Aloë pratensis: kenmerken en verzorgingstips

De aloë pratensis is een mooie plant die je zowel binnen als buiten kunt hebben. Ontdek enkele tips om ze te verzorgen.
Aloë pratensis: kenmerken en verzorgingstips

Laatste update: 08 oktober, 2022

Wist je dat er verschillende soorten aloë zijn? Afhankelijk van hun eigenschappen kan elke soort gebruikt worden voor de gezondheidszorg, in de keuken, of als medicijn. Er wordt zelfs gezegd dat bepaalde soorten helpen om “geluk aan te trekken.” Dit is het geval met aloë pratensis; ontdek hoe je hem moet verzorgen en wat zijn meest opvallende eigenschappen zijn.

Eenvoudig te verzorgen, exotisch van uiterlijk, en ideaal om een gevoel van harmonie in huis te scheppen; al deze eigenschappen vinden we in de plant waar we het vandaag over willen hebben. Aloe pratensis is een soort vetplant, inheems in Zuid-Afrika, die beroemd is om haar weerstand en om het geloof dat ze helpt economische overvloed aan te trekken.

Kenmerken van de aloë pratensis

De aloë pratensis verschilt van gewone aloë doordat de bladeren scherpere, met doornen bedekte reliëfjes hebben. In sommige landen wordt het zelfs “wilde aloë” genoemd. Zijn stengels zijn kleiner, dikker en talrijker. Deze eigenschappen maken het mogelijk dat ze zowel bij hoge als lage temperaturen kan overleven.

Maar, zoals gedetailleerd beschreven in een publicatie (Engelse link) in het Inter national Journal of Molecular Sciences, is de belangrijkste fytochemische stof aloesine, een stof die bekend staat om zijn ontstekingsremmende, laxerende en genezende werking. Maar in tegenstelling tot gewone aloë wordt hij gewoonlijk niet voor medicinale doeleinden gebruikt, maar voor de sier.

Hoe kun je wilde aloë verzorgen?

Aloë pratensis
Aloë pratensis wordt gebruikt om binnenruimten, tuinen of terrassen te versieren. De bladeren zijn dikker en resistenter.

De aloë pratensis is een populaire plant om het huis mee te versieren of de tuin mee te verfraaien. Velen verkiezen hem om zijn winterhardheid, want zijn dikke bladeren zijn bestand tegen bijna elke omgeving. Ze hoeft niet veel water te krijgen en heeft geen specifieke verzorging nodig. Om deze vetplant in optimale conditie te houden, neem je de volgende tips in acht.

1. Licht

Deze plant is geschikt voor zowel binnen als buiten, want ze past zich aan elke hoeveelheid licht aan. Zo heb je de mogelijkheid hem in de tuin te planten, op het terras, of in potten voor de huiskamer.

2. Zorgvuldig water geven

Je kunt hem beter vergeten water te geven dan hem verdrinken. In dit verband moet je deze taak alleen laten voor als de grond droog is. Om je te helpen, steek je je wijsvinger er half in; als de grond nat aanvoelt, is het nog geen tijd om water te geven.

3. Blootstelling aan water

Wees hier voorzichtig mee, want Aloë pratensis vindt het moeilijk te gedijen in een te vochtig klimaat. Als je hem in de tuin plant, kun je het beste een plaats zoeken waar hij tegen regen beschermd staat. Vermijd ook de bespuiting van zijn bladeren.

4. Een pot van klei

Klei is een poreus materiaal dat helpt de temperatuur van de plant te regelen, maar terracotta of keramiek is ook aanvaardbaar. Zorg er alleen voor dat de pot die je kiest drainagegaten heeft.

Enkele plaatsen waar je je aloë pratensis neer kunt zetten

Aloë pratensis
Feng shui suggereert om aloe pratensis te plaatsen op plaatsen als de eetkamer, slaapkamer, woonkamer, of de ingang van het huis om slechte energieën af te weren.

Dankzij zijn exotische uiterlijk siert deze succulent elke kamer. Echter, feng shui raadt aan ze te plaatsen op plaatsen met de grootste energiestroom. Volgens deze filosofie heeft deze soort het vermogen om slechte vibraties die in huis komen af te weren. Bovendien beweert men dat ze positieve energie in evenwicht brengt en geluk aantrekt.

1. De keuken

De keuken is de ruimte bij uitstek om een aloë pratensis neer te zetten. Deze plaats heeft volgens feng shui een maximaal effect, omdat het gezin er meestal een groot deel van zijn tijd samen doorbrengt.

2. De eetkamer

De eetkamer is meestal de plaats waar familieleden samenkomen om te praten over hun dromen, grappige momenten van de dag, en serieuze zaken, waarbij het kan gaan om plannen en levens- of zakelijke doelen die goede energie vergen.

Als je kiest voor een plaats in de eetkamer, moet je ervoor zorgen dat de ruimte licht en luchtinlaten heeft om de plant te helpen gedijen.

3. De slaapkamer

Volgens de volksgeloven kan aloë pratensis nachtmerries of slechte vibraties uit de slaapkamer weren. Deze vetplant houdt verband met geluk, en daarom houden sommige mensen hem graag in de buurt.

4. De ingang van het huis

Vanwege zijn veronderstelde vermogen om overvloed en harmonie aan te trekken, zou een andere ideale keuze om wilde aloë neer te zetten de ingang van het huis zijn. Sommige mensen beweren dat het kan voorkomen dat slechte vibes binnenkomen, naast het verwelkomen van positieve energieën.

Aloe pratensis: een plant die gebruikt wordt tegen slechte energieën

Behalve als versiering wordt aloë pratensis ook gebruikt als beschermer voor het huis en als bondgenoot om geluk en overvloed aan te trekken. Als je graag feng shui in je huis toepast, is het een goede aanvulling om verschillende gebieden te decoreren en te verfraaien. Het mooiste is nog dat deze plant niet al te veel verzorging nodig heeft.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Salehi B, Albayrak S, Antolak H, Kręgiel D, Pawlikowska E, Sharifi-Rad M, Uprety Y, Tsouh Fokou PV, Yousef Z, Amiruddin Zakaria Z, Varoni EM, Sharopov F, Martins N, Iriti M, Sharifi-Rad J. Aloe Genus Plants: From Farm to Food Applications and Phytopharmacotherapy. Int J Mol Sci. 2018 Sep 19;19(9):2843. doi: 10.3390/ijms19092843. PMID: 30235891; PMCID: PMC6163315.
  • National Center for Biotechnology Information (2022). PubChem Compound Summary for CID 160190, Aloesin. Retrieved July 27, 2022 from https://pubchem.ncbi.nlm.nih.gov/compound/Aloesin.
  • Rossbach S. Feng shui explores relationship between design and health–ancient Chinese art of placement. Calif Hosp. 1991 Mar-Apr;5(2):29-31. PMID: 10109404.
  • Buckhardt. (2020). Feng Shui. In Chinese Creeds And Customs (pp. 346–350). Routledge. https://doi.org/10.4324/9780203041062-101

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.