9 trucs waardoor je je haar langer schoon kunt houden

Als ons haar te vies wordt, voelen we ons ongemakkelijk en wassen we het vaker. Dat betekent echter niet dat het heel lang schoon zal blijven. In dit artikel bekijken we hoe je je haar schoon kunt houden.
9 trucs waardoor je je haar langer schoon kunt houden
Karla Henríquez

Beoordeeld en goedgekeurd door de dokter Karla Henríquez.

Geschreven door Equipo Editorial

Laatste update: 22 december, 2022

Een van de meest ongemakkelijke schoonheidsproblemen is het hebben van vies haar. Het zorgt ervoor dat mensen zich onzeker en ongemakkelijk voelen, omdat ons haar een van de meest opvallende dingen is aan ons uiterlijk. Je hoeft je haar echter niet zo vaak te wassen als je zou denken. Blijf lezen om erachter te komen hoe je je haar langer schoon kunt houden en het daardoor minder vaak hoeft te wassen.

1.Was je haar met gekookt of gefilterd water

Was je haar met gekookt of gefilterd water

Je kunt je haar uitspoelen met gekookt of gefilterd water met een temperatuur van ongeveer 38 °C. Dit zorgt ervoor dat je je haar minder vaak hoeft te wassen en dat je je haar langer schoon kunt houden.

2. Gebruik niet teveel haarproducten zodat je je haar langer schoon kunt houden

Sommige producten die we gebruiken om het uiterlijk van ons haar te verbeteren, kunnen het juist snel en aanzienlijk vervuilen. Denk hierbij aan producten zoals keratine, droogshampoo, haarspray en gel. Als je je haar minder vaak wilt wassen, zul je om deze reden hoogstens een of twee keer per week kleine hoeveelheden van dit soort producten moeten gebruiken.

3. Borstel het minder vaak en gebruik een kam

Borstel het minder vaak en gebruik een kam

In tegenstelling tot wat je misschien gelooft, ziet haar dat te vaak wordt geborsteld er niet schoner en glanzender uit. Hoe meer je je haar aanraakt, hoe sneller het vies wordt.

Daarom is het het beste om je haar twee of drie keer per dag te borstelen, bij voorkeur met een kam in plaats van een borstel. Als je dit doet, krijg je minder gespleten haarpunten en ziet je haar er glanzender en gezonder uit.

4. Gebruik stylingmousse

Een snelle oplossing waarmee je je haar langer schoon kunt houden is het gebruiken van producten zoals stylingmousse. Hierdoor wordt je haar veel minder snel vies dan bij het gebruik van haarlak of gel.

5. Gebruik een sulfaatvrije shampoo

Gebruik een sulfaatvrije shampoo

Natriumlaurylsulfaat, ook wel bekend als SLS, is een niet-giftige stof die wordt toegevoegd aan shampoos. Het is bekend dat het bij sommige mensen de droge hoofdhuid veroorzaakt en de aanmaak van talg verhoogt. Als dit op jou van toepassing is, kies dan een shampoo die dit soort ingrediënten niet bevat en gebruik in plaats daarvan haarmaskers en oliën.

Je kunt ook je eigen exfoliërende tonics of haarmaskers thuis maken met verschillende natuurlijke ingrediënten.

6. Gebruik minder hitte

Wanneer je te vaak haardrogers en stijltangen gebruikt, kan je haar eronder lijden en sneller vies lijken. Om dit te voorkomen kun het het beste de temperatuur van je haardroger en stijltang verlagen tot ergens tussen de 150 en 180 °C.

7. Maak een peelingbehandeling voor je hoofdhuid

Maak een peelingbehandeling voor je hoofdhuid

Door af en toe een peeling behandeling voor je hoofdhuid te gebruiken, verwijder je dode huidcellen. Het verwijdert onzuiverheden en versterkt ook de haarzakjes en maakt het haar sterker en gezonder. Hierdoor zorgt het ervoor dat je je haar langer schoon kunt houden.

8. Verschoon je kussenslopen vaker

Een van de manieren waarop ons haar vaker vies kan worden, is door meerdere nachten dezelfde kussensloop te gebruiken.

Onze kussensloop absorbeert oliën en de producten die je in je haar doet, net zoals huidvet. Als gevolg hiervan kan het worden bedekt met bacteriën en onzuiverheden. Daarom is het van cruciaal belang dat je je kussensloop minstens één keer per week verwisselt.

9. Bescherm je haar tegen de kou en de zon

Bescherm je haar tegen de kou en de zon

Ten slotte is het noodzakelijk om je haar te beschermen in de winter en in de zomer wanneer de temperaturen laag en hoog zijn. Dit komt omdat deze omstandigheden de productie van olie op je hoofdhuid stimuleren en leiden tot vettere haarwortels.

De beste maatregel die je kunt nemen, is het dragen van een hoed of pet om je haar te beschermen tegen hoge zomertemperaturen. Ook is het belangrijk om in de winter een muts te dragen om je haar te beschermen tegen de koude en ijzige temperaturen. Hierdoor wordt je haar gezonder en glanzender. Het is makkelijk!


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.