Angst om een auto te parkeren: hoe kun je het overwinnen?

Vind jij het leuk om auto te rijden of heb je regelmatig last van angstaanvallen als je een speciale verrichting moet doen? We gaan vandaag iets vertellen over dit fenomeen en wat je er aan kunt doen.
Angst om een auto te parkeren: hoe kun je het overwinnen?
Elena Sanz

Beoordeeld en goedgekeurd door de psycholoog Elena Sanz.

Geschreven door Jonatan Menguez

Laatste update: 13 februari, 2023

Veel chauffeurs zullen het eens zijn met de stelling dat parkeren een van de meest ingewikkelde handelingen is tijdens het rijden. Nog moeilijker is het leren hoe het moet, een instantie die veel mensen afremt en verlamt, vaak tot het punt dat ze de praktijk helemaal opgeven. Angst om een auto te parkeren is een wijdverbreid probleem. Het vraagt om kennis en begrip waarom het gebeurt en tips om het te overwinnen.

Het parkeren van een auto is een handeling die extreme concentratie en precisie vereist. Gevoelens van angst verergeren de situatie alleen maar. In elk geval is het vaak nodig om een korte periode van spanning door te maken om de nodige ervaring op te doen om met geduld te kunnen parkeren.

Het belangrijkste is dat de angst om dit geval onder ogen te zien je oefening in autorijden niet stopt, iets wat gebeurt en veel mensen jarenlang doet opgeven.

In principe is het een goed idee om te ontdekken waarom deze angst optreedt en hoe je die kunt overwinnen. Als je je eenmaal meer bewust bent, is het gemakkelijker om tips toe te passen om de angst voor het parkeren van een auto te overwinnen.

Wat betekent aparcofobie, of angst voor het parkeren van een auto?

De angst voor parkeren komt zo vaak voor dat veel professionals al een specifieke term gebruiken om het te benoemen: aparcofobie. Leren autorijden is een tijd waarin symptomen van angst en stress vaak optreden door meerdere factoren.

Er kan bijvoorbeeld sprake zijn van wantrouwen, een gebrek aan ervaring of een laag zelfbeeld. Er kan angst zijn om de toorn van andere bestuurders op te wekken.

Dit alles kan een angst opwekken om de situatie onder ogen te zien die leidt tot het volledig opgeven van de praktijk van het autorijden. Er zijn veel bestuurders die dit meemaken en daarom richten belangrijke automerken hun technologische ontwikkeling op het vergemakkelijken van het parkeren.

Volgens onderzoek van de fabrikant Nissan (Engelse link) voelt 27% van de Britse bestuurders zich onzeker bij het parkeren.

Alarmen om nabijheid aan te geven, automatische spiegels, sensoren om de afstand te meten en achteruitrijcamera’s zijn enkele van de elementen die modellen hebben ingebouwd. Maar hoewel ze de techniek gemakkelijker kunnen maken, voorkomt geen ervan de angst die onder ogen moet worden gezien om ervaring op te doen.

We denken dat je dit artikel misschien ook leuk vindt om te lezen:
Wat is disfunctionele angst en hoe kun je die overwinnen?

Waar komt de angst voor het parkeren van een auto vandaan?

Auto parkeren
Krappe ruimtes kunnen een oorzaak zijn van stress bij het parkeren.

Dit is een even veelvoorkomende als begrijpelijke angst. Leren autorijden is ook leren bewegen door verschillende sensaties die zenuwen en stress opleveren. Of het nu komt door de angst om een ongeluk te veroorzaken, de reacties van meer ervaren bestuurders, of eenvoudige onervarenheid, autorijden vereist oefening en doorzettingsvermogen.

Binnen deze oefening stapelt de situatie van het parkeren zich op tot de meest gevreesde mogelijkheden, zoals het veroorzaken van een rij voertuigen of het botsen tegen een reeds geparkeerde auto. Veel bestuurders ontwikkelen een parkeerfobie – zelfs sommige ervaren bestuurders.

Deze angst komt echter veel vaker voor bij nieuwelingen die net hun rijschoolopleiding hebben afgerond of oefenen op rustige plaatsen. Zo’n situatie verandert drastisch bij het nemen van lanen of drukke straten met tientallen geparkeerde auto’s en krappe ruimtes.

Deze angst brengt een negatief kettingeffect teweeg, want het veroorzaakt tegenzin om het opnieuw te proberen. Oefenen is echter de enige manier om de instantie te overwinnen. In het begin is steun van familie of iemand die je vertrouwt belangrijk. Indien mogelijk moeten deze mensen de bestuurder helpen bij zijn of haar eerste uitstapjes met een voertuig.

Welke symptomen en gevolgen levert het op?

Hoewel dit een veelvoorkomend probleem is dat wordt opgelost door ervaring op te doen, is het mogelijk dat het zich voor sommige bestuurders na verloop van tijd uitbreidt. Ook kunnen symptomen als zweten, gevoelloosheid, rillingen, hartkloppingen (Spaanse link) en zelfs moeite met ademhalen ernstiger zijn.

Dit zijn effecten die samenhangen met de angst en stress (Spaanse link) van het onder ogen zien van een complexe situatie. In ernstige gevallen is therapie raadzaam. De angst om een auto te parkeren kan zich vertalen in slechte bewegingen die door de druk worden opgewekt en die uiteindelijk de actie verergeren. Bovendien is het mogelijk dat het de volgende gevolgen genereert.

  • Alleen naar rustige plaatsen gaan om te oefenen. Wat meestal gebeurt is dat ontwijkende maatregelen worden genomen om de situatie van parkeren onder stress te vermijden. Probeer bijvoorbeeld alleen te rijden in gebieden zonder verkeer of in het weekend.
  • In dure parkeergarages parkeren. De persoon kan uiteindelijk onnodig hoge parkeertarieven betalen, alleen maar om te voorkomen dat hij op straat moet parkeren.
  • ‘s Nachts rijden. Een ander vermijdingsgedrag kan zijn om ‘s nachts alleen te rijden, wanneer er minder verkeer en meer parkeerruimte is.
  • Het nemen van openbaar vervoer. Sommige bestuurders kiezen ervoor om gedeeltelijk van de praktijk af te zien. Ze kiezer er in plaats daarvan voor om  zich met het openbaar vervoer te verplaatsen. Ook in situaties waarin het handiger zou zijn om dat met de auto te doen.
  • Volledig afzien. Het ernstigste gevolg ten slotte is frustratie die leidt tot het jarenlang opgeven van het autorijden, wat inhoudt dat de praktijk verloren gaat.

Vind je dit artikel leuk? Misschien vind je dit artikel ook leuk om te lezen:
Gelotofobie: Hoe de angst overwinnen om voor gek gezet te worden

Tips om de angst voor het parkeren van een auto te overwinnen

Angst om een auto te parkeren: hoe kun je het overwinnen?
Oefening baart kunst. Stop niet met het parkeren van je auto!

Er zijn verschillende manieren om het probleem te benaderen om geleidelijk beter te worden. Ook moet in gedachten worden gehouden dat de angst voor parkeren alleen met ervaring wordt overwonnen. Daarom richten de tips zich op het onder ogen zien van de stressvolle situatie, zodat die beetje bij beetje ophoudt stressvol te zijn.

Leer de klassieke techniek voor het parkeren

Er zijn een aantal trucs die onfeilbaar blijven bij het parkeren. Het is waar dat de druk van het moment de handelingen moeilijk maakt. Hoe meer je ze echter in gedachten houdt en toepast, hoe sneller je zult verbeteren. In principe is het raadzaam om af te remmen en bakens of je lichten te plaatsen om de achteropkomende bestuurder te waarschuwen voor de beweging.

Om de parallelle parkeertechniek uit te voeren, moet de auto op dezelfde hoogte geremd worden als de voorligger. Draai vervolgens het stuur helemaal rond en ga de ruimte in. Als je een hoek van 45 graden bereikt, controleer dan of het voorwiel in lijn staat met de bumper van de auto voor je.

Draai het stuur helemaal naar de andere kant en maak het voertuig af, steeds op gelijke afstand tussen de auto voor en de auto achter je.

Het draait allemaal om bewustzijn

Benader het moment niet in de overtuiging dat je angst, vrees en stress kunt vermijden. Voor de meeste bestuurders zijn ze onvermijdelijk, dus wees je ervan bewust en ga ermee om. Je moet altijd proberen kalm te blijven en je geen zorgen maken over het oordeel van anderen. Zelfs als ze toeteren.

Veel oefenen om de angst voor het parkeren van een auto te overwinnen

Als er voldoende ruimte beschikbaar is, kun je stoelen voor en achter plaatsen en proberen in het midden te parkeren. Oefening is de enige manier om je techniek te verbeteren en geleidelijk het gevoel van angst uit te wissen. Hoewel parkeren op deze manier niet hetzelfde is als wanneer er auto’s achter rijden, vergroot het herhaaldelijk doen het vertrouwen en het gemak.

Vertrouwen en geheugen

Het zijn deze gevoelens die vertrouwen opbouwen waar je je op moet richten. Wanneer positieve vooruitgang is geboekt in sommige bewegingen, onthoud ze dan om de assimilatie en herhaling ervan te vergemakkelijken. Dan kun je de volgende stappen met een steviger fundament voortzetten.

Er is geen juiste leeftijd om te leren autorijden

Veel mensen hebben het leren autorijden misschien hun hele leven uitgesteld. Dit vertegenwoordigt een verzwarend wantrouwen, vanwege het gevoel te geloven dat het daarvoor te laat is. Er is echter geen specifieke leeftijd om te leren rijden. Ook is het mogelijk om de rij- en parkeervaardigheid bij oudere volwassenen te verbeteren.

Neem je tijd en zoek hulp indien nodig

Een laatste aspect om rekening mee te houden is om eerder van huis te gaan dan gepland. Als je bijvoorbeeld te laat bent voor een belangrijke vergadering, zal de druk om snel te parkeren je angst alleen maar vergroten. Het is beter om een paar minuten de tijd te nemen om het geduldig te doen.

Ook zijn er, in gevallen waarin het heel moeilijk is om angsten te overwinnen, therapeuten die werken aan deze kwesties en andere die te maken hebben met de stress van het autorijden.

Van deze situaties is de belangrijkste het onder ogen zien van de ingang van een garage, die vaak heel smal is, of de beklimming van een helling, waarbij het toerental van de motor moet worden opgevoerd. Psychologen werken aan deze angsten door oefening, besluitvorming en vertrouwen aan te moedigen.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.