Zout gebruiken als schoonheidsbehandeling

Wanneer je zout als gezichtsbehandeling gebruikt, zorg er dan voor dat het niet in je ogen komt, want dat kan irritatie veroorzaken.
Zout gebruiken als schoonheidsbehandeling

Geschreven door Carolina Betancourth

Laatste update: 24 augustus, 2022

Je bent misschien verrast over de vele mogelijke gebruiken en voordelen van zout als schoonheidsproduct. Het feit is dat we in reclame niet veel horen over zout. Toch bestaan er zeer veel verborgen voordelen, waarvoor je huid je dankbaar zal zijn.

In dit artikel vertellen we je wat zout zoal kan doen voor je huid en hoe je deze fantastische schoonheidsbehandeling kan gebruiken!

De eigenschappen van zout gebruiken om je mooier te maken

Zoals we hierboven reeds vermeld hebben, heeft zout een wijde variëteit aan toepassingen, die je schoonheidsritueel kunnen verbeteren, zeker wanneer je het voor de huid gaat gebruiken.

Als een scrub

Na het baden of douchen, en terwijl je huid nog nat is, strooi je een beetje zout op je handen en wrijf je er zachtjes mee over je handen en benen. Het masseren met zout zal helpen om dode huidcellen te verwijderen en de bloedcirculatie te verbeteren.

Als een versteviger van je gezicht

Gezichtshuid

Je kan volgende trucje gebruiken om een olieachtige huid tegen te gaan.

 • Doe wat warm water in een vernevelaar en voeg er een eetlepel zeezout aan toe.
 • Laat het zout volledig oplossen en zorg ervoor dat het water niet te warm is voordat je het op je gezicht vernevelt (vermijd hierbij de regio rond de ogen).
 • Droog vervolgens zachtjes met een handdoek.

Gezwollen ogen

 • Meng een eetlepel zeezout in een kom kokend water.
 • Doop een katoenbolletje in het water, ga liggen en breng het watje aan op je ogen gedurende minstens 10 minuten.
 • Open je ogen niet, want dat zou irritatie kunnen veroorzaken.
 • Reinig nadien goed met koud water.

Als een voetbad

zout3

Na een lange dag werken komen we steeds thuis met vermoeide voeten. Zout zou wel eens de oplossing kunnen zijn tegen deze vermoeidheid en pijn in de hielen. Het enige wat je moet doen is drie tot vier eetlepels zout aan heet water toevoegen en je voeten erin laten weken tot het water afkoelt.

Om roos te voorkomen

Zout is erg goed tegen vuil en vet. Voordat je deze behandeling toepast, raden we je wel aan je hoofdhuid even te checken op kleine sneden of schaafwonden. Neem een zoutvat mee in de douche.

 • Voordat je je haar wast met shampoo, sprenkel je wat zout op je hoofd en masseer je het zacht in je hoofdhuid.
 • Het is belangrijk dit zacht te doen, zodat je geen schaafwonden aan je huid veroorzaakt, want dat kan erg pijnlijk zijn.

Om haarlak te verwijderen

Zout kan erg nuttig zijn op die avonden dat we veel haarlak in ons haar gedaan hebben.

 • Meng een kop magnesiumsulfaat en een kop citroensap in een liter water en laat het 24 uur staan.
 • De volgende dag besprenkel je je haar hiermee terwijl het nog helemaal droog is.
 • Laat het 20 minuten inwerken en was je haar vervolgens zoals altijd.

Misschien ook interessant om te lezen:
9 trucs waardoor je je haar langer schoon kunt houden

Iets chiquer

Therapie met whiskey en zout

Deze behandeling wordt gemaakt met zeezout, whiskey, kokosolie, palmolie en tarwe. Het helpt de huid te verstrakken en zorgt voor glad en gezond haar. Het is vooral goed voor mannen, hoewel vrouwen het zeker ook kunnen gebruiken.

Therapie met zout en champagne

Deze behandeling wordt gemaakt met zout uit de bergen, champagne (of een andere schuimwijn), kokosolie en palmolie. Je kan cedergeur toevoegen om de bloedcirculatie te stimuleren en cellulite te verwijderen, maar ook om problemen met vochtophoping te verhelpen.

Het helpt huidweefsel te herstellen en vertraagt het verouderingsproces van de huid.

Therapie met zout en wijn

Dit is een zeer goede antioxidant en net zoals de champagnetherapie is het zeer goed tegen voortijdige veroudering van de huid. Het helpt weefsels te herstellen en het cardiovasculaire stelsel te versterken. Het wordt gemaakt door zout uit de bergen, rode wijn, kokosolie en palmolie.

We hopen dat je dit artikel om zout te gebruiken voor schoonheidsbehandelingen nuttig vond! 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Bathing in a magnesium-rich Dead Sea salt solution improves skin barrier function, enhances skin hydration, and reduces inflammation in atopic dry skin. Proksch E, Nissen HP, Bremgartner M, Urquhart C. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15689218
 • About Epsom salts. (MgSO4·7H2O) (n.d.). epsomsaltcouncil.org/wp-content/uploads/2015/10/universal_health_institute_about_epsom_salt.pdf
 • Scientific evidence of the therapeutic effects of dead sea treatments: a systematic review. Katz U, Shoenfeld Y, Zakin V, Sherer Y, Sukenik S. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22503590

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.