Voorkom haaruitval met deze tips

Haaruitval is iets dat velen van ons vrezen. Maar gelukkig is er iets aan te doen.
Voorkom haaruitval met deze tips

Laatste update: 20 februari, 2019

Haaruitval is vandaag de dag een steeds vaker voorkomend probleem bij mannen en vrouwen, omdat er een hoop factoren zijn die het beïnvloeden, waar we elke dag aan blootgesteld worden en vooral als we er geen aandacht aan schenken. Hoe voorkom je haaruitval?

Over het algemeen kunnen er tot wel honderd haartjes per dag uitvallen, wat als normaal gezien wordt. Men begint zich echter zorgen te maken als het haar te vaak uitvalt en in grote hoeveelheden.

Wanneer je opmerkt dat je last hebt van haaruitval, zou je de reden moeten achterhalen. Factoren zoals klimaat, stress, bloedarmoede, slecht dieet en circulatie, erfelijkheid etc. zijn een aantal van de primaire reden waarom personen last hebben van haaruitval. Voorkom haaruitval, wil je weten hoe?

Voorkom haaruitval en hou je haar gezond, enkele tips

Als je opmerkt dat je haar geen vitaliteit meer heeft en constant uitvalt, is het erg belangrijk dat je stopt met het gebruiken van stijltangen, haardrogers en al het andere dat je haar blootstelt aan extreme warmte.

Dit soort apparaten zijn vaak een oorzaak van haaruitval en wanneer je haar zwak is, kunnen deze het nog sterker beïnvloeden.

Het hebben van een gezond en gebalanceerd dieet speelt ook een belangrijke rol bij de gezondheid van je haar. Gebrek aan voedingsstoffen is vaak een oorzaak van haaruitval, omdat de structuur zwakker kan worden waardoor de haren makkelijker afbreken. We bevelen aan om een dieet te volgen dat rijk is aan:

 • Vitamine A, B
 • Biotine
 • Vitamine C
 • Koper
 • IJzer
 • Zink
 • Eiwitten
 • Water

Handige tips

 • Een strakke haarstijl bij vrouwen is nog een oorzaak van haaruitval. Zorg er dus voor dat je je haar niet in bijvoorbeeld een te strakke staart draagt.
 • Het is ook erg belangrijk om goed te rusten en te slapen. Mensen die goed slapen verliezen over het algemeen minder haren. Vermoeidheid en uitputting zijn namelijk factoren die een rol kunnen spelen bij haaruitval.
 • Sterke chemische producten kunnen je haar en hoofdhuid erg verzwakken, waardoor dit nog een grote oorzaak van haaruitval is. Constant verf en sterke shampoo gebruiken zorgt ervoor dat je haar zijn vitaliteit verliest. We raden je aan om deze producten niet te gebruiken en te kiezen voor natuurlijke varianten.
 • Over het algemeen wassen we ons haar elke dag, wat niet nodig is. Je haar kan verscheidene dagen schoon blijven en daar moeten we van profiteren, zodat het kan herstellen van vocht en de producten die je gebruikt.
 • Voordat je je haar stijlt, is het erg belangrijk dat je haar droog is. Nat haar zorgt ervoor dat de poriën van de haarvaten open gaan staan, waardoor je meer haaruitval hebt.
 • Misschien geloof je het niet, maar beweging speelt een belangrijke rol bij de gezondheid van je haar. Regelmatig aan fysieke beweging doen stimuleert de circulatie, zelfs in je hoofdhuid.

Ook is het belangrijk dat je:

 • Alle stressvolle situaties en/of zorgen voorkomt. Deze factoren beïnvloeden namelijk haaruitval en kunnen zelfs de hoofdoorzaak worden.
 • Naar een dermatoloog gaat wanneer je constant last van uitvallend haar hebt, zodat deze vast kan stellen wat de oorzaak is en een behandeling voor kan schrijven.

Natuurlijke remedies voor haaruitval

Aloëvera

Natuurlijke remedies voor haaruitval

We bevelen aan om je hoofdhuid te schrobben met kristallen met aloëvera om haaruitval tegen te gaan.

Ui en citroen

Om uitvallend haar te voorkomen, zou je net zoveel citroensap als uiensap moeten mengen.

 • Wrijf dit zachtjes op je hoofdhuid.
 • Laat het vervolgens vijftien minuten zitten.
 • Spoel het daarna uit.

Kokosmelk

Natuurlijke remedies voor haaruitval zoals bijvoorbeeld kokosmelk

Wrijf kokosmelk in de wortels van je haar om het te versterken en haaruitval te voorkomen. Dit stimuleert ook de groei en glans.

Levertraan

Levertraan voorkomt en vermindert haaruitval fors. Wrijf je olie gewoon ’s avonds op je hoofdhuid en laat het tot de volgende dag zitten.

Tomaat

Gebruik tomaat om haaruitval te bestrijden

Voorkom haaruitval met tomaten. Deze kunnen namelijk goed helpen om haaruitval te bestrijden en te verminderen. Vermaal een tomaat met een kruidnagel en gebruik dan het smeersel om het gedurende tien minuten over je hoofdhuid te wrijven.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.