Het voorbereiden van je gastenlijst voor je bruiloft

Het organiseren van de gastenlijst voor je bruiloft kan erg moeilijk zijn. Met welke tips kunnen we rekening houden om deze taak zo gemakkelijk mogelijk te maken?
Het voorbereiden van je gastenlijst voor je bruiloft

Geschreven door Raquel Lemos Rodríguez

Laatste update: 24 augustus, 2022

Het voorbereiden van de gastenlijst voor de bruiloft voor de grote dag is niet eenvoudig, vooral niet als er best veel gasten zijn. Maak je geen zorgen, we kunnen helpen! Blijf lezen om enkele sleutels te ontdekken om alles veel gemakkelijker te maken!

Om dit te laten werken, is het het beste dat alleen de bruid en bruidegom de lijst afhandelen. Hoewel ze op een weddingplanner kunnen vertrouwen, is het geen goed idee dat andere mensen zich met de gastenlijst bemoeien. We zullen later uitleggen waarom dit is.

Sleutels voor het voorbereiden van je gastenlijst voor je bruiloft

Om de gastenlijst voor te bereiden, is het het beste dat de bruid en bruidegom de tijd vinden om dit zonder zich te haasten te doen. Je kunt in het weekend wat tijd vrijmaken of enkele uren door de week. Wat belangrijk is om in gedachten te houden, is dat dit niet te lang mag duren.

1. Maak een concept van de gastenlijst

Notitieblok voor een concept

Met een eerste opzet krijg je een idee van het aantal gasten dat je in gedachten hebt. Het eerste dat de bruid en bruidegom moeten doen, is een concept maken. Om dit te doen, kunnen ze elk een vel papier pakken en aan de mensen denken die ze op hun gastenlijst willen hebben.

Na deze stap nemen ze een derde vel papier. Ze schrijven nu alle namen op die ze op hun lijst hebben gezet. In dit stadium zullen ze niet stoppen om te analyseren welke gast ze kunnen missen. Dit is slechts de eerste fase van het voorbereiden van de gastenlijst voordat deze met behulp van de volgende toetsen zoveel mogelijk wordt aangepast.

Misschien ook interessant om te lezen:
5 tips voor een onvergetelijke huwelijksnacht

2. Streep gasten weg

Nu de bruid en bruidegom een eerste gastenlijst hebben gemaakt, is het belangrijk om deze te verminderen. Laten we eens naar enkele tips kijken die je hierbij kunnen helpen. We bekijken ook waarom derden niet bij deze taak betrokken zouden moeten worden:

  • Beleefde uitnodigingen: mensen die misschien niet goed met de bruid en bruidegom kunnen opschieten, maar die vanwege een bepaalde verplichting zijn uitgenodigd. Ze moeten hierover nadenken, want de bruiloft kan een bittere tijd worden als die gast aanwezig is.
  • Gasten die niet aanwezig kunnen zijn: ofwel omdat ze in een ander land wonen, een eerdere afspraak hebben waardoor ze het evenement niet kunnen bijwonen of enige andere omstandigheid. Je moet deze gasten bellen om te bevestigen of ze kunnen komen.

3. Metgezellen en partners

Mensen drinken een drankje

Je moet ook rekening houden met de partners van de gasten voor het evenement, aangezien dit de kosten zal verdubbelen. Een ander aspect dat voor de bruid en bruidegom belangrijk is om bij het opstellen van de gastenlijst in gedachten te houden, is of de gasten al dan niet een metgezel of partner meenemen.

De reden waarom dit belangrijk is, is simpel. De keuze van het restaurant en het budget dat de bruid en bruidegom zelf hebben. Als het budget van de bruid en bruidegom een groot aantal gasten niet aankan, dan kunnen ze doorgaan met het verkleinen van de lijst totdat deze meer met het beschikbare geld in overeenstemming is.

4. Locatie

De laatste sleutel bij het opstellen van de gastenlijst is de keuze van de locatie van het restaurant en de viering van de bruiloft. Je moet daarom rekening houden met waar elke gast momenteel woont.

Bij veel bruiloften dekken de bruid en bruidegom de reiskosten van een aantal gasten als ze besluiten om het ver weg te vieren van waar ze zich bevinden. Als dit niet mogelijk is, moet je misschien iets kiezen wat dichterbij is. Plan echter altijd vooruit.

Maak de gastenlijst voor de bruiloft klaar en plaats ze aan de tafels

Tafelzetting bij een bruiloft

Het organiseren van de gasten aan de tafels is namelijk een van de moeilijkste taken bij de voorbereiding. Wees daarom duidelijk over je verwachtingen en organiseer het op die manier.

Hoewel het opstellen van de gastenlijst al een saaie procedure is, is het nog erger om ze aan de tafels te plaatsen. Om dit te doen, moeten de bruid en bruidegom ook een andere organisatorische fase doorlopen. Ze moeten hierbij nadenken over wie er naast wie gaat zitten en de verdeling van alle gasten.

Zoals we in het begin al zeiden, hoewel het geen goed idee is voor derden om hieraan deel te nemen, aangezien er onnodige gasten kunnen worden toegevoegd of gasten die het paar zich verplicht voelt uit te nodigen, is professionele hulp niet zo’n slecht idee.

In feite kan het hebben van een persoon die gespecialiseerd is in huwelijksplanning voor de bruid en bruidegom een echte opluchting zijn. Het is belangrijk dat je hier rekening mee houdt. Het organiseren van een bruiloft kan veel stress, ongemak en zelfs woede veroorzaken.

Om die reden kan een professional dit veel gemakkelijker en beter maken als het dagelijkse leven van het paar vol verantwoordelijkheden is. Onthoud dat deze ceremonie, zelfs de voorbereiding ervan, een moment van vreugde en geluk moet zijn. Welke middelen heb jij gebruikt om de lijst van gasten voor de bruiloft op te stellen?


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Botton Beja, Flora. (2017). Tendencias actuales en el matrimonio en China. Estudios de Asia y África, 52(3), 535-566. https://dx.doi.org/10.24201/eaa.v52i3.2301
  • Glantz, M. (1982). El día de tu boda (Vol. 6). Martín Casillas Editores.
  • Vivallos Espinoza, Carlos, & Mazzei de Grazia, Leonardo. (2007). La arquitectura del buen amar: Matrimonio, normas y transgresión en testamentos de mujeres. Concepción 1754-1809. Universum (Talca), 22(1), 236-250. https://dx.doi.org/10.4067/S0718-23762007000100015

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.