Behandeling van koortsblaasjes bij kinderen

Koortsblaasjes komen bij kinderen vaak voor. Ze zijn niet ernstig, hoewel ze wel pijn en ongemak kunnen veroorzaken. Is er een behandeling voor? Die is er inderdaad, lees verder om meer over enkele farmacologische en natuurlijke opties te weten te komen.
Behandeling van koortsblaasjes bij kinderen

Laatste update: 30 november, 2020

Het verschijnen van koortsblaasjes bij kinderen kan in het begin zorgwekkend zijn. Deze laesies zijn goedaardig en verdwijnen meestal in een korte tijd vanzelf. Althans volgens een artikel gepubliceerd in het National Center for Biotechnology Information (Engelse link).

Zoals je wellicht al weet, is de mond aan verschillende aandoeningen onderhevig. Aften of koortsblaasjes zijn een van de meestvoorkomende. Schattingen geven zelfs aan dat deze tot 85% van de mensen treffen. Dus hoe behandel je ze bij kinderen? Lees verder om erachter te komen.

Koortsblaasjes bij kinderen

Het verschijnen van koortsblaasjes heeft met verschillende factoren te maken, maar in het geval van kinderen worden deze aan hun gewoonte toegeschreven om dingen in hun mond te stoppen. De laesies zijn inflammatoir en veroorzaken pijn.

Ze beginnen als een verhoging in het mondslijmvlies, wit van kleur, die zich tot een ovale of cirkelvormige zweer ontwikkelen. Hoewel ze ondiep zijn en scherpe randen hebben, kan hun bodem necrotisch zijn en een variabele diameter hebben.

Over het algemeen verschijnen koortsblaasjes bij kinderen op het slijmvlies van de wangen. Ze komen echter ook vaak op de lippen, tong en tandvlees voor. Deze aandoening komt om een onbekende reden vaker bij vrouwen dan bij mannen voor.

Ze kunnen bovendien in de loop van de tijd herhaaldelijk voorkomen. In dit geval zeggen we dat het een pathologie is die als ‘recidiverende afteuze stomatitis‘ wordt aangeduid. Het manifesteert zich door enkele of meerdere laesies van verschillende groottes.

Koortsblaasjes behandelingen

Kind met een koortsblaasje

Ongeacht of de laesie geïsoleerd of als gevolg van ‘recidiverende afteuze stomatitis’ is, het verdwijnt meestal binnen ongeveer 7 dagen vanzelf. Koortsblaasjes kunnen echter pijnlijk zijn en soms de voedselopname belemmeren.

Dit is de reden waarom mensen zich vaak afvragen of ze iets kunnen doen om het herstelproces te versnellen. Er zijn in dit opzicht twee therapeutische opties: een farmacologische en een die uit natuurlijke remedies bestaat. Beide opties zijn nuttig om de symptomatologie te verbeteren en mogelijke complicaties te voorkomen.

Farmacologische behandeling

Dit is zo’n veelvoorkomende aandoening, dus het is geen wonder dat er een breed scala aan medicijnen is die genezing helpen bevorderen. De meeste zijn voor lokaal gebruik, ze zijn op het getroffen gebied gericht. Hier zijn enkele van de opties die momenteel beschikbaar zijn:

  • Ontsmettingsmiddelen zoals chloorhexidinegel of mondwater vallen de laesie-veroorzakende micro-organismen aan.
  • Ontstekingsremmers en lokale corticoïden versterken de werking van ontsmettingsmiddelen.
  • Antibiotica kunnen nodig zijn als de orale infectie aan bacteriën te wijten is (Spaanse link).

Op dezelfde manier is systemische behandeling met orale steroïden in ernstige gevallen een goed idee. Dit laatste moet onder medisch toezicht worden gedaan en alleen als de koortsblaasjes terugkerend of overdreven symptomatisch zijn.

Natuurlijke behandelingen

Gel van aloëvera

Een aantal natuurlijke remedies kunnen als hulpmiddel bij de behandeling van koortsblaasjes bij kinderen dienen. Hoewel ze niet de eerste optie zijn, kunnen ze bij het verminderen van ontstekingen en het bestrijden van bestaande infecties helpen.

In het ideale geval zouden ze natuurlijk ontstekingsremmende en ontsmettende eigenschappen moeten hebben. Een van de meest gebruikte alternatieven is om met warm water met zout of baking soda te spoelen (Engelse link).

Herhaal 2 tot 3 keer per dag totdat je een aanzienlijke verbetering opmerkt. Het mengsel mag slechts een snufje zout of bakpoeder bevatten, gemengd met een half glas warm water. Het mag niet doorgeslikt worden.

Aloëvera is een ander ingrediënt dat vaak voor dit doel wordt gebruikt. De gel in het blad heeft ontstekingsremmende en antimicrobiële eigenschappen die verlichting geven (Engelse link). Het vereist slechts een druppel die direct op het koortsblaasje wordt gewreven.

Lees ook: Hoe kun je aften en mondzweren behandelen?

Hoe kan je het verschijnen van koortsblaasjes bij kinderen voorkomen?

Op dit punt is het belangrijk om op te merken dat koortsblaasjes en ‘recidiverende afteuze stomatitis’ in de meeste gevallen geen specifieke oorzaak hebben. Deze laesies kunnen vanwege een bepaalde genetische aanleg of vanwege een van de volgende situaties optreden:

De preventie van koortsblaasjes bij kinderen moet dus op het verlichten van de bovengenoemde situaties gericht zijn. Het belangrijkste is dat de kleintjes een goede mondhygiëne behouden. Zorg er dus voor dat ze hun tanden 3 keer per dag poetsen en minstens een keer per dag mondwater gebruiken.

Raadpleeg je tandarts als je vermoedt dat de blaasjes het gevolg van een orthodontische behandeling zijn, zelfs als de symptomen vanzelf verdwijnen. Het wordt voor minderjarigen ook aanbevolen om vitaminesupplementen te nemen, evenals voedsel dat vitamine B bevat. Een aantal daarvan zijn bijvoorbeeld:

  • Bladgroenten
  • Fruit
  • Zuivelproducten
  • Droog fruit en zaden
  • Eieren
  • Mager vlees
  • Volkoren granen

Algemene overwegingen

Koortsblaasjes zijn niet ernstig, maar kunnen behoorlijk vervelend zijn, vooral bij kinderen. Dit komt, omdat ze hun dagelijkse maaltijden moeten beperken, aangezien deze tot algemeen ongemak kunnen leiden.

Ten slotte zijn de beschikbare behandelingen op het verminderen van ontstekingen, het elimineren van pijn en het bevorderen van een goede genezing gericht. Deze verwondingen kun je bovendien met een goede mondhygiëne en de juiste hulpmiddelen ervoor voorkomen.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • InformedHealth.org [Internet]. Cologne, Germany: Institute for Quality and Efficiency in Health Care (IQWiG); 2006-. Canker sores (mouth ulcers): Overview. 2019 Aug 15. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK546250/
  • Babaee N, Zabihi E, Mohseni S, Moghadamnia AA. Evaluation of the therapeutic effects of Aloe vera gel on minor recurrent aphthous stomatitis. Dent Res J (Isfahan). 2012;9(4):381-385.
  • Córdoba M. Aftas recurrentes en niños y adolescentes. Revista de la Sociedad Odontológica de La Plata. 2018;20(56):19-22.
  • Schemel Suárez M, López López J, Chimenos Küstner E. Úlceras orales: diagnóstico diferencial y tratamiento. Medicina Clínica. 2015;145(11):499-503.
  • Pérez A, Rodríguez P. Tratamiento de la estomatitis aftosa recurrente. Medicentro. 2012;16(1):1-10.
  • Marinovic M. Aftas orales recurrentes: diagnóstico diferencial y manejo. Medwave. 2009;9(2):e3773.
  • Falgás Franco J. Patología bucal. Pediatriaintegral.es. 2015. Available from: https://www.pediatriaintegral.es/publicacion-2015-01/patologia-bucal/
  • Bonet R, Garrote A. Aftas bucales. Farmacia Profesional. 2015;29(1):27-31.
  • MacDonald J. Canker sore remedies: baking soda. CMAJ. 2002;166(7):884.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.