (SOA).

Risicofactoren

Sommige mensen hebben meer kans op wratten. Aangezien ze door virussen worden veroorzaakt, is het zelfs handig om het immuunsysteem van iemand te evalueren om er zeker van te zijn dat het niet wordt aangetast. Risico factoren zijn onder andere de volgende:

 • Mensen die rauw vlees hanteren of ermee werken, bijvoorbeeld in slagerijen of slachthuizen.
 • Kinderen of tieners die na het sporten of in zwembaden openbare douches gebruiken.
 • Mensen met een familielid met wratten.
 • Aan immunodeficiënties lijden. Ontvangers van orgaantransplantaties of ziekten zoals AIDS.
 • Mensen met atopische ziekten.

Misschien ook interessant om te lezen:
Alles wat je moet weten over HPV

Behandelingsopties voor wratten

Beschadigde wrat

Wratten bloeden als ze verkeerd behandeld worden en stuk gaan. Het is daarom belangrijk dat een professionele dermatoloog ze behandelt. Als wratten bloeden, dan moet je zo snel mogelijk ingrijpen om complicaties te voorkomen.

Zelfs als ze niet bloeden, geven sommigen er de voorkeur aan om ze te verwijderen, omdat ze last hebben van hun lelijke uiterlijk. Hier zijn enkele van de procedures die nuttig kunnen zijn:

 • Cryotherapie. Het gebruik van vloeibare stikstof (Engelse link) of vaste kooldioxide (ook wel droogijs genoemd) om de weefsels te bevriezen. Hoewel deze procedure milde pijn veroorzaakt, is het een van de meest effectieve manieren om wratten te verwijderen. Een dermatoloog zou het in verschillende sessies, eenmaal per week, moeten uitvoeren.
 • Topische medicatie. Speciale formuleringen op zuurbasis die de wrat langzaam verbranden. Je moet het product elke dag aanbrengen, wat lichte huidirritatie kan veroorzaken.
 • Elektrocoagulatie. Het laat vaak littekens achter.
 • Chirurgisch verwijderen. Het is niet erg populair vanwege de lage effectiviteit en het risico op virale verspreiding. Het heeft een hoog percentage terugval.
 • Laser. Hoewel het effectief is, is het een beetje pijnlijk en kan het littekens achterlaten.

Hoe te handelen als wratten bloeden

Als wratten bloeden, dan is het het beste om voor de juiste behandeling een dermatoloog te raadplegen. Als je het thuis probeert op te lossen, dan kan dit tot complicaties en huidbeschadiging leiden. Kortom, zonder tijdige tussenkomst is het moeilijk om van dit zeer besmettelijke probleem af te komen.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Al Aboud AM, Nigam PK. Wart (Plantar, Verruca Vulgaris, Verrucae) [Updated 2020 Jun 29]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2020 Jan
 • InformedHealth.org [Internet]. Cologne, Germany: Institute for Quality and Efficiency in Health Care (IQWiG); 2006-. Warts: Overview. [Updated 2019 Nov 7]
 • Liu J, Li H, Yang F, et al. Epidemiology and Clinical Profile of Cutaneous Warts in Chinese College Students: A Cross-Sectional and Follow-Up Study. Sci Rep. 2018;8(1):15450. Published 2018 Oct 18. doi:10.1038/s41598-018-33511-x
 • Essa N, Saleh MA, Mostafa RM, Taha EA, Ismail TA. Prevalence and factors associated with warts in primary school children in Tema District, Sohag Governorate, Egypt. J Egypt Public Health Assoc. 2019;94(1):6. doi:10.1186/s42506-018-0007-0

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.