Hoe kun je aften en mondzweren behandelen?

Aften en zweertjes in de mond hebben verschillende oorzaken. In dit artikel zullen we je vertellen hoe je ze kunt behandelen en hoe je het risico op aften in de toekomst kunt verminderen.
Hoe kun je aften en mondzweren behandelen?

Laatste update: 31 juli, 2019

Aften en mondzweren zijn kleine wondjes die zich in de mond manifesteren. Hoewel ze meestal klein zijn, maakt hun locatie ze ongemakkelijk en pijnlijk. Heet, koud, knapperig en zuur voedsel kan deze wondjes irriteren, wat nog meer ongemak veroorzaakt.

Het duurt even voordat ze genezen vanwege het vochtgehalte in de mond en de consumptie van voedsel. In dit artikel zullen we enkele oplossingen bespreken om aften en mondzweren sneller te helpen genezen.

De oorzaak van aften en mondzweren

Hoewel ze veel voorkomen, weet niemand eigenlijk precies waarom ze verschijnen. Wat we wel weten is dat deze wondjes in de mond ongeveer 20% van de bevolking treffen. Ze veroorzaken pijn bij het praten en bij het eten.

Er zijn twee soorten: eenvoudig of complex. De eerste verschijnen een paar keer per jaar en duren ongeveer een week bij mensen in de leeftijd van 10 to 20 jaar, al komen ze ook bij volwassenen voor. De tweede komen minder vaak voor en degenen die eraan lijden hebben ook al eens een koortslip gehad. Sommige factoren die ze kunnen veroorzaken:

 • Stress
 • Zure of citrusvruchten
 • Mondletsel veroorzaakt door voedsel of gebruiksvoorwerpen
 • Een verzwakt immuunsysteem
 • Voedingsproblemen of gastro-intestinale aandoeningen
 • Orthodontie (het hebben van een beugel)

We moeten letten op het verschil tussen aften en herpes labialis, die qua uiterlijk identiek kunnen zijn. Herpes labialis of de koortslip wordt veroorzaakt door een eenvoudig virus en is besmettelijk, terwijl aften dit niet zijn. Daarnaast kan herpes labialis ook op andere delen verschijnen, zoal op de lippen, neus en onder de kin.

Mocht je aften hebben, dan kun je een brandend en pijnlijk tintelend gevoel ervaren, evenals witte of grijsachtige ronde zweren met rode randen. Ook kun je koorts en gezwollen lymfeklieren hebben.

Het goede aan aften is dat ze bijna altijd vanzelf verdwijnen na ongeveer 7 tot 10 dagen. De pijn kan erg vervelend zijn, maar het belangrijkste is om het niet aan te raken met je tanden of tong, ook al ben je geneigd dat wel te doen.

Natuurlijke remedies om aften en mondzweren te behandelen

Zout

Zout om aften en mondzweren te behandelen

Dit is een van de goedkoopste effectieve antiseptica ter wereld. Het is een geweldige bondgenoot om wonden op natuurlijke wijze te helpen genezen. Het enige wat je hoeft te doen:

 • Meng een theelepel zout in een glas water en spoel je mond er mee.
 • Spuug het mengsel vervolgens uit.
 • Herhaal deze behandeling minstens drie keer per dag.

Je pijn en ongemak zullen geleidelijk aan afnemen.

Zuiveringszout

Zuiveringszout is in deze gevallen ook een effectief antisepticum.

 • Meng eerst een theelepel zuiveringszout in een half glas water.
 • Spoel vervolgens je mond met dit mengsel zonder het door te slikken.
 • Je kunt ook een pasta maken van zuiveringszout met wat water en dit aanbrengen op je aften of mondzweren.
 • Laat het een paar minuten zitten zodat het zijn werk kan doen en effect heeft.
 • Spoel het daarna af met koud water.

Waterstofperoxide

Dit is een ander onfeilbaar middel tegen aften en mondzweren.

 • Neem een wattenstaafje of -schijfje en week het in waterstofperoxide.
 • Breng het drie keer per dag rechtstreeks aan op je wondjes.
 • Je zult al snel verlichting voelen.

Het kalmeert je ongemak en het vermindert het risico op infecties.

Mondwater

Mondwater tegen aften

De sleutel tot het behandelen van aften en mondzweren is om antiseptica toe te passen die het gebied niet infecteren. Mondwater is een remedie je ongemak kan helpen te kalmeren en die de groei van bacteriën kan beheersen. Gebruik echter niet te veel, vooral als het erg sterk is. Het zal namelijk waarschijnlijk even gaan prikken.

IJs

Een ijsblokje kan zweertjes geleidelijk helpen genezen en op zijn beurt ontstekingen verminderen en pijn verlichten. Het werkt namelijk als een kalmeringsmiddel. Plaats zo vaak als nodig een ijsblokje op het getroffen gebied, meer hoef je niet te doen.

Yoghurt

Dankzij het zuurgehalte van de melk en de bacteriën die het bevat, zal yoghurt de pH van de mond helpen veranderen en de groei van nieuwe bacteriën onder controle houden.

Eet elke dag yoghurt, vooral als je vaak lijdt aan aften en zweertjes in je mond. Je kunt de yoghurt ook rechtstreeks op de wond aanbrengen met een wattenstaafje.

Tips om de vorming van aften en mondzweren te helpen voorkomen

Iemand met aften

Soms kan een slecht dieet leiden tot aften en zweertjes in je mond, evenals vitamine- of mineraaltekorten. Daarom is het het beste om ze in je dieet op te nemen. Andere omstandigheden die die zweertjes kunnen veroorzaken zijn onder andere:

Aarzel dus niet om voedingsmiddelen die ijzer bevatten, zoals bladgroene groenten, volle granen en melk, aan je dieet toe te voegen. Wees ook voorzichtig bij het tandenpoetsen, omdat dit vergelijkbare verwondingen of irritatie kan veroorzaken. Hetzelfde geldt voor als je knapperig voedsel eet, zoals koekjes, brood, toast, enzovoort.

Tot slot, vermijd zure of gekruide gerechten en kauwgom. Vergeet ook niet na elke maaltijd te flossen om je mond altijd schoon en gezond te houden.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Edgar NR, Saleh D, Miller RA. Recurrent Aphthous Stomatitis: A Review. J Clin Aesthetic Dermatol. 2017;10(3):26-36.

 • Ediriweera ERHSS, Premarathna NYS. Medicinal and cosmetic uses of bee′s honey – A review. Ayu. 2012;33(2):178. doi:10.4103/0974-8520.105233

 • Huynh NC-N, Everts V, Leethanakul C, Pavasant P, Ampornaramveth RS. Rinsing with saline promotes human gingival fibroblast wound healing in vitro. PLoS One. 2016;11(7). doi:10.1371/journal.pone.0159843

 • Madeswaran S, Jayachandran S. Sodium bicarbonate: A review and its uses in dentistry. Indian Journal of Dental Research. 2018;29(5):672-677. doi:10.4103/ijdr.IJDR_30_17

 • Rafieian N, Abdolsamadi H, Moghadamnia A, et al. Efficacy of alum for treatment of recurrent aphthous stomatitis. Caspian J Intern Med. 2016;7(3):201-205. PMID:27757206.

 • Scully C, Gorsky M, Lozada-Nur F. Aphthous ulcerations. Dermatologic Therapy. 2002: https://doi.org/10.1046/j.1529-8019.2002.01528.x.

 • Scully C, Shotts R.. Mouth ulcers and other causes of orofacial soreness and pain. Western Journal of Medicine. 2001: https://doi.org/10.1136/ewjm.174.6.421.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.