6 tips voor het kiezen van een eetkamertafel

Een eetkamertafel is een van de belangrijkste meubelstukken in huis. We vertellen je in dit artikel enkele tips om de beste keuze te maken voor jouw behoeften.
6 tips voor het kiezen van een eetkamertafel

Laatste update: 24 augustus, 2022

Het kiezen van een eetkamertafel is niet iets om lichtvaardig op te vatten. Het wordt immers de ontmoetingsplaats met je geliefden om er heerlijk te eten, feestmaaltijden en zelfs om hapjes en verhalen uit te wisselen.

Zonder twijfel is de eetkamer een van de belangrijkste ruimten in huis, en daarom zie je veel keuzemogelijkheden op de markt. Wees echter voorzichtig! Hoe mooi het er ook uitziet, je moet er wel zeker van zijn dat het bij je behoeften past. We geven je in dit artikel 6 basistips.

6 tips voor het kiezen van een eetkamertafel

 

A modern dining table and chairs.

1. Meet je eetkamerruimte

Dit is de gemakkelijkste manier om uit te vinden hoeveel ruimte je hebt voor je nieuwe tafel. Zo kun je de goede afmetingen en het juiste ontwerp kiezen. Houd daarbij rekening met alle voorwerpen en meubels die in de eetkamer zullen staan. In deze gevallen is precisie noodzakelijk.

Voor een goede mobiliteit is het het beste dat er minstens 90 cm ruimte is vanaf de rand van de tafel in alle richtingen. Bespaar jezelf problemen door geen fantastische tafel te kiezen die door zijn afmetingen je eetkamer minder functioneel maakt.

2. Kies de meest geschikte vorm

Bepaalde tafelvormen werken beter in bepaalde ruimten. Andere combinaties zullen echter minder goed staan en minder praktisch zijn. De basisregels van sommige interieurarchitecten zijn daarom:

 • Vierkante en ronde tafels zijn ideaal voor vierkante ruimtes, niet in rechthoekige, want die doen de ruimte smaller aanvoelen.
 • Rechthoekige of ovale tafels werken goed in langwerpige of rechthoekige ruimten. Ze werken minder goed in vierkante ruimten, omdat ze de mensen aan tafel een ongemakkelijker gevoel geven.

3. Houd rekening met materialen

Stijl en smaak zijn heel persoonlijk. Toch moet je rekening houden met enkele factoren die een groot verschil kunnen maken in de bruikbaarheid die je tafel zou kunnen hebben.

 • Heb je kinderen in huis? Watervaste materialen zijn dan een goede optie.
 • Als alles in de ruimte om je tafel zal draaien, kies dan voor duurzame materialen. Massief hout en dik glas zijn heel goed bestand tegen krassen en andere ongelukjes.
 • Een andere verstandige optie is een tafel met een keramisch blad. Deze zijn erg modieus en hebben daarnaast bewezen dat ze duurzaam zijn.

4. Het onderstel van de eetkamertafel is ook belangrijk

Geloof het of niet, het onderstel maakt een verschil in het comfort van je tafel. Als je met meerdere mensen tegelijk aan tafel wilt zitten, kies dan voor een voetstuk. Dit geeft je voldoende ruimte voor je voeten. Op dezelfde manier helpt dit type eetkamer je ruimte vrij te maken als je huis klein is.

5. Vergeet de stoelen niet

Houd er rekening mee dat de stoelen bij de eetkamertafel meestal het eerste meubels zijn die beschadigd raken. Het is dus een goed idee om modellen te kopen die niet moeilijk te vervangen zijn.

 • Zo is het combineren van verschillende soorten zitmeubelen in de eetkamer populair geworden, zoals langwerpige banken of fauteuils met hoofdeinden.
 • Kies voor wasbare, donkere stoffen als je kinderen hebt, want vlekken leiden af van de schoonheid van de ruimte.

6. Ga voor een tijdloze kleurkeuze voor je eetkamertafel

Het succes van je eetkamertafel hangt samen met de kleur die je kiest. Zorg ervoor dat de tinten die je kiest mee kunnen werken met toekomstige veranderingen in de inrichting . Klassieke keuzes die goed samengaan met de meeste kleurenpaletten zijn:

 • grijs
 • bruin
 • zwart
 • wit

Voor- en nadelen van een eetkamertafel afhankelijk van de vorm

A family eating dinner together.

De twee populairste stijlen zijn rond en vierkant, maar ze hebben beiden enkele nadelen die dealbreakers kunnen zijn. Leer er hieronder meer over zodat je fouten kunt vermijden.

Voordelen van een ronde eetkamertafel

Door het ontbreken van hoeken zijn ronde tafels gezelliger, wat zelfs gesprekken kan verlevendigen en aanmoedigen. Door de vorm kan iedereen elkaar gemakkelijk zien.

Het is gebruikelijk dat deze tafelstijl maar één voetstuk heeft dat in het midden zit, wat moeilijkheden met tafelpoten en hoeken voorkomt. Ze kunnen ook de kans op ongelukken verkleinen.

Nadelen van het kiezen van een ronde eetkamertafel

Een rechthoekige of smalle ruimte werkt niet goed met ronde eetkamertafels. Ze kunnen de ruimte krap maken en bovendien het verplaatsen bemoeilijken. De diameter moet vrij groot zijn als je er veel mensen tegelijk aan wilt laten plaatsnemen. Dit betekent dat je een erg grote tafel moet hebben voor de ruimte die je ter beschikking hebt.

 • Ook als je hem tegen de muur wilt duwen om ruimte te maken voor rondlopende mensen, zul je een zitplaats moeten inleveren.
 • Een ronde tafel zal de ruimte er bovendien niet erg goed laten uitzien.
 • Bovendien maakt een ronde vorm het ook moeilijk om er andere stoelen bij te zetten of er een andere tafel aan te bevestigen of naast te zetten.

Voordelen van een vierkante eetkamertafel

Een vierkante eetkamertafel staat mooi in een minimalistische woning. Hij ziet er nog eleganter uit als je een dikke glasplaat aan het oppervlak toevoegt. Deze vorm tafel geeft je de mogelijkheid om met de ruimte te spelen.

 • Je kunt hem zonder probleem tegen een muur of hoek duwen.
 • Ook kun je, als je meer gasten hebt dan gewoonlijk, er gewoon nog een tafel bij zetten om hem langer te maken. Zo kun je allemaal samen eten.

Nadelen van het kiezen van een vierkante eetkamertafel

Over het algemeen zijn vierkante tafels klein, omdat ze gemaakt zijn voor vierkante ruimtes in huizen of appartementen. Anderzijds kunnen de hoeken een probleem zijn voor kinderen. Als je echter meer gasten hebt en er meer stoelen bij moet zetten, zal de gast op de hoek het wat ongemakkelijk vinden.

Voordelen van rechthoekige eetkamertafels

Als je de ruimte hebt, probeer dan een rechthoekige tafel waar 6 of 8 mensen aan kunnen zitten. Tafels met deze vorm zijn dus een prima optie voor mensen die regelmatig veel gasten hebben.

Zonder twijfel maken ze het mogelijk om het aantal zitplaatsen te vergroten door er een paar stoelen aan toe te voegen, zonder dat iemand zich er ongemakkelijk bij voelt.

Nadelen van een rechthoekig eetkamertafels

Rechthoekige tafels zijn meestal erg groot en nemen veel ruimte in, zodat ze niet in elk huis mooi staan. Soms kan het hebben van een rechthoekige tafel de ruimte krap en ongemakkelijk laten aanvoelen.

Hoe kies je de juiste eetkamertafel?

Een eetkamertafel kan de inrichting van je huis echt verbeteren als deze de juiste afmetingen heeft en een vorm die bij je ruimte past. Houd daarom met al deze factoren rekening als je een nieuwe tafel gaat kopen. Bekijk daarnaast eens een paar voorbeelden van goed ingerichte eetkamers.

Bedenk wel dat niet alle huizen dezelfde vorm en afmetingen hebben. Probeer je daarom te laten leiden door enkele basisprincipes. Een daarvan is rekening te houden met de ruimte die je hebt.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.