Behandel en voorkom koortsblaasjes op natuurlijke wijze

Wanneer je het herpesvirus eenmaal hebt opgelopen, kom je er niet meer vanaf. Het virus blijft latent in je lichaam aanwezig en veroorzaakt symptomen wanneer je immuunsysteem verzwakt is.
Koortsblaasjes

In eerste instantie voel je een tinteling of jeuk op je lip. Je kijkt in de spiegel, maar ziet niks vreemds. Een paar dagen laten is de jeuk erger geworden en besef je je dat je last hebt van een koortsblaasje.

Het herpesvirus, een virus dat zich zo makkelijk verspreidt en zo moeilijk te bestrijden is, kan gelukkig wel vermeden worden. Wanneer je het virus echter eenmaal hebt opgelopen, kun je alleen nog proberen ervoor te zorgen dat het zich niet ontwikkelt tot een koortsblaasje. Leer hier meer over in onderstaand artikel.

Een gezond immuunsysteem is de sleutel

Koortsblaasjes worden veroorzaakt door het herpesvirus. Dit virus verspreidt zich op twee manieren:

 • Mond op mond (door te zoenen).
 • Door het delen van voorwerpen die besmet zijn (tandenborstels, glazen, make-up…).

Wanneer je eenmaal besmet bent met het virus, kom je er helaas niet meer vanaf. Maak je echter geen zorgen – het virus kan namelijk wel latent blijven in je zenuwstelsel, waardoor je nooit meer last zult hebben van een koortsblaasje. Om hiervoor te zorgen zul je een sterk immuunsysteem moeten hebben.

Als je door dit virus besmet bent, dan is de kans groot dat je immuunsysteem op het moment van besmetting aan de zwakke kant was. Hierdoor was het virus sterk genoeg om het lichaam binnen te dringen en hier voorgoed te blijven.

Als je er dus voor wilt zorgen dat je in het vervolg geen last meer zult hebben van koortsblaasjes, die zeer vervelend kunnen zijn en waar je je zelfs voor zou kunnen schamen, dan zul je moeten beginnen om beter voor je immuunsysteem te zorgen. Hoe? Door een gezond dieet aan te houden en voldoende lichaamsbeweging te krijgen.

Andere factoren die een koortsblaasjes kunnen opwekken zijn:

 • Stress
 • Blootstelling aan zonlicht
 • Slaaptekort

Zie ook: 5 symptomen van een verzwakt immuunsysteem

Behandeling om koortsblaasjes op natuurlijke wijze te verminderen

Er bestaan niet veel huismiddeltjes om koortsblaasjes te behandelen, omdat er nog maar weinig bekend is over het virus dat ze veroorzaakt. Toch hebben veel mensen met dank aan deze 100% natuurlijke middelen voorgoed gedag kunnen zeggen tegen hun koortsblaasjes. Ben je er klaar voor om erachter te komen wat deze middeltjes zijn?

IJs om koortsblaasjes op natuurlijke wijze te behandelen

IJs is een van de populairste manieren om koortsblaasjes te behandelen. Het enige dat je hoeft te doen is een ijsblokje tegen je koortsblaasje aanhouden. Doe dit tien minuten of tot het ijsblokje gesmolten is. Herhaal deze truc na twee uur nog een keer.

Het ijs zal ervoor zorgen dat de ontsteking geremd en je pijn verzacht wordt. Deze behandeling werkt alleen als het blaasje nog heel is (dus voordat het blaasje scheurt en begint te lekken. Wanneer dit gebeurt kan het virus zich veel makkelijker verspreiden).

Heet kompres om koortsblaasjes op natuurlijke wijze te behandelen

Koortslip

Deze behandeling zou moeten worden toegepast wanneer het koortsblaasje zich in de tweede fase bevindt, wanneer het blaasjes scheurt en begint te lekken.

Het is zeer belangrijk om tijdens deze fase contact met je partner of kinderen te vermijden. In deze fase kan je het virus namelijk zeer makkelijk aan ze overdragen. Het is ook verstandig om je huidverzorgingsproducten en make-up uit de buurt te houden van de mensen met wie je samenwoont en hun verzorgingsproducten. Probeer een van de onderstaande hete kompressen toe te passen op je lip:

 • Een handdoek die je net gestreken hebt.
 • Een doek geweekt in heet water.

Theezakjes om koortsblaasjes op natuurlijke wijze te behandelen

Ook dit is een goede optie voor de fase waarin het blaasje al gescheurd is. Een gebruikt theezakje kan zeer behulpzaam zijn.

Zet een kopje zwarte thee op dezelfde manier als je gewoonlijk doet. Gooi het theezakje echter niet weg. Laat het zakje een minuutje uitlekken en afkoelen (je wilt de plek waar je last hebt van je koortsblaasjes natuurlijk niet verbranden). Houd het theezakjes zachtjes tegen je lip aangedrukt tot het zakje helemaal is afgekoeld. Wacht twee uur en pas de behandeling dan nogmaals toe.

Etherische oliën om koortsblaasjes op natuurlijke wijze te behandelen

Etherische Olie

De meest effectieve oliën om koortsblaasjes te behandelen zijn pepermuntolie en citroenolie. Andere etherische oliën die je wellicht al in huis hebt zullen echter ook behulpzaam zijn.

Doe een paar druppels etherische olie op een watje en druk dit watje tegen je koortsblaasje aan. Dit zal helpen om de plek van het koortsblaasje te kalmeren en het ongemak te verlichten.

Suiker om koortsblaasjes op natuurlijke wijze te behandelen

Onthoud dat dit middel een beetje kan prikken. Toch is dit middel echter te effectief om niet toe te passen. Bedek simpelweg het koortsblaasje op je lip met een paar korrels suiker. Hierdoor zal het blaasje niet alleen uitdrogen, maar het zal er ook voor zorgen dat bacteriën in dit gebied geëlimineerd worden.

Kruiden om koortsblaasjes op natuurlijke wijze te behandelen

Kruiden

In dit geval heb je twee opties: inwendig of uitwendig gebruik. Maak een thee om de kruiden inwendig te gebruiken. Als je de kruiden liever uitwendig gebruikt, kun je ze ook gewoon direct tegen het blaasje aanhouden. De kruiden die doorgaans gebruikt worden om koortsblaasjes te behandelen zijn:

 • Salie
 • Valeriaanwortel
 • Munt
 • Echinacea

Thee gemaakt van deze kruiden zal ervoor zorgen dat je immuunsysteem sterker wordt en je het virus effectief tegen kunt gaan, waardoor je beter bestand bent tegen de micro-organismen die ziekten overdragen.

Bij uitwendig gebruik maak je in eerste instantie een thee van de kruiden zoals je normaal zou doen. Week dan een watje in de thee en druk het watje tegen je koortsblaasje aan. Je zult zien dat deze behandeling ervoor zorgt dat je koortsblaasje sneller uitdroogt dan bij elke andere behandeling.

Zeezout om koortsblaasjes op natuurlijke wijze te behandelen

Zeezout

Van alle middelen is zeezout het krachtigst. Wellicht heb je deze behandeling al eens geprobeerd wanneer je last had van een koortsblaasje en weet je heel goed waar we het over hebben. Je moet echter redelijk sterk zijn om deze behandeling aan te kunnen. Toch is het het meer dan waard. Je kunt kiezen uit drie beschikbare opties:

Wij raden aan: Zout gebruiken als schoonheidsbehandeling

 • Zout en water: Meng een eetlepel zeezout met een paar druppels water tot de twee ingrediënten samen een pasta vormen. Breng de pasta met een wattenstaafje aan op het koortsblaasje en laat het zo lang mogelijk zitten. Spoel af met warm water. Pas deze behandeling drie keer per dag toe.
 • Zout en tandpasta: Bij deze behandeling meng je het zout niet met water, maar in plaats daarvan met tandpasta. Breng het mengsel ’s avonds aan op het blaasje en spoel het de volgende ochtend af.
 • Zout en citroen: Besprenkel een klein stukje citroen met wat zout. Druk de citroen zo lang als je kunt zachtjes tegen je koortsblaasje aan. We zeggen zo lang als je kunt, omdat deze behandeling namelijk zeer pijnlijk zal zijn. Herhaal de behandeling (als je het aankunt) later op de dag nog een keer. Doe dit elke dag tot je koortsblaasje verdwenen is.